Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam trochę uciążliwy problem z manualną skrzynią biegów,a mianowicie:

z oporem wchodzą biegi 1,2 i wsteczny(ale nie zawsze) a także czasem przy redukcji z 2 zamiast 3 wchodzi 5.Trzeba po prostu pamiętać żeby lekko podciągnąć lewarek do siebie wtedy bez problemu wchodzi 3.Zastanawiam się gdzie leży problem?

Opublikowano
tylko czy sprzęgło może mieć wpływ na to że biegi nie wskakują na swoje miejsce tylko trzeba je naprowadzać? Bo to że wchodzą ciężko to się zgadza...
Opublikowano
Najtaniej to wymienić olej i mieć nadzieje że to tylko to , ale pewnie na tym sie nie skończy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
dzięki kolego,jestem po lekturze mam dokładnie takie same objawy więc wymiana sprzęgła konieczna mam ponad 200 tys. nalatane więc pewnie od nowości nie było robione
Opublikowano
Ja mam prawie 270tys w oryginale i pewnie też nie było wymieniane. Tylko się zastanawiam czy dwumas też wymieniać.
Opublikowano
Ja ze swojej strony dodam że jak sie wrzuca 3 a wchodzi piątka trzeba zaopatrzyć się w zestaw naprawczy skrzyni taka sprężynka z tuleją .Gdzieś kiedyś o tym czytałem poszukaj :)
Opublikowano

Podobno z czasem ta tuleja trochę puchnie i bolec się w niej blokuje, Czasem wymiana oleju pomoże ale tylko czasem , Podam Ci linki do tych co to przerabiali : http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=40981

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=124875&start=20

Materiał nie drogi ale robocizna przekichana , podobno za 300-400 można zrobić i to najlepiej połączyć z wymianą sprzęgła.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.