Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kiedyś przemywałem lampę od środka przy użyciu nabłyszczacza do zmywarki. Na strzykawkę kupiłem plastikową rureczkę jako przedłużkę i za jej pomocą wlewałem środek na klosz lampy. Jak poziom był już dosyć spory to zostały mi okrężne ruchy przez około 30min. Niestety czas dosyć długi, ale efekty były całkiem niezłe. Na koniec wyciągnięcie wody za pomocą tej samej strzykawki a dalej lampa na 10h na dobre słońce. Ten środek jest o tyle dobry, że nie zostawia żadnych smug. Oczywiście patent z wierceniem i użyciem szczoteczki przyniesie lepsze efekty, ale jest "bardziej skomplikowany" ;)

Na youtubie jest film autorstwa kanału jak się nie mylę "mój garaż" i tam autor kończy renowacje lamp na polerce papierem chyba P2000. Dalej kładzie klar i wychodzi lustro. Lakier oczywiście lepiej kłaść na strukturę bardziej chropowatą, ale nawet na polerowanej nie powinno się nic dziać.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No napisał przecież, że specjalne :mrgreen:.

Żartuję, sam bym chętnie się dowiedział.

Ja używam Meguiar's Headlight Protectant i jestem zadowolony

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Ten pierwszy podejrzewam ze bedzie raczej dobry aczkolwiek takie ilości tego papieru jaki oni dają to chyba na jedna lampę tylko. Ten drugi mi trochę tandetnie wyglada, poszukaj tez sonax robi podobne kity
  • Członkowie klubu
Opublikowano
No napisał przecież, że specjalne :mrgreen:.

Żartuję, sam bym chętnie się dowiedział.

Ja używam Meguiar's Headlight Protectant i jestem zadowolony

Michał a powiedz ile Ci siedzi miedzy woskowaniami nie uzywałem tago preparatu...

na polerowanej zostają drobinki wosku w strukturze, więc lakier lepiej kłaść na zmatowioną p2000 powłokę.

możesz przyblizyc temat malowania lamp w e90 klarem, w życiu nie słyszałem o takiej metodzie :duh:

jesli chodzi o "wosk" po polerce, chodziło Ci o pastę polerską?, przecierz przed malowaniem sie odtłuszcza element, tak samo jak kwarcuje reflektory po renowacji to je odtłuszczam z pasty...

Ja bys ewentualnie kupił i użył tego specyfiku od philipsa, proszę daj mi znać jak ci wyszło :cool2:

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • 3 miesiące temu...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Odswieżę temat

Podsumowując widze dwie metody działania :

1/ szlifowanie / matowienie powierzchni a potem zalanie gruba warstwą lakieru bezbarwnego

2/ szlifowanie + polerowanie na gładko a potem tylko "zabezpieczenie" preparatem z filtrem UV

Sklaniam sie do metody nr 2 .

Na moich reflektorach poprzedni właściciel zastosował chyba metodę nr 1 bo widzę spękaną powlokę częściowo odchodzącą - generalnie masakra ...

Obecnie na rynku funkcjonuje kilka zestawów oferujących narzędzia i preparaty do regeneracji reflektorów .

Czy któryś z Szanownych Kolegów ma doswiadczenia z uzycia szczególnie past polerskich i preparatów zabezpieczajacych ?

Opublikowano
Są specjalne folie na lampy od 3m które maja i filtr i są grube. Kosztują grosze a aplikacja jest całkiem całkiem. Lakierowanie odpada bo właśnie na ogol pęka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój detailer odradzał folię bo żółknie, polecił po wypolerowaniu nałożenie powłoki ceramicznej. Niestety, trzeba ją odnawiać co jakieś dwa lata jednak jestem zadowolony z efektu. Powłoka daje też pożądany na lampach efekt hydrofobowy.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Folie w starej technologi faktycznie mogły zżółknąć, przy dzisiejszym używaniu ppf gdzie masa ludzi się decyduje na takie zabezpieczenie a producent daje gwarancje, że np przez 5 lat nie pozolknie to nie ma żadnych problemów.

Zależy kto czego użyje, tania chińszczyzna na bank. 3m z doświadczenia wiem, że nie żółknie a mam nie jeden element oklejony

Opublikowano

Folia (np. 3M) jako nr 3 na liście metod .

Ale rozumiem że przed jej zastosowaniem należy zregenerować powierzchnię optyczną reflektora .

Czyli :

3/ szlifowanie + polerowanie + zabezpieczenie (a tak naprawdę to wypełnienie rys niedoskonałości polerowania) + zaklejenie powierzchni folią

Przepraszam że drążę ale pracuję w technologii optycznej - ale w szkle laserowym - komercyjne tworzywa sztuczne to inna bajka .

Na podstawie swojej wiedzy mam zamiar :

a/ zeszlifować stare pozostałości papierem ok 1000

b/ wyrównać rysy papierem 1500 a potem 2000 lub wyższym dostępnym

c/ polerować pastą polerską (komercyjną) na podkładzie filcowym

d/ dopolerować na profesjonalnym podkładzie do polerowania szkieł okularowych z użyciem mikronowego proszku polerskiego Al2O3

e/ zabezpieczyć powierzchnię preparatem anty-UV wypełniającym pory i chroniącym przed żółknięciem (korozją środowiskową , mechaniczną i UV powierzchni tworzywa sztucznego) .

Uważam ze zastosowanie relatywnie grubej folii może zakłócić kształt powierzchni reflektora i zmienić bieg wiązki światła .

Ponawiam pytanie o preparaty do "nano" zabezpieczania powierzchni - ich skuteczność i trwałość .

Interesują mnie konkretne nazwy i doświadczenia .