Skocz do zawartości

Problem z pompką do spryskiwaczy w BMW E46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Parę tygodni temu zauważyłem że ze zbiornika wycieka płyn do spryskiwaczy. Wyjąłem pompkę wyciągnąłem uszczelkę z sitkiem i okazało się że uszczelka jest do wymiany. Pojechałem do sklepu kupiłem uszczelkę i wszystko zmontowałem do kupy jednak gdy wlałem płyn to po paru sekundach zauważyłem wyciek nie z uszczelki lecz z pompki. Na pompce jest fabrycznie zrobiony otwór i to właśnie z tego otworu wycieka płyn. I teraz moje pytanie brzmi: Czy da radę coś z tym zrobić czy może trzeba wymienić pompkę i czy ktoś z was miał podobny problem. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję :)

http://i57.tinypic.com/ic07b4.jpg

http://i61.tinypic.com/2clvzt.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi też płyn uciekał nie wiadomo skąd. Wymieniłem pompkę na FEBI (30zł) i po problemie. Zrób tak samo :cool2:
  • 1 rok później...
Opublikowano
Mam ten spam problem, doraźnie na szybko chcę zakleić tę dziurkę silikonem. Ktoś jakoś rozwiązywał ten problem czy od razu nowa pompka ?
Opublikowano
po co z gówna bat krecic, nowa pompka i po problemie tez miałem podobnie :)
Opublikowano
Doraźnie smyrnąłem silikonem, ale jeszcze płynem nie zalałem. Ale skoro u Ciebie działa z zaklejoną dziurką to i u mnie powinno być ok. A silikon miałem i tak w aucie więc, wycisnąć trochę i przyłożyć to minutka. Jak coś będzie nie tak to kupię pompkę i przełożę.
Opublikowano

Jednak zaklejenie dziurki to nie jest dobra metoda, jak cieknie z tej dziurki to znaczy że uszczelka oddzielająca część "roboczą" (która pompuje wodę) a komorę silniczka uległa zniszczeniu i woda przedostaje się z części roboczej do komory silniczka i zwyczajnie go zalewa. Dziurka to taki "zaworek" bezpieczeństwa aby nie spowodować zwarcia itp. Więc dla potomnych jak leci woda z dziurki to nowa pompka chyba, że chce wam się naprawiać uszczelnienie.

I kupujcie oryginalne np Myele żadne tam Chińskie no name bo mogą nie działać poprawnie. Ja takie dwie niestety odesłałem dopiero Meyle działa. Stara cieknąca również.