Skocz do zawartości

2.8ci jakiej firmy tuleje wahaczy tyl??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Materiał + 2 godziny pracy + prowizja. Ja będziesz zawracał głowę mechanikowi to 4 godziny robocizny.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Podzielę się swoim doświadczeniem.

Wymieniałem już w kilku sztukach kpl. tylne zawieszenie + tuleje (przy wzmacnianiu podłogi), aktualnie od kilku dni walczę z E36 żony, podprogowe tuleje polecam Meyle HD, bez demontażu wahacza może być ciężko je zaprasować, a za pomocą prasy bez większego problemu, pozostałe tuleje Lemforder lub Meyle.

Polecam również sprawdzić główne tuleje sań oraz skontrolować podłogę pod kątem pęknięć.

Po robocie obowiązkowo geomertia.

Tu kilka zdjęć:

viewtopic.php?f=69&t=176372

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
MrTuner jesteś mechanikiem?

Tylko z wykształcenia + parę ładnych lat praktyki w sztuce :wink: Amatorsko ciągle coś grzebie przy gablocie :wink:

Wszystko przy aucie robię sam - znam typowe praktyki/sztuczki/zagrywki mechaników, więc nie powierzam auta magikom, oczywiście niewątpliwie znajdą się też uczciwi fachowcy, ale takich jest jak na lekarstwo.

jaki koszt wymiany??

Ostatnio znajomy wymieniał zawieche w Vectrze B (podobna budowa zawieszenia tylnego) to krzykneli mu 500zł :shock: z wymianę tulei + części, ale co warsztat to inna cena.

U mnie podłoga już była spawana.

Sam kolega spawał czy kupił już po naprawie?

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Opublikowano

mi podloge spawal znajomy, urwane bylo tylne lewe mocowanie sanek.

a wedlug Ciebie ile najrozsadniej powinna kosztowac ta wymiana?

albo pozycze sciagacz do tulej i sam to ogarne.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o same tuleje wahaczy (10szt / 2 strony) bez demontażu zawieszenia to rozsądna cena usługi 250 - 300zł.

Tuleje wahaczów poprzecznych od strony dyfra wymienia się bez problemu, od strony piasty trzeba się trochę pobawić szczególnie z tuleją wahliwą.

Tuleja podprogowa zapewne sama wypadnie jak jest nadmiernie zużyta jak nie to można ją trochę ponawiercać, aluminiowa obudowa tulei zostanie w gnieździe trzeba będzie wybić lub nadciąć brzeszczotem, gniazdo w wahaczu koniecznie oczyścić, nową tuleję odpowiednio wprasować.

I tyle.

Niedługo wrzucę kilka zdjęć z naprawy zawiechy (wymiana wszystkich tulei) + spawanie mocowań (blacha 3mm) + wymiana przewodów hamulcowych miedzianych i elastycznych z E36 coupe

Opublikowano

Jeżeli chodzi o ten górny wahacz co jest na nim sprężyna to zapewne muszę zdemontować by założyć wewnętrzną tuleje bo wahliwa to chyba na aucie wcisne.

tą wahliwa przy piascie nie wygląda na jakąś spekana bądź zuzyta. W serwisie bmw powiedzieli że te od razu najlepiej wymienić (byłem w tym tygodniu na przeglądzie całego podwozia w serwisie odnośnie bujania autem na prostej drodze)

Opublikowano
tą wahliwa przy piascie nie wygląda na jakąś spekana bądź zuzyta.

Po wyglądzie ciężko stwierdzić stan.

Najprościej po odkręceniu wahacza górnego trzeba złapać za wewnętrzną część tulei (element w który wchodzi śruba) i poruszać nim góra - dół, gwarantuje że wyczuje kolega luz.

Tuleja ta odpowiada zarówno za pływanie auta jak i za pochylenie koła, zużyta tuleja nie dość że spowoduje pływanie auta na koleinach to i przyczyni się do większego tzw. "negatywu".