Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje porady odnośnie zakupu opon. Zależy mi na tym aby opony były raczej z tej wyższej półki a nie żadne Chińskie czy inne wynalazki, opony mają być pewne, abym mógł spokojnie jeździć wkoło komina, ale też pokonać jednorazowo trasę ponad 2000 km z dużymi prędkościami.

Proszę o opinie odnośnie moich typów oraz o podzielenie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Montaż na alufelgi BMW styling 119 17*8j et 47

Pytania:

1. Wybrać nośność 91 (615 kg) czy 94 (670kg) ?

2. Czy opona o wyższym indeksie będzie się teoretycznie wolniej ścierać i lepiej prowadzić ?

3. Która z wymienionych opon ma szanse na przejechanie 50-60 tys km?

4. Indeks prędkości 240, 270, 300 km/h?

5. Inne propozycje w cenie max ~350 zł

Moje pierwotne typy to:

1.Dunlop SP SportMaxx RT 225/45 R17 91 Y Cena: 332,04 zł

Mega mi się podobają opisywane właściwości, super cicha itd, tylko wyczytałem komentarz, iż wytrzymują jeden sezon i to mnie przeraża.

2.Nokian zLine 225/45 R17 94 Y Cena: 296,10 zł

Wygląd i właściwości zdecydowanie na plus aczkolwiek cena atrakcyjna tylko w nośności 94 (670kg). Nie wiem jaka ścieralność. Zimówki Nokiana pierwsza klasa a jak lato?

3. Uniroyal Rainsport 3 225/45 R17 91 V Cena: 307,71 zł

Z opinii wyczytałem, że to bardzo dobra opona ale klasyfikowana jako średnia a nie premium. Bardzo dobra na mokrym co jest sporym atutem. Nie wiem jak ścieralność, wyczytałem o tych oponach dopiero kilka dni temu.

4. Fulda SportControl 225/45 R17 91 Y Cena: 289,55 zł

Taki tani Continental robiony w Niemczech, nie najlepsza nie najgorsza ale najtańsza.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Dziś wpadła mi w oko Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R 17 91Y. Cena 345 zł.

Czy warto ją kupić patrząc na pozostałą czwórkę, która wcześniej wymieniłem?

Jaka ścieralność jest tej opony i czy warto dopłacić 200 zł różnicy na komplecie co do Nokianów?