Skocz do zawartości

728iA - Kilka pytań po zakupie i przeglądzie w warsztacie

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Koledzy, po zakupie auta wyszło kilka spraw które muszę zrobić.

Mechanik napisał mi co i jak ale podpowiecie jakiś producentów?

co najlepiej zamówić i czy da się wymienić?

mamy co następuje

1. Łożysko alternatora – czy to jest wymienne w ogóle?

2. Łożysko klimatyzacji - jak to zamówić ? Jest opcja żeby nie wymieniać całego kompresora

3. Główna rolka paska alternatora (z mimośrodem) - czy ten nr będzie ok do mojego samochodu? 11287841228

4. Uszczelniacz wału korbowego przód - Mechanik podał mi nr corteco - 200 195 49 - wg mnie ori to 11142249532/33 - nie wiem który przód a który tył

5. Uszczelka pokrywy zaworowej - na ostatniej świecy było sporo oleju - wg mnie to nr 11129070990

6. Końcówki cewek zapłonowych - były zwęglone - wg mnie to 12131740477 - czy można same końcówki wymienić ?

7. ODMA - znalazłem na realoem 11617501566 - czy powinienem też wszystkie przewody wymieniać

Czy żeby wymienić odmę trzeba zwalać kolektor ssący ? Jak wspomniałem wyżej, czy przewody też do wymiany?

W przewodach było wszystko ok, ale nie wiem czy cokolwiek było z tym robione.

Jeśli zwalałbym już kolektor ssący, to chyba warto komplet uszczelek wymienić...

Poza tym coś wspomaganie spocone, nie leje się, ale przewody spocone.

No i po misce jakiś olej.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
Przy okazji odmy, warto zmienic wszystkie te przewody i uszczelki kolektora. Ich nieszczelnosc to czesta przypadlosc silnikow M52TU. Zacznie wywalac błedy, swirowac na zimnym silniku itp. Warto to zalatwic od razu kompleksowo.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w przewodach niby czysto... ale może warto sprawdzić co i jak...

faktycznie może zanim za Vanosa się zabiorę to zacznę od odmy i uszczelek na kolektorze ssącym.

I tak trzeba go zwalić żeby do odmy się dostać...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...