Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stalo mi sie tak dwa razy ze navigacja sie powiesila na znaczku BMW i restatrowala wielokrotnie , znalazlem zakladay co to naprawiaja itp ale ze wzgledu ze jestem w UK ceny takich uslog sa kosmiczne a w najblizszym czasie nie wybieram sie do PL.

Szukalem informacji ale nie znalazlem nic konkretnego, czy jest ktos w stanie mi powiedziec jak sie naprawia takie usterki?? czy to tylko jakies (kodowanie) czy musze z lutownica sie wpakowac do srodka?? Co robic :?: :?: :?:

Jak mam juz CCC to moze latwiej bedzie zmienic na inny zestaw CiC?? czy dalej cena bedzie wysoka?? w aucie mam tez radio DAB. I w razie przerabiania na CiC chcial bym to robic sam :)

Doradzcie panowie co z tym fantem mam robic zanim sie calkiem rozkraczy :x

Opublikowano

miałem to samo

ja wymieniłem akurat na inna jednostkę, ponieważ wszyscy, którzy naprawiają liczyli sobie jakieś tam pieniążki ale z zastrzeżeniem, że może nie uda się naprawić, doszedłem do wniosku, że lepiej kupić sprawną i zakodować pod samochód :)

Opublikowano
miałem to samo

ja wymieniłem akurat na inna jednostkę, ponieważ wszyscy, którzy naprawiają liczyli sobie jakieś tam pieniążki ale z zastrzeżeniem, że może nie uda się naprawić, doszedłem do wniosku, że lepiej kupić sprawną i zakodować pod samochód :)

Aha czyli robili jakas naprawe ale nie bylo wiadomo czy sie uda a placic trzeba bylo??

A zastanawiales sie czy nie byl to dobry moment na zmiana na CiC??

Opublikowano

tak kasę chcieli, mogło by być tak, że podziała tydzień

zmiana na cic by kosztowała ok 3000-3500 za sprzęt i kodowanie więc olałem temat, byłem przed sprzedażą autka

Opublikowano
tak kasę chcieli, mogło by być tak, że podziała tydzień

zmiana na cic by kosztowała ok 3000-3500 za sprzęt i kodowanie więc olałem temat, byłem przed sprzedażą autka

hmm w sumie kupno uzywanego CCC to koszt okolo 1500zl a jak bym mogl kupic wszystko na CIC za te 3tys zlotych to moglo by sie oplacac robic taka przerobke.. zakladam ze zaloze sam wszystko i kodowac tez bede sam... :shock:

Czyli koszt dwa razy wiecej ale moge odsprzedac stare graty na ebay i czesc kasy by sie zwrocila...

Opublikowano

tak

ale kodować trzeba głowicą i światłowodem więc trzeba się na tym znać

za stare graty myślę, że dostaniesz max 1000 zł z tego względu, że jednostkę masz uszkodzoną

Opublikowano
tak

ale kodować trzeba głowicą i światłowodem więc trzeba się na tym znać

za stare graty myślę, że dostaniesz max 1000 zł z tego względu, że jednostkę masz uszkodzoną

Aha to w sumie jak bym dostal 1000zl za graty to kodowanie bedzie oplacone jedyny minus ze bede musial troche popracowac i zaplacic zamiast 1500zl za jednostke to doplacic kolejne tyle by miec CiC ktory niby jest o niebo lepszy...

Wiesz moze cos wiecej co dokladnie potrzeba (jakie czesci) by miec caly zesaw do przelozenia??

W aucie mam radio DAB i Bluetouch do telefonu i zalezy mi by to wszystko chodzilo z zestawem CIC. Jezeli bedzie to mozliwe to raczej zaczne sie zastanawiac nad zmiana mojego CCC na CiC

Opublikowano

musisz kupić: emulator kodów fsc, jednostkę, idrive, monitor, kabel sygnałowy

niby cic jest lepszy, ale przy odsprzedaży autka nikt ci za niego nie dopłaci do samochodu...

