Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pytanie dotyczące mojego BMW e46.

Na wyświetlaczu pod licznikiem kilometrów do niedawna pojawiała się temperatura zewnętrzna. Odkąd wymieniłem akumulator, komputer zresetował się i wyświetla jedynie godzinę. Czy można w jakiś sposób ustawić, by wyświetlała się tam temperatura, a godzina wyłącznie na wyświetlaczu seryjnego radia? Mam obecnie dwa wskaźniki godziny - na desce i na radiu, a nie mam ani jednego temperatury. Czytałem archiwum, wiem o istnieniu manetek z funkcją obsługi komputera, ale mi chodzi jedynie o przywrócenie stanu sprzed zmiany akumulatora. Moja manetka nie posiada funkcji obsługi komputera, mimo to wyśwoetlacz pokazywał temperaturę - była ona wyświetlana na wyświetlaczu deski, a radio wyświetlało godzinę. Czy da się to jakoś przywrócić?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak to nie masz przycisku BC na lewej manetce? To były takie e46...? :shock:

To spróbuj w teście zegarów włączyć test 7.1 - temperatura zewnętrzna. Ale chyba za każdym razem po wyłączeniu silnika będziesz musiał to ustawiać.

TEST1

1.0 - 5 ostatnich znaków numeru nadwozia VIN

1.1 - liczba K – wewnętrzne oznaczenia BMW

1.2 - wewnętrzny numer BMW oznaczający nr części

1.3 - kolejne wartości to index płytki kodującej, index zmian i index szyny głównej

1.4 - data produkcji tydzień i rok (TTRR)

1.5 - wersja oprogramowania i zestaw wskaźników

1.6 - niedostępny

1.7 - wersja CAN oraz index przeprowadzonych zmian

TEST2

2.0 - po wciśnięciu klawisza uruchamiana jest najbardziej efektowna procedura testu wskaźników

TEST3

3.0 - paliwo zużyte od ostatniej inspekcji

3.1 - dni od ostatniej inspekcji

TEST4

4.0 - chwilowe zużycie paliwa l/100km (np.00112 = 11.2)

4.1 - chwilowe godzinowe zużycie paliwa l/h

TEST5

5.0 - średnie spalanie z ostatnich 50km w l/100km

5.1 - zasięg pojazdu na znajdującym się w baku paliwie

TEST6

6.0 - poziom paliwa dla lewego i prawego czujnika (np.101201 oznacza 10.1 lewego 20.1 prawego)

6.1 - poziom paliwa suma wartości z testu 6.0

6.2 - poziom paliwa wartość wyświetlana

TEST7

7.0 - temperatura silnika

7.1 - temperatura zewnętrzna

7.2 - prędkość obrotowa silnika w obr/min

7.3 - prędkość samochodu w km/h

TEST8

wartości wejściowe komputera w formie HEX

TEST9

9.0 - ładowanie alternatora

TEST10,11,12 niedostępny

TEST13 sygnał dźwiękowy - test

TEST14 niedostępny

TEST15 stan portów wejścia/wyjścia zestawu wskaźników, informacje w formacie bitowym o opcjach/przełącznikach samochodu

TEST16,17,18 niedostępny

TEST19 odblokowanie/zablokowanie komputera

TEST20 niedostępny

TEST21

reset wszystkich ustawień OBC

Opublikowano

Wszystko halo, nie ma co stresować autora.

Jeśli ktoś nie wierzy, to mu mogę wysłać za darmo manetkę bez BC. Co by uwierzył przez dotyk.

Jeśli dobrze pamiętam, to ustawienie temp. w testach powinno zostać na stałe. Ale dawno się tym nie bawiłem w aucie bez BC i gwarancji nie daję.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Niestety - temperatura faktycznie ustawia się z poziomu testów, lecz do momentu ponownego uruchomienia silnika.

Problem polega na tym, że wyświetlacz cały czas wyświetlał temperaturę (mogłem przełącznikiem po prawej stronie zmienić nawet stopnie Celsjusza na Fahrenheita), dlaczego nie mogę tego przywrócić?

I tak, dźwignia kierunkowskazów nie posiada obsługi komputera - to już moje drugie BMW e46, miałem wcześniej rok młodsze i też miało taką manetkę...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja gdzieś czytałem na tym forum, że łatwo można odblokować funkcję BC. Zmieniasz manetkę na taką z przyciskiem BC, odblokowujesz opcję chyba w INPIE i działa.
Opublikowano

Nie da rady.

Tylko NCS lub DIS. Czasem konieczna jest dokładka okablowania. Pół godziny roboty, wszystko jest opisane na forum.