Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Borykam się z tym problemem już kilka tyg.silnik mocno drży ciepły i zimny.komputer nie pokazał nic.ale dotknę tylko delikatnie gazu i wszystko ustaje.nie mam problemów z odpalaniem brakiem mocy szarpaniem przy ruszaniu !filtr paliwa wymieniłem jakieś 10k temu.brakwyciekow.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam wszystkich.

Borykam się z tym problemem już kilka tyg.silnik mocno drży ciepły i zimny.komputer nie pokazał nic.ale dotknę tylko delikatnie gazu i wszystko ustaje.nie mam problemów z odpalaniem brakiem mocy szarpaniem przy ruszaniu !filtr paliwa wymieniłem jakieś 10k temu.brakwyciekow.

Pewnie poduszki pod silnikiem, olej z nich wyciekł i została sama guma , ewentualnie podpora wału ma luzy (albo dwie).

Opublikowano

A co podpora walu do drgania na luzie ?

Kolo pasowe, wtryski, poduszki silnika, to sprawdz w pierwszej kolejnosci

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
A co podpora walu do drgania na luzie ?

Z tego samego powodu co przy uszkodzonych poduszkach. A koło pasowe to raczej by nie przechodziło po dodaniu lekko gazu, tylko częstotliwość drgań by się zwiększyły.

Zdajesz sobie sprawe co sie dzieje z walem oraz podporami na luzie dodajac gazu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oj Puzon myślisz że mówię o Tym że się obraca, wiem że się nie obraca mówiłem o drganiach tak samo jak układ wydechowy też się nie obraca a sztywno zespawany powoduje drgania karoserii na takiej samej zasadzie długi wał napędowy mając luz na podporach przenosi drgania z silnika na karoserie zwłaszcza jak tuleje skrzyni też zużyte, napisałem tak oby mieć świadomość co sprawdzać obok głównych powodów takich jak poduszki silnika, skrzyni, wtryskiwacze ponieważ niby nic nie ma a samochód drży.....
Opublikowano

Ja nie mysle ja wiem ze dopiero teraz pomyslales i zrozumiales o co chodzi :)

darujmy sobie dalsza dyskusje na temat drgan z podpory walu na biegu jalowym ehehehe ;)

Opublikowano
poduszka silnika może okazać się uszkodzona dopiero po jej wyjęciu.. jak lekko dasz gazu i przestaje to napewno poduszka.. żadne przypływomierze ludzie..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
poduszka silnika może okazać się uszkodzona dopiero po jej wyjęciu.. jak lekko dasz gazu i przestaje to na pewno poduszka.. żadne przypływomierze ludzie..

Można sprawdzić zużycie poduszek w ten sposób: jedna osoba wsiada do auta, wbija 1-szy bieg, noga na hamulec i popuszcza sprzęgło. Druga osoba stoi przy silniku i obserwuje czy się silnik delikatnie unosi z którejś ze strony. Jak poduszka wybita to się będzie podnosił. Mi tak sprawdzał mechanik i bingo. Jak wyjął lewą poduchę to się rękach rozlatywała, a zamontowana wyglądała dobrze. Do tego jakiś gówniany MaxGear to był. Po założeniu Lemfordera kultura pracy silnika o wiele lepsza i wibracje duuużo mniejsze.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie, a co powiecie o drganiach wydechu ? W moim aucie strasznie drga wydech, drgania przenoszą się aż na karoserię. Widać, że jakiś magik wymienił złącze elastyczne na dłuższe. Od spodu można zauważyć, że drgania zaczynają się dopiero od połowy układu, właśnie trochę za tym złączem. To może być wina tego złącza, czy raczej poduszki ?
Sprzedam:
Opublikowano
byłem autem na kanale i tak jak mówię, drgania zaczynają się gdzieś od połowy układu. Do tego pięknie końcówka sobie lata..
Sprzedam:
Opublikowano

Rozwiązanie:

Dłuższa plecionka nie zawsze rozwiązuje problem. Wspawanie łącznika dobrej jakości, o rozmiarach oryginalnego i staranny montaż wyeliminowało drżenie wydechu. W samochodzie zrobiło się ciszej, nic nie wpada w rezonans, nie drży.

Sprzedam:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam!!troche mi to zajelo ale wlanie wrocilem od mechanika!obie poduszki byly wizualnie w dobrym stanie tzn nie urwane brak pekniec! no ale to wlasnie bylo przyczyna drgan!po wymianie na lemfordera obie oczywiscie silniczek pracuje jak marzenie znowu!dzieki wszystkim za pomoc!!!