Skocz do zawartości

E60 nie odbiera radio

Symek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od wczoraj jestem posiadaczem e 60 :) mianowicie e60 2006. 2.0d. Jak to często bywa przy kupnie używanego auta jest parę rzeczy które trzeba poprawić po poprzednim właścicielu. Jedną z nich jest nie działające radio. Płyty odczytuje normalnie, natomiast nie odbiera żadnych stacji radiowych, po prostu jest szum.

Gdzie szukać przyczyny, gdzie znajduje sie w tym aucie antena lub jakiś wzmacniacz?

Może nie bedę zaczynał nowego tematu to zapytam tutaj. Nie działa również parktronik, na komputerze w aucie pokazuje błąd PDC, jak się wbije bieg wsteczny (automat) to pojawia się samochodzik na wyświetlaczu lecz bez wskazań odległości przeszkód i bez "piszczenia". Poprzedni właściciel twierdzi, że któryś czujnik w przednim lub tylnym zderzaku jest padnięty i dlatego nie działa. Da się to sprawdzić INPĄ i czy jego teza może być właściwa?

Zdejmij osłone lampy stopu z tyłu na szybie, zdejmij prawą osłone słupka tylnego, podsufitke odsuń, są 3 klipsy. Tam znajduje się moduł anteny, styki są posrebrzane, jak to często bywa czernieją, przeczyść papierkiem ściernym + nitro/zmywacz/benzynka. Często pomaga.

Inpą sprawdzisz czy moduły radia są ok, auto na europe czy usa? Kodowanie radia też może powodować że nie odbiera w pl.

Radio już naprawione, problem okazał się błachy, po prostu nie była wpięta wtyczka w moduł anteny:)

Jeśli chodzi o czujnik parkowania to tak jak pisałem zlokalizowałem już wadliwy czujnik i zamówiłem drugi, czy wystarczy sama podmianka i powinno działać czy trzeba dodatkowo coś zrobić?