Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, właśnie wróciłem do ori radia w samochodzie, i już mam kolejny problem.

Mianowicie klapka która przysłania kasete/płytę otwiera tak jakoś za szybko.

Wcześniej działało to tak, że po otwarciu coś hamowało klapkę, i otwierała się tak płynnie i powoli, coś jak popielniczka, a teraz leci jakby chciała palce pourywać.

Ktoś mi powie jak wygląda ten mechanizm hamujący (czy cokolwiek tam jest) i jak go naprawić? Nie chcę wyjmować całej ramki ze stelażem żeby zobaczyć co i jak, a może ktoś z was już to przerabiał.

Opublikowano

W mojej i innych piątkach zawsze widziałem te klapki otwierające się właśnie "szybko", bez żadnego hamulca.

Kiedyś się temu przyglądałem i wydawało mi się, że tam jest tylko sprężyna i coś w rodzaju zatrzasku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na pewno jest coś, co to hamuje.

Pamiętam że moja klapka otwierała się płynnie, i tak samo u kolegi też był owy spowalniacz.

Tylko nie wiem jak to wygląda i gdzie jest :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak napisał kolega GRUBER. Klapka od radia otwiera się szybko.
\

Koledzy, bądźcie wyrozumiali, ja nie pytam jak klapka ma się otwierać, bo doskonale wiem że NIE ma być szybko.

Mnie zastanawia dlaczego tak się dzieje.

Ale temat już ogarnięty.

Klapka ma otwierać się powoli i płynnie, jak leci bez opamiętania, to jest urwane mocowanie takiego trybiku oporowego, lub on sam jest uszkodzony.

Wystarczy go wkleić w swoje miejsce.

W razie potrzeby mogę dodać zdjęcie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Więc tak, po wyjęciu radia i zaglądnięciu wewnątrz wnęki po prawej stronie powinno być widać taki trybik:

http://images69.fotosik.pl/782/bcb2a1a24085bb4dgen.jpg

Trybik ten jest sprzężony z zawiasem klapki, zawias ma na sobie ząbki, i jak się otwiera/zamyka to obraca tym trybikiem.

Trybik jest jakby w takiej obudowie małej mocowanej w tym otworze:

http://images70.fotosik.pl/781/29f16f0ef54bf1abgen.jpg

Sam trybik kręci się z wyczuwalnym oporem, i to powoduje hamowanie.

Taki sam jest chyba w popielniczce.

Usterka to urwanie mocowania, i trybik razem z obudową obraca sie luźno dookoła w ramce, lub po prostu całość wypada z otworu i klapka chodzi "szybko"

Naprawa polega na wklejeniu mechanizmu we właściwe miejsce.