Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie panowie, moze na początek się przedstawię- jestem Grzegorz, mam prawko od niecałego roku i śmigam na codzień E87 należącą do mojej mamy.

Z Autem tym mamy niestety problem, na ktory nasz mechanik rozłożył ręce a na serwis nas raczej nie stać, poza tym jest daleko od naszego miejsca zamieszkania- otóż w aucie padł filtr cząstek stałych, o czym radosny gong informuje nas przy każdej dłuższej przejażdżce w mieście (tak, diesel do miasta to zły pomysł, niestety jak kobieta się uprze to nie przetlumaczysz), a na dodatek samochód ma dziwny problem z obrotami:

-na 2 tys załącza się sprężarka

-kręci z przyspieszeniem do około 2,5-3 tys

- od 3 do 3,5 jest dziura, auto w ogóle nie przyspiesza, słychać tylko jałowe obroty

- 3,5 tysiąca to jest Maks i wiecej nie zakręci

Wielokrotnie sprawdziliśmy wpływ trasy na to zjawisko z ojcem i czasem turbodziura przesuwala się na 3200 obrotów, ale zawsze 3,5 to był Maks (trasa Poznań-Berlin). Jest to bardzo uciążliwe gdyż czuje iż to auto ma 70 KM a nie 122, poza tym wyprzedzanie jest praktycznie niemożliwe.

Czy moze miec to zwiazek z DPFem? Jeżeli nie, macie moze pomysł na co powinienem zwrócić uwagę?

Mama moje jest zakochana w swojej "jedyneczce" a planuje juz ja sprzedać z wielkim bólem serca, wiec będziemy wdzięczni za każda pomoc. Z góry dziękujemy!

Opublikowano

Czy moze miec to zwiazek z DPFem? Jeżeli nie, macie moze pomysł na co powinienem zwrócić uwagę?

Twój Post to odpowiedz na Twoje Pytanie.

Człowieku jeżeli ci się świeci kontrolka od dpf-a to trzeba było albo go wypalić serwisowo, albo wyczyścić chemicznie. i zapisać w sterowniku "wymianę" . no ale najpierw poszukaj na forum bo wiele było na ten temat. a objawy na pewno są od zapchanego Dpfa, nie długo wydmucha Ci wszystkie uszczelki w silniku i wzrośnie poziom oleju ale wtedy już będzie za późno. Zmień warsztat , bo Zajedziecie z mechanikiem i ojcem Mamie auto. a sprzedawać Komuś taką "minę" nie ładnie :nienie:

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

Opublikowano
Odnośnie pierwszego posta- skrzynia jest manualna, dzięki za odpowiedzi, czeka nas wizyta u kogoś znającego się na DPFach. Pewnie usuniemy to cholerstwo. Szerokiej drogi wszystkim!
Opublikowano
Pol europy jezdzi z DPF a tylko u nas w kraju usuwaja :)

Gdzie lezy problem???

Bo tylko w Polsce auta mają magiczną liczbę przebiegu 150 tyś;) w szczególnosci diesle :lol: heheh

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)