Skocz do zawartości

Zapach spalin w kabinie - pomocy - 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pewien problem z moją betką a mianowicie na postoju czuć delikatnie zapach spalin czasami mocniej czasami słabiej bez różnicy czy mam włączone AUC czy obieg wewnętrzny(tutaj trochę słabiej czuć) aczkolwiek jeżeli włączę klimę to nie czuć tego zapachu.Zwracam się z prośbą do was czy ktoś jest w stanie mi pomóc i powiedzieć gdzie leży problem ? Wyprzedzę pytania kolektor wydechowy był ściągany i sprawdzany czy nie jest nigdzie uszkodzony uszczelka pod kolektorem też wymieniona oraz na złączeniu katalizatora z turbiną.

POMOCY !!

Opublikowano
tego nie sprawdzałem ale ok dam to do zbadania a jakieś inne jeszcze propozycje bo jak już odstawie auto do mechanika to wolałbym aby sprawdził wszystko za jedną wizytą.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Pęknięty kolektor wydechowy lub nieszczelności na połączeniach.....
Opublikowano
Kruk tylko że kolektor wydechowy już raz był ściągany i oglądał go mechanik i nie zauważył nigdzie pęknięcia a co do kolektora to czytałem że lubią one pękać ale to te stalowe czy początek silników 3.0 a ja mam 2010rok i mam kolektor żeliwny więc to raczej nie powinno pęknąć.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli byłeś u mechanika który nie może odnaleźć przyczyny to go zmień.

DPF nie jest wycięty?

Opublikowano
Hmm myślisz żeby sprawdzić poziom płynu chłodniczego ? aczkolwiek co do nagrzewnicy to tez mam pewien problem a mianowicie dziwne dzwięki z niej dochodzą gdy mam włączony nawiew takie jakby "buczenie" wiecie może co to może być ?
Opublikowano
Hmm myślisz żeby sprawdzić poziom płynu chłodniczego ? aczkolwiek co do nagrzewnicy to tez mam pewien problem a mianowicie dziwne dzwięki z niej dochodzą gdy mam włączony nawiew takie jakby "buczenie" wiecie może co to może być ?

może wentylatorek do pomiaru temperatury wewnętrznej hałasuje? :) ten na panelu przednim.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

u mnie w X3 miałem ten sam problem i to był kolektor. Na pierwszy rzut oka nie było nic widać, po przyjrzeniu się bliżej były małe ryski - okazało się że to to. Zamówiłem żeliwny kolektor z firmy pod Poznaniem - sami robią kolektory i teraz jest ok. Oczywiście przy okazji wymieniłem uszczelki i dałem nowe śruby miedziane. Więc ja bym również obstawiał że to kolektor wydechowy.

• 1 rok później...
  • 4 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

U mnie w kabinie również czasami czuć spaliny, i zauważyłem że gdy wyłączę nawiew to zapach ustaje, gdy zaś włączę to znowu czuć go. Czy to też może wskazywać na kolektor wydechowy?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Najczęściej sa to uszczelki kolektora wydechowego lub krzywyy kolektor wydechowy ktory trzeba splanować gdy krzywy kolektor nie przylega rowno do bloku silnika i wydmuchuje uszczelke.

Ja jestem po wymianie wszystkiego i nadal czuc spaliny natomiast teraz obstawiam głupi wężyk albo obsady wtrysków podkładki, widze jakby przy jednym bylo mokro ale musze to dokładnie sprawdzic...