Opublikowano
musisz kupić: emulator kodów fsc, jednostkę, idrive, monitor, kabel sygnałowy

niby cic jest lepszy, ale przy odsprzedaży autka nikt ci za niego nie dopłaci do samochodu...

no faktycznie nie doplaci. musze przemyslec temat.. zobacze ile te graty wszystkie kosztuja..

czy duzo bedzie mi brakowac jak sie zaopatrze w taki zestaw ??

http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-3-series-E90-E91-E92-CIC-HDD-professional-navigation-set-navi-/261862717098?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3cf83bf6aa

Opublikowano

Do CIC nie trzeba głowicy. Chyba, że chcesz ją programować, to wtedy rzeczywiście po światłowodzie.

Dogranie do auta zwykłym kabelekiem K+DCAN i wszystko będzie smigać.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Do CIC nie trzeba głowicy. Chyba, że chcesz ją programować, to wtedy rzeczywiście po światłowodzie.

Dogranie do auta zwykłym kabelekiem K+DCAN i wszystko będzie smigać.

Mozesz wskrocie powiedziec co i jak??

Opublikowano

ja bym przez kdcan nie kodował nawigacji, można jedynie nadać jej właściwy vin czy pod auto dopisać

nie jestem znawcą w tych tematach, tylko słyszałem, że ponoć bardzo łatwo przez obd "uwalić" nawigację

Opublikowano

Bzdury, jeśli chodzi o uwalenie navi przez kabel k+dcan. Generalnie kodowanie to tylko odczyt i zmiana parametrów, a nie zapis.

Zakodowanie CIC pod auto po kablu k+dcan nie grozi niczym. Myslisz trochę teamt. Oczywiście programować po kablu takim nie wolno, ponieważ łatwo uwalić soft. Programowanie to po prostu flash, tak jak w przypadku BIOSu płyty głównej, jak się coś w trakcie wykrzaczy to trudno bardzo przywrócić navi do poprzedniego stanu.

Kodowanie navi, po jej włożeniu to zmiana VIN, choć niekoniecznie + przekodowanie do ustawień auta, aby odczytała sobie wyposażenie z CAS i odpowiednio wszystko ustawiła. Tak w uproszczeniu. Nic trudnego.

Opublikowano

Mam pytanie. Padł mi całkiem soft (chomik - żal). Na etapie flashowania , wszystko przeszło, tylko BO leży i krzyczy o dysk z fsc. Mam oryginalna navi w samochodzie.. Ktoś kiedyś sie z tym spotkał.

Czy jak mam oryginalna konfiguracje pod VIN dadzą mi w ASO cody ?

Dodam, że po za codami musze mieć certyfikaty.

Opublikowano

Podsumowujac do zmiany z CCC na CiC potrzebne sa czesci:

1.CIC Jednostka glowna (+ramka maskujaca)

2.CID HD Ekran 8.8cala

3.iDrive controler oraz srodkowa consola (np aluminium)

4.CID CAN/ zasilanie do ekranu (61136954526)

5.CIC kabel, CID dla sygnalu video (61119185171)

6.USB Port (61319167196, superseded by 84109237656 )

7.USB Port kabel "USB w schowku" (61129196805)

w aucie posiadam i wystarczy przelaczyc.

1.DAB radio - wystarczy przelaczyc z CCC do CIC

2.Bluetooch - do telefonu oraz sterowanie glosem

3. antena gps

oraz na koniec "proste kodowanie" zwyklym sprzetem bez jakis cudow i wszystko powinno dzialac??

zyskuje:

1.mozliwosc ogladania filmow DVD

2.lepsza navigacja (szybsza i wizualnie ladniejsza)

3.Internet ??

Czy wszystko juz wiem w tym temacie ?? czy jeszcze cos pominalem ??

