Skocz do zawartości

wykupiony serwis a wymiana klocków i tarcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim samochodzie mam pakiet 5 lat / 100 tys km service included. Niestety po ok 40 tys km będę musiał wymienić klocki przód i sprytny wulkanizator powiedział, że jego zdaniem też tarcze. Abstrahując od faktu, że to bardzo szybko mam pytanie dt. opcji serwisowej - czy to, że ją posiadam oznacza,że wymiana klocków i tarcz musi być w ASO? Czy mogę przeprowadzić ją gdziekolwiek. Samochód jest wypakowany elektroniką - czy komputer jest potrzebny do tych czynności (reset ustawień czujników czy coś takiego)?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Bez wymiany tarcz raczej się nie obędzie. W standardowym pakiecie serwisowym wymiana tego jest pełnopłatna. Mi w serwisie BMW krzyknęli około 4tys za wszystko, więc zrobiłem to na oryginalnych częściach w "alternatywnym" serwisie za połowę tej kwoty. W czasie obowiązywania gwarancji (napraw gwarancyjnych) nikt później nie zwrócił na to uwagi gdzie wymieniałem klocki i tarcze.

Pzdr

siv

Opublikowano

nie słuchaj wulkanizatora :). U mnie przy 48.000km wymieniono tylko klocki i poinformowano mnie, że wymiana tarcz nie jest konieczna (małe zużycie). Zazwyczaj to robią przy drugiej wymianie klocków (ale nie koniecznie). Jeżeli ci starczyły na tak długo to pewnie jeździsz spokojnie, a tarcze są w dobrym stanie. Jedź do ASO, sprawdź i poproś o wycenę serwisu. Jak ci nie podpasuje, jedź do wulkanizatora :)

U mnie koszt klocków, razem z czujnikiem, pastą i sprężynką :) wyniósł ok. 650zł. Nie są to ceny z Biedronki, ale dramatu też nie ma.

Opublikowano

zużycie tarcz po 40tyś to raczej "na wyrost", chyba, że jeździsz bardzo agresywnie - rzekłbym binarnie + częste hamowania z dużych prędkości. Ja mam również prawie 40tyś i klocki z przodu jeszcze na jakieś 15tyś km ... Jeżdżę dynamicznie ale nie lubię "szarpać" jak jadę z kimś, czyli jakieś 90% przebiegu.

Chyba, że tarcze nie są proste, jakieś szarpanie kierownicą przy ostrym hamowaniu? Może są pokrzywione?

4tyś za wymianę tarcz z klockami to jest totalne przegięcie ... Jak będę miał do wymiany to na pewno będzie alternatywny zakład pomimo rozszerzonej gwarancji i serwisu 5/100000 - przecież to prosta robota.

Opublikowano

Wulkanizator co do klocków się nie mylił - powiedział, że sa bardzo blisko czujnika i w święta komputer pokazał, że zostało mi ok 2 tys km. A tarcze wyglądały ładnie - twierdził, że od wewnątrz są poszarpane ale ja tego nie widziałem.

Jeżdżę jak emeryt - bo na codzień śmigam na moto.

Jaki sklep internetowy polecacie z oryginalnymi częsciami?

Opublikowano

To że tarcze są ładne to nic nie oznacza: powinna zostać zmierzona grubość tarczy. BMW ma określoną minimalną grubość tarczy - jeśli jest mniejsza, to tarcza kwalifikuje się do wymiany. Pierwszą wymianę robiłem przy około 60k km.

Pzdr

silv

Opublikowano
polecam kolesia z Wrocka, od którego już wiele razy kupowałem części - nick na Alledrogo "danielloss". Wie co mówi i głównie handluje oryginałami w super cenach. Zadzwoń, pogadaj ... Robi wysyłki pare razy dziennie więc przeważnie na drugi dzień masz części.