Skocz do zawartości

Nowe 125i skrzynia automatyczna vs automatyczna sportowa

Phonemania

Rekomendowane odpowiedzi

Popieram Sławomira! Łopatki to zbędny element w ruchu codziennym w takim starym trupie jak mój 120d mało używam trybu d 80%jeżdżę ds bo lepiej reaguje. Natomiast to inna skrzynia... Polecam posłuchać Sławka ma pojęcie o czym mówi

Ależ Maćku, chyba nie rozumiesz w takim razie, do czego służy tryb sport. W X6 35i tryb sport u mnie też blokuje 8 bieg, dlatego jak chce wyprzedzać chwilę dłużej, to przełączam, jak chce 8 bieg, to po prostu wyłączam tryb sport. A przy okazji, w 650ix tryb sport pozwala już na jazdę na 8 biegu, bo mocy już starcza :)

Tryb sport służy do tego ze jak ktoś sobie słabo radzi za kierownica to wajchuje sport- drive-sport-drive, natomiast gdy ktoś juz sobie lepiej radzi za kółkiem to klika w łopatkę i ma wyższy bieg, albo o 2, 3 biegi, szczególnie sie przydaje przy dynamicznej jeździe po drodze krętej i górzystej, a jak juz nie ma potrzeby wyższych obrotów to klika na ostatni bieg np 8 i po kilku sekundach skrzynia sama przechodzi w tryb drive. Zreszta nie musi klikac do najwyzszego biegu, skrzynia po zakonczonym manewrze sama przechodzi w tryb drive i przelacza na najwyzszy mozliwy bieg dany dla predkosci obrotowej.Proste? :mrgreen:

Nic z tego nie rozumiem, naprawdę. U mnie po przestawieniu lewarka w pozycję "sport" skrzynia sama nie wróci do trybu "drive". Ponadto, użycie manetek w trybie sport przestawia skrzynię w tryb "manualny" i maszyna nie zmieni biegu sama aż do odcięcia. Sprawdziłem - silnik piłuje na zadanym biegu do odcięcia na gorze, albo do udławienia na dole obrotów.

Uważam, podobnie jak przedmówcy, że w mieście łopatki są jak kwiatek przy kożuchu. Za to w trasie używam często przy wyprzedzaniu (zamiast kick downu).

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Oczywiście że z trybu sport skrzynia sama nie wróci do trybu drive i odwrotnie i nigdzie tak nie pisałem jezeli chodzi o moja wypowiedź. Pisałem tylko że z trybu łopatek "manual" skrzynia sama wraca do trybu drive, to co tu jest do rozumienia? Pisałem przecież też, ze jezeli sobie ktoś słabo radzi z jazda samochodem i tylko z powodu przybytku dużej kasy, kredytu, tudziesz leasingu kupuje samochód z niepotrzebnymi "wodotryskami" a 90% to jazda po mieście to słuszna uwaga kolegi maciek_w jest to zbedny gadżet tym bardziej że przy kwocie zakupu samochodu niejednokrotnie siegajacej 300-500 tys dodatkowe 600 zł może mocno nadszarpnąć budżetem. :mad2:

Dla mnie proste umiesz jeździć, cieszy ciędynamiczna jazda z dynamicznym wyprzedzaniem, startem spod świateł (lounch control)bierz łopatki, Masz fajne auto tylko dlatego że cie na nie stać, a jeżdzisz słabo oczywiście tobie wydaje sie, że jeździsz co najmniej jak Schumacher tylko nie miałeś możliwości sie sprawdzenia to bierz bez łopatek.

maciek_w już byłeś na tych korepetycjach u sławomira? Bo kilka postów wcześniej piszesz, że łopatek używasz tylko do hamowania silnikiem żeby wczesniej wbić wyższy bieg, natomiast post wcześniej że znowu tylko do wyprzedzania zamiast kick down, to sie może okreśł poprostu czy to zbedny gadżet za 6 stówek czy sie przydaje?

Edytowane przez bosniak

No nie mogłem się powstrzymać :D

Dla mnie proste umiesz jeździć,

Niebywała umiejętność.

cieszy ciędynamiczna jazda z dynamicznym wyprzedzaniem,

To kupujesz dynamiczne auto :)

startem spod świateł

Start spod świateł akurat jest szybszy bez łopatek :)

Masz fajne auto tylko dlatego że cie na nie stać

Oj, to już zabrzmiało jakbyś potrzebował:

http://masc.com.pl/p/2014/07/masc-na-bol-dupy-cudowny-lek-na-wszystko-prezent-4414061974.jpg

a jeżdzisz słabo oczywiście tobie wydaje sie, że jeździsz co najmniej jak Schumacher tylko nie miałeś możliwości sie sprawdzenia to bierz bez łopatek.

Jak to stwierdzić? Wydajesz takie zaświadczenia komisyjnie?

PS.

Nie traktowałbym już tej dyskusji merytorycznie :D

Masz racje nie moja liga, ja jeszcze nie jestem na etapie wycinania wyrazów z kontekstu zdania i wklejania do nich swoich wywodów. Idź do polityki albo na "obiektywnego" dziennikarza nadajesz sie, nawet ci wystawie to zaświadczenie i nie trzeba do tego komisji bo od razu widać przedłużanie porzyrodzenia za pomocą samochodu z wodotryskami których nie umie obsługiwać. Szyby elektryczne tez zbędny gadżet bo przecież masz w swoim pięknym BMW klimatronik 4 strefowy? Innym pewnie będziesz odradzał sam mając i lansując sie w śród znajomych, a po obsługę elektrycznych foteli z pamięciami siegasz pewnie do instrukcji, bądź innych namawiasz żeby nie brali bo ty i tak wolisz ręcznie i może z 2 razy w życiu ich uzyles?

Po co przerzucać skrzynie w tryb sport, jak klikasz manetke i masz wyższy bieg bez odrywania rak od kierownicy?

Po to zeby skorzystac z AUTOMATYCZNEJ zmiany biegow w sportowym trybie pracy skrzyni?

(heh doczytalem dalej watek, jako osoba nieradząca sobie z autem chowam sie do jamki. i ide na "lounch", głodny jestem

;-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Powiem tak łopatki za 6 stów są na tyle fajne że jak na nie wydasz to nic nie stracisz a pobawić sama frajda

nawet jeśli tylko raz na jakiś czas pozdrawiam.

Ja używam sporadycznie i czerpie z tego satysfakcje :D