Opublikowano
Do internetu wymagany jest chyba combox, a do nawigacji emulator albo kody fsc.

aha do internetu kolejna czesc ukladanki - ok

A co to jest FSC - co ma za zadanie ??

Opublikowano

Jesli masz emulator to kody fsc nie potrzeba.

Jesli chodzi o internet to potrzebny jest Combox i odpowiednio zaktualizowana jednostka CIC, soft od 2011+. Combox pozwoli Ci tez odtwarzac muzyke z tel. po bluetoothie.

Opublikowano
Jesli masz emulator to kody fsc nie potrzeba.

Czyli albo musze zdobyc cod FSC widzialem ze na ebay generuja takie kody za okolo 150zl lub wydac 600 na emulator.. rozumie ze oba rozwiazania sa dobre..

Jesli chodzi o internet to potrzebny jest Combox i odpowiednio zaktualizowana jednostka CIC, soft od 2011+. Combox pozwoli Ci tez odtwarzac muzyke z tel. po bluetoothie.

Combox to takie urzadzenie ponizej tak ?? no i koszt jak widac kolo 1500-2000zl

http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-COMBOX-TELEMATIK-BM2010-BE-B011-F01-F04-F06-F07-F10-F11-F20-F30-9-257-151-/261864941254?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3cf85de6c6

Opublikowano

Raczej wchodzi w gre tylko emulator. kod FSC być może mógłby być wygenerowany na VIN dawcy nawigacji. Czyli w tym przypadku w navi musialby zostać stary VIN, aby przyjął FSC. Starsze auta nie miały CIC, więc nieznajdziesz FSC pod swój nr VIN.

Jeśli chodzi o COMBOX to mogę sprzedać za 500 zł, bo akurat mam jednego. Te ceny z UK to jakiś kosmos.

Opublikowano
Raczej wchodzi w gre tylko emulator. kod FSC być może mógłby być wygenerowany na VIN dawcy nawigacji. Czyli w tym przypadku w navi musialby zostać stary VIN, aby przyjął FSC. Starsze auta nie miały CIC, więc nieznajdziesz FSC pod swój nr VIN.

Jeśli chodzi o COMBOX to mogę sprzedać za 500 zł, bo akurat mam jednego. Te ceny z UK to jakiś kosmos.

Niby przewody potrzebne do spiecia combox kosztuja 750zl... :shock:

Niektore rzeczy maja kosmicznie drogie niestety i trzeba czesto walczyc i szukac ;) ale czasem tez sie zdarzaja lepsze ceny niz w PL ;)

A masz wszystkie graty do CiC ;)

Juz prawie cala instalacja sie wyklarowala i musze teraz przemyslec co robic ;) czy wydac 1500zl na uzywany dzialajacy CCC czy kupic wszystko CiC i odsprzedac co sie da i liczyc ze przy sprzedazy auta w UK bede mogl lekko cene podniesc za taki upgrade ;)

Opublikowano

Dokladnie, w UK dostaniesz więcej za auto z CIC, u nas nikt by Ci za to nie zapłacił.

Okablowania nie ma, ale do comboxa nic nie potrzebujesz, jesli obecnie masz TCU bt, to wystarczy kosta i przepinowanie jej. Ogólnie 30 min pracy.

Opublikowano
Dokladnie, w UK dostaniesz więcej za auto z CIC, u nas nikt by Ci za to nie zapłacił.

Okablowania nie ma, ale do comboxa nic nie potrzebujesz, jesli obecnie masz TCU bt, to wystarczy kosta i przepinowanie jej. Ogólnie 30 min pracy.

zrobie fotke co mam w bagazniku :) kurcze ciekawy temat sie wydaje ten CiC :)

Opublikowano

zrobie fotke co mam w bagazniku :) kurcze ciekawy temat sie wydaje ten CiC :)

takie graty mam w bagazniku...

20141124_160140.jpg