Skocz do zawartości

Zmiana silnika E36 1.6 na 2.0 bez Vanosa i EWS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witarm

Mam zamiar zmienić silnik na 2.0 bez vanosa.I moje pytanie czy wystarczy tylko zmienic silnik,wiazke od silnika bez skrzyni i walu.Dawca nie posiada EWS.

Moje auto to BMW e36 1.6 poj. Sedan 94r.

pozdrawiam

Opublikowano
Jeśli silnik nie ma ews to przekładasz wiązkę z kompem i powinno hulać :) Skrzynia, wał i dyfer może zostać. Musisz też wymienić stabilizator przód bo jest inny i przełożyć zegary na te od wersji 6 cylindrowej :)
Opublikowano
okej.a co z układem wydechowym zostaje tez wszystko od wersji 1.6? czy już trzeba zmieniać?bo będę chciał rozebrać cały przód zęby wyjąc silnik ze skrzynia i pytanie takie co trzeba odkręcić zęby wyszedł bez problemu.
Opublikowano

skrzynia może zostać od r4, ale wał już musi być inny (co najmniej połówka) bo w r6 jest krótszy, napęd zostaje z 1.6 bo 2.0 w oryginale i tak jest dyfer na małej głowie, wydech trzeba zmienić na ten z 2.0, dodatkowo zawis i hamulce też powinieneś dać z 2.0

w e36 jesteś w stanie wyjąc silnik ze skrzynią, bez demontażu przodu (zderzak/pas przedni/atrapa itd), możesz też wyjąć silnik ze skrzynią od spodu i jeśli tylko masz możliwość to tak właśnie zrób bo jest najłatwiej

Opublikowano
aha okej Dzieki za info.a jeszcze jedna rzecz jezeli auto posiada EWS to czy musze zmienic stacyjke tez czy wystarczy po zamontowaniu silnika pojechac do elektryka zeby usunac to albo jakos uniknąć.Bo wiem ze jezeli auto (dawca)posiada EWS a moje nie to nie odpale go po przekladce?.
Opublikowano
a jeszcze pytanie.jak dawca jest z 91r. i niema abs a moje z 94r. i ma abs to czy nic to nie przeszkadza?a drugie to jak mam przełożyć tarcze do mojego co ma bębny z tylu? co trzeba odkrecic?
  • 2 tygodnie później...