Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , niestety dzisiaj miałem wypadek samochodowy :mad2: nie z mojej winy i czy moglby ktos polecic jakas strone z czesciami blacharskimi badz pomoc w znalezieniu na allegro badz gdzies czesci ? :( Chciałbym znalezc blachy w kolorze samochodu tj sparkling graphite metallic - potrzebuję zderzak przod , błotnik lewy przod i ewentualnie maske ( jest delikatnie naruszona ewentualnie blacharz moze cos z tym zrobic jak juz nie bedzie) a no i jeszcze czy warto kupic uzywana lampe z ksenonem ? Auto bmw E90 2005r. sedan (zapomniałem dopisac)

Z góry dziekuje za pomoc <3

Edytowane przez kawal
Opublikowano

To chyba nie ma aktualnie na allegro przodu do E90 w jednej aukcji w kolorze, który Cię interesuje.

Części po lifcie pasują, tzn. jak już założysz maskę to i zderzak też musi być po lifcie i na odwrót, lampy pasują wszystkie nie zależnie od tego jaki zderzak i maskę masz założoną.

OC sprawcy może i tak ale może robi sam za wypłaconą gotówkę? :wink:

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano (edytowane)

No to po ch.... szukasz części blacharskich ? :) Oddajesz auto do Salonu i z salonu odbierasz zrobione na koszt sprawcy zdarzenia. Chyba że będziesz się bił o gotówkę, żeby jeszcze zarobić, wtedy nie było pytania :P

Jeżeli szukasz cześci, to w lokalizacji wpisz miejscowość Strzelin, Prusice. Nawet jeżeli nie będzie wystawionego tego co potrzebujesz to zadzwoń i dopytaj, ponieważ na allegro jest tylko część tego, co mają dostępne :)

Edytowane przez luki19921
Opublikowano
W srode ma byc rzeczoznawca i chce sie zorientowac czy uda sie znalesc w dobrym stanie blache i cos przy okazji zarobic no ale oczywiscie chce zeby było zrobione jak nalezy . Najlepiej jakby nie bylo tej stłuczki no ale stało sie ;/
Opublikowano

Jeżeli szukasz cześci, to w lokalizacji wpisz miejscowość Strzelin, Prusice. Nawet jeżeli nie będzie wystawionego tego co potrzebujesz to zadzwoń i dopytaj, ponieważ na allegro jest tylko część tego, co mają dostępne :)

Rzeczoznawca wyceni twoją szkodę na około 2500 zł (Jeżeli uszkodzony jest reflektor). Oczywiście na częściach alternatywnych.

Opublikowano
Masz zdjęcie samochodu? Wiesz czy poszło coś z zawieszenia albo osprzętu silnika? Za lampmy, zderzak, błotniki i maskę to licz z 5500zł i jeszcze czekaj aż trafi się w kolor, równie dobrze może się nie trafić przez kolejne pół roku albo i dłużej. Albo trafi się w kolor, tyle że już malowane :mrgreen:
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Zdjecia nie mam , jutro zrobie pare fotek. Reflektor cały z ringami i lampa jest rozwalony , 2,5tys to nie za wiele , samemu ciezko by było zrobic to w tej kwocie . To chyba trzeba bedzie w salonie.. ale czy ubezpieczyciel da zeby bylo robione w salonie przeciez to wyjdzie z 13 tys
Opublikowano
Zdjecia nie mam , jutro zrobie pare fotek. Reflektor cały z ringami i lampa jest rozwalony , 2,5tys to nie za wiele , samemu ciezko by było zrobic to w tej kwocie . To chyba trzeba bedzie w salonie.. ale czy ubezpieczyciel da zeby bylo robione w salonie przeciez to wyjdzie z 13 tys

Ubezpieczyciel MUSI to zrobić :) KNF kolejny raz określił to w grudniu 2014 i wystosował pewne wytyczne. Jednak w twoim przypadku może zaistnieć zwiększenie wartości rynkowej pojazdu, przez zastosowanie nowych części. Po prostu prawdopodobnie różnica wartości rynkowej, zostanie potrącona z sumy odszkodowania, ale to temat złożony.

Opublikowano
Tak się składa, że mam e91 w tym samym kolorze i w przeciągu kilkunastu dni będę miał do sprzedania wszystko czego potrzebujesz. Części będą pochodzić z mojego auta bo będę przerabiał wygląd zewnętrzny i są w stanie nie wymagającym malowania. Jeśli jesteś zainteresowany i nie potrzebujesz tych części na gwałt to czekam na info.
Opublikowano

Pewnie dojdzie jeszcze spryskiwać xenona, zaślepka spryskiwacza (nie wchodzi w skład okładziny zderzaka), sprawdź mocowanie halogenu. Rzeczoznawca TU wyceni to na około 3.000 zł. Jeżeli chcesz wyciągnąć z tego należna kasę, nie te ochłapy co Ci zaproponują, przygotuj sie na finał w sadzie. Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku, bedzie oddanie auta do serwisu i bezgotówkowa likwidacja szkody. Autem nie możesz poruszać sie po drodze, a szukanie części moze zająć Ci dni, tygodnie itd.

