Skocz do zawartości

5xx przedlift, radio MID + CD a obsługa zmieniarki

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, temat był poruszany, ale informacje na forum są sprzeczne co do kompatybilności zmieniarki z radiem CD.

Więc tak, z racji że dzisiaj poszedł z dymem mój blaupunkt (to znak :mrgreen: ) stwierdzam że wracam do oryginalnego radia.

Teraz w aucie siedzi takie:

http://bmw.bazzi.biz/images/anleit/radios/BusinessKas_IRISG.jpg

Ma okrągłe piny, stary typ, wg wszystkiego ma wyjście na zmieniarkę i ponoć ją obsługuję (kostka 10 pin obecna, przycisk MODE również).

Chciałem wrzucić radio MID dwuczęściowe CD takie:

http://audiocd.pl/p/2014/01/bmw-e39-e38-radio-cd-business-komplet-3872693115.jpg

Wiem już że muszę dorobić kawałek wiązki co by mida podłączyć, wtedy powinno wszystko chodzić.

Problem jest taki, że pewne źródła podają iż radia wyposażone w płytę CD nie obsługują zmieniarki, znalazłem temat gdzie ktoś wymieniał i zmieniarka nie chodziła.

Dodatkowo na aukcjach allegro wyczytałem że radia alpine cd53 również nie obsługują zmieniarki.

Jak to jest w rzeczywistości?

Zależy mi na zmieniarce, bo planuję zamontować zmieniarkę cyfrową USB.

Pytanie drugie, niektóre radia CD mają tylko przycisk "tone" i do wyjęcia płyty, inne mają regulacje fader, balance etc, czy poza tym różnią się czymś szczególnym?

Pytanie gratis, mam opcję kupić takie radio cd z polifta, wiem że muszę przerobić kostki z okrągłych na płaskie, ale tutaj doczytałem że stare radia mają podwójne wejście antenowe, standardowe i to cienkie, a nowe mają już tylko jedno, i trzeba stosować jakieś przejściówki lub wymieniać wzmacniacz antenowy, o co dokładnie z tym chodzi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Shadow, za parę PLN znajdziesz na alegro gotowe przejściówki, razem z antenowymi.

Czy cd53 działa ze zmienjarą, nie wiem, ale za jakiś czas będę też zmieniał, sprawdzę. Weź po uwagę, że jak uda Ci się trafić z 2003r, to juz ma wyjście aux - wpinasz 3 kabelki i podłączasz co chcesz, jedyny minus, to że sterowanie z kierownicy nie działa na aux.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za odzew ;)

Nie zależy mi na AUX, miałem w tym radiu i w poprzednim aucie, i ani razu nie użyłem, nawet nie sprawdziłem czy działa :mrgreen:

Dzięki informacjom od kolegi MaciejV8 wiem już że w zasadzie wszystkie wyższe modele ogarniają zmieniarkę.

Udało mi się dorwać po pieniądzach radyjko przedliftowe na CD, czyli nie będzie problemu z kostkami i antenami, w dodatku bez dodatkowych funkcji typu tel czy BC, może do piątku będzie u mnie.

Zmieniarki niestety nie mam żeby od razu sprawdzić czy ruszy, ale jak tylko zamontuję radyjko na pewno będę chciał coś podłączyć i sprawdzić ;)

Mam jeszcze następujący problem, używam teraz subwoofera ze wzmacniaczem, chciał bym go zostawić, i będe musiał pewnie zainwestować w jakieś zwrotnice obcinające niskie pasmo, co by nie szło na głośniki, tylko na suba. Wystrzegałem się tego od dawna, ale teraz nie ma odwrotu. Coś ktoś poleci?

BTW, dobrą zmieniarkę cyfrową też możecie podrzucić w linku, chętnie zobaczę co i jak, bo wiem że niektóre zmieniarki mają kiepską jakość dźwięku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę szkoda, bo alpine o wiele lepiej grają, a pamiętam, że narzekałeś na jakość dźwięku ;)

Możesz ewentualnie jeszcze suba w bok wrzucić i wzmacniacz seryjny. Z moim obecnym radiem jest nieźle, tym bardziej po upgrade seryjnego suba, mam nadzieję, że z cd53 alpine będzie jeszcze lepiej będzie grało, ale mi na aux najbardziej zależy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie problem jest w tym, że nie mam żadnej instalacji w bagażniku, trzeba by wszystko od zera robić.

Moje radio też ma być od alpine, tyle że w przedliftowej wersji.

Zobaczymy co przyjdzie.

Suba i wzmacniacz mam, teraz po prostu muszę wykombinować jak go podłączyć pod oryginalne radio.

Myślę nad konwerterem z sygnału wysokonapięciowego na niskonapięciowy, będzie najprościej.

Powinienem koło wtorku mieć taki zestaw, a bliżej kolejnego weeku całe radio.

Teraz po paru latach posiadania nie oryginalnego radia stwierdzam że jednak będzie znacznie lepiej mieć coś wkomponowane w deskę.

Plany są wrzucić to radio cd + mid i podłączyć pod to suba, później zapakować cyfrową zmieniarkę, a w razie czego dołożyć do tego zestaw głośnomówiący.

Ogólnie docelowo miała być nawi 16:9, ale po pierwsze, cena, po drugie masa przeróbek, kodowania, problemy z podłączeniem, a po trzecie dostałem bardzo fajną nawigację, więc jednak odpuszczam i zostaję przy podstawowym mid + cd.

Opublikowano

Problem jest taki, że pewne źródła podają iż radia wyposażone w płytę CD nie obsługują zmieniarki, znalazłem temat gdzie ktoś wymieniał i zmieniarka nie chodziła.

Jak to jest w rzeczywistości?

Szukając radia dla siebie natknąlem się w sieci na taką informację,że w przypadku wyposażenia auta w fabryce w radio,które posiada wyjście na zmieniarkę lecz bez montowania owej zmieniarki w komplecie takie wyjście nie bylo aktywne (nie bylo aktywowane w toku produkcji). Więc wniosek taki z tego,że aby mieć pewność dzialania wyjścia na zmieniarkę to trzeba je kupić z dawcy,w którym bylo fabrycznie zamontowane w komplecie ze zmieniarką. I tym wlaśnie (oprócz sprawności tech.) kierowalem się szukając-notabene-takiego Beckera jak na pierwszym zdjęciu.

Pytanie drugie, niektóre radia CD mają tylko przycisk "tone" i do wyjęcia płyty, inne mają regulacje fader, balance etc, czy poza tym różnią się czymś szczególnym?

To jest zależne od producenta,od którego pochodzi radio,np.Philips lub Becker-wiadomo,że funkcje będą bardzo podobne,ale podzespoly wewnątrz obudowy różne.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg