Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie wiadomości po skanowaniu ELM, wywala mi konsola ten błąd, który związany jest z EGR.

Wcześniej wymieniłem elektrozawór oraz węże na podciśnienie, ale dalej ten błąd wystęuje. Teraz przeczytałem na "googlu", że związany jest on z zmniejszonym przepływm powietrza przez EGR.

Teraz moje pytanie, gdzie szukać jakichś niedrożności? Dodam, że wyczściłem EGR (ten grzybek), a nie usmiecha mi się wydawać 400zł na nowy zawór, a potem znowu po 50 km wywali mi ten błąd?

Możę ktoś mi doradzić coś rzeczowo na ten temat? dodam tylko, że ten błąd wyskakuje i sam znika, auto cały czas jeździ normlanie. Proszę o pomoc/ porady.

Opublikowano

widzisz temat powiązany z drugim który założyłeś

masz tam wyciek, czy masz pewnie zawalony egr, a jest tak gdyż albo jest tam za duże ciśnienie albo nie pracuje poprawnie

ja obstawiam albo uszkodzony egr albo ten czujnik zawór sterujący egr

jak miałem n47 to musiałem niestety wymienić komplet, zawór + czujnik

Opublikowano

tak ta część

więc szukaj czy czasem zawór

masz dpf?

jeżeli tak to czy często się nie zatyka?

a jak nie masz to pewnie mocno kopci

tak też się objawia przy uszkodzonym egr

możesz zaryzykować z używka

Opublikowano
Mam dopiero 1msc ten samochód, zrobiłem nim może z 2tys.km. DPF mam, bo samochód w ogóle nie kopci, nie zatkał sie mi jeszcze ani raz...ostatnio jechałem nim 35 km obroty 2,5 tys zeby sie zagrzal...
Opublikowano
Zwróć uwage, ze blad P0401 oznacza za maly przeplyw spalin przez EGR. I teraz sa dwie mozliwe opcje mo8m zdaniem : a) zawor egr jest uszkodzony, grzybek sie zacina, czasami puszcza, dlatego ten blad czsami sam znika, b) gdziesz po drodze, wystepuje za maly przeplywa spalin (jakas nieszczelnosc, cos jest brudne zatkane), co powoduje wyświetlenie tego bledu.
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witajcie mam ten sam problem z bledem P0401 myslalem ze to egr wiec kupilem nowy orginal i wymienilem . Problem w tym ze blad dalej sie swieci . Gdzie szukac dalej przyczyny tego bledu??
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
przyczyny

Musisz wyczyścić filterek na elektrozaworze. Ja u siebie z błędem Egr meczylem się jakiś czas a wystarczyło wyciągnąć ten zaworek a na nim zlokalizować siateczke która znajduje sie za plastikowa zaslepka. Błąd wywala dlatego że przez zabrudzony filterek nie przechodzi wystarczająco dużo powietrza i nie może w odpowiednio szybkim czasie zamknąć zaworu Egr na który działa podcisnienie. Jeśli już rozbierzesz ta obudowę to siateczka może wydawać się czysta ale jest na niej tłusta powłoka, najlepiej prysnac tam rozpuszczalnikiem do czyszczenia hamulców. Nie zalecam jazdy z tym błędem bo dzięki niemu nie załącza się wypalanie dpf. Powodzenia.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam ten sam błąd, wyskakuje mi po przejechaniu chwili check engine i właśnie ten błąd. Sprawdzałem czy egr działa, ale nie działa wogole , nie reaguje na gaz (nie podnosi sie) i teraz pytanie gdy zrzuciłem kolektor żeby dać zaślepki zarmiast klapek zawiozłem na myjnie kolektor żeby pod ciśnieniem go wymyli ale zaworek na nim zabezpieczyłem workiem , ale nie wiem czy przypadkiem nie dostała sie gdzoes woda do niego i szlag go trafił.. pózniej czyscilem elektrozawor od egr ale zwykła benzyna bo nie miałem pod ręka ekstrakcyjnej ani rozpuszczalnika. A benzyna zwykła jest tłusta i nie wiem czy nie rozmylem tego brudnu tylko i teraz nie ma takiego przepływu.. otworzyłbym go jeszxze raz ,ale bez ściągnięcia kolektora cieżko tam dojść do tego elektrozaworu z egr.. z wezyka który idzie z elektrozaworu do egr czuć powietrze ze cos lekko dmucha, ale juz nie wiem czy ten z kolektora cos pieprzy czy ten z egr rozwiązał ktos problem?

Ten z kolektora to chodzi mi dokładnie o ten Zobacz ofertę: BMW e60 6 e63 e65 1 e81 e90 ELEKTROZAWOR 1742712

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5423411017

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.