P.S. Jeżeli masz OC w PZU, a sprawdza kolizji w innym TU, to likwiduj ja u ubezpieczyciela sprawy. PZU zaproponuje Ci likwidacje szkody a następne regresowe ściągnięcie należności z ubezpieczenia sprawcy - Nie zgadzaj sie z tym. Z PZU jest najtrudniej wyegzekwować to co należne, ponieważ jest to spółka skarbu państwa i czuje sie bezkarna. Ja z nimi 2 sprawy w sadzie wygrałem o odszkodowania z oc sprawcy, ale to ściągnie sie miesiącami.

Opublikowano
Koles ma w ergo hesti ubezpieczone auto . Jeszcze moze spuszcze powietrze z opony przed jego przyjazdem i powiem ze jest kapec :P No pewnie wyjdzie tak ze zrobie bezgotowkowo no ale poczekam na wycene .
Opublikowano

Rzeczoznawca wyceni twoją szkodę na około 2500 zł (Jeżeli uszkodzony jest reflektor). Oczywiście na częściach alternatywnych.

Szkoda w e39 w tamtym roku o wiele mniejsza.

Błotnik do naprawy, lampa przód lewa do wymiany, hallogen do wymiany, zderzak do wymiany, lusterko do malowania, nadkole do wymiany, listwa pod lampą do wymiany,

Rzeczy które do wymiany i naprawy oczywiście do malowania.

4tys mi wypłacili z firmy.

Ale to jest stare e39, które ma o wiele niższą wartość rynkową, niższe ceny zakupu części i jest dostępne wiele zamienników.

Gdyby dostał poniżej 8tys oddał bym do ASO. Jeśli więcej to kupił porządne używane części i szukał dobrego lakiernika. Kilka tys zostanie w kieszeni na kpl fajnych opon.

Opublikowano

Przykładowe ceny elementów z eurotaxu dla e90 LCI :) oczywiście części alternatywne, które weźmie rzeczoznawca, bo sam z siebie oryginałów nie da.

204207 PJ Okładzina zderzaka przedniego POLCAR 195,70 M

61677211210 O Pokrywa dyszy spryskiwacza w zderzaku BMW 29,07

204210-Z Q Reflektor ksenonowy z kier. POLCAR 1 475,40 M

61677179311 O Dysza sprysk. reflektora BMW 115,32

2042300E PJ Refl. przeciwmgłowy kpl. POLCAR 99,27 M

Zarobić na odszkodowaniu można tylko wtedy, kiedy elementy nie wymagają wymiany, tylko naprawy :) Wystarczy rysa na reflektorze i jest on już zakwalifikowany do wymiany, ponieważ w procesie likwidacji szkód, nie istnieje metoda "polerowanie reflektora". W tym przypadku tylko likwidacja w ASO :)

Opublikowano
A jeśli ta lampa się czymś różni? Przy xsenon nie muszą liczyć 2szt? Zawsze w odwołaniu może napisać jaka kwota go interesuje i ze w innym przypadku odda auto do aso gdzie za same części zamienne chcą ok 10tys.
Opublikowano
w salonie wyliczyli mi za oryginały jakos 9-10tys bez robocizny , umowilem sie z rzeczoznawca w salonie seata( mam blisko a policja zabrala dokumenty) i tam mi rozbiora zobaczymy czy cos glebiej nic nie jest :) jutro z ranca bedzie to wszystko raczej juz bede wiedzial
Opublikowano
On Ci na miejscu nie wyceni. Zrobi oględziny auta, spisze przebieg sprawdzi powłokę lakierniczą całego auta, opony, zrobi zdjęcia. Dopiero za kilka dni skontaktuje się z Tobą TU i poznasz wycenę.
Opublikowano
A jeśli ta lampa się czymś różni? Przy xsenon nie muszą liczyć 2szt? Zawsze w odwołaniu może napisać jaka kwota go interesuje i ze w innym przypadku odda auto do aso gdzie za same części zamienne chcą ok 10tys.

Przy xenonie nie muszą być 2 sztuki :) Reflektory nie są elementami wymienianymi parami.

A co do odwołania :

1. Ty nie możesz sobie od czapy wymyślić kwoty odszkodowania, ponieważ ona musi się pokryć z wartością szkody. Nie możesz ani stracić, ani zyskać.

2. Jest tak jak napisałem : Im mniejsze TU, tym bardziej respektuje prawo, bo się po prostu boi. Na moje 2 odwołania pisane przez prawników, PZU odpisywało zawsze tak samo "Więc proszę do sądu". Finał był taki, że na rozprawie nawet nie pojawił nikt od nich, a sprawę wygrałem bezapelacyjnie.