Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich proszę o pomoc w zdiagnozowaniu awarii bmw e46 330d xd automatyczna skrzynia 2003 rok. Wszystko było ok po przejechaniu 50 km autostradą zjechałem i zatrzymałem się na światłach, zielone i ruszam na D, dodam że była lekka górka, wcisnąłem gaz obroty poszły w górę ale auto ledwo co jedzie jakby bez mocy. Na wyświetlaczu przy literce D pokazała się kontrolka zębatka z wykrzyknikiem, i z nawiewów zaczęło dmuchać śmierdzącym dymem, zjechałem na bok wyłączyłem silnik (dodam, że nie było żadnych niepokojących odgłosów), nie było żadnych wycieków. Po chwili odpaliłem i kontrolka już się nie paliła i nie leciał dym, wbiłem D i auto pojechało ale za 200m znów pod górkę zaczęło brakować mocy aż stanęło, silnik pracował normalnie. Więc laweta i do mechanika. U mechanika na komputerze był błąd 5 biegu skasowali i już nie wrócił. Odpalili auto na D ruszył kawałek i znowu nie ciągnie. W tej chwili nie ma żadnych błędów nic się nie świeci i silnik ok auto nie jedzie. Co to może być. :(
Opublikowano

Można by się pokusić o stwierdzenie że miałeś niski poziom oleju i jak ruszałeś ze świateł pod górkę to brakło oleju w układzie itd , jak skrzynia pracowała na sucho to zacznij się rozglądać za anglikami .

Może ktoś się odezwie co naprawia skrzynie i znajdzie złoty środek.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Dolej oleju (Pewnie Texamatic 7045E). Poziom sprawdza się przy 40 stopniach w skrzyni, ma się z korka wlewowego przelewać. Najczęściej w pierwszej kolejności pada sprzęgło hydrokinetyczne (konwerter) - koszt regeneracji 650 zł. Wyjęcie skrzyni/zamontowanie min. 500 zł - ja robiłem sam +1 - 9-17 :) x 2 dni. Druga opcja dać do zakładu od skrzyni i wybulić z 5-7 tyś.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zastanawia mnie to ,czy nie miałes wcześniej żadnych objawów padającej skrzyni? Tylko od razu takie BUUM ,koniec jazdy i gruby wydatek. Co konkretnie zostało wymienione, zregenerowane?
Opublikowano (edytowane)
Ponoć te skrzynie GM tak mają po ponad 200tyś km pada jakaś pompa, która robi ciśnienie w skrzyni, mój ma 255tyś. Faktycznie nie było wcześniej żadnych objawów. Jak mi padło to później odpaliłem i jeszcze trochę przejechałem i to chyba był powód, że jak to stwierdzono wszystko było w środku rozjechane. wykonano pełną regenerację skrzyni plus wymiana oleju w skrzyni pośredniej. Ponoć ma teraz przeżyć to auto. Oby :cool2: Edytowane przez kolcz1975
Opublikowano
Łatwo idzie się przyzwyczaić do jazdy automatem. Full service dla GMa to okolice 5000-6000PLN i trzeba się mocno zastanowić czy gra warta świeczki. Na szczęście alternatywą jest swap na 6 biegowy manual ( co wychodzi na pewno taniej).

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Ja nie wierzę w hasła że wszystko wymienili. Wymienili to co wymagało wymiany. Jak nie ma błędów i dziwnych dźwięków to przeważnie pomaga wymiana konwertera. Co do przekładki na manual, wg mnie głupota, można skrzynię naprawić taniej, lub kupić używkę z anglika z mniejszym przebiegiem. Przekładka na manuala to rzeźba - dużo więcej elementów się różni niż się wydaje i kupa roboty - gdzieś czytałem taki watek - suma/sumarum jakby zlecić to warsztatowi to z gratami wyjdzie >3 tysięcy. Jak ktoś się lubi bawić to skrzynię AT zrobi w tych pieniądzach wymieniając elektrozawory, tarczki, uszczelki, konwerter. Trochę czasu, cierpliwości no i internet :lol:
Opublikowano

Jak skrzynka dotrwa do przebiegu 300tys. to już najbardziej opłacalną rzeczą jest kompleksowa regeneracja. Tylko pytanie, czy można wierzyć w zapewnienia mechanika, że wymienił wszystko a nie część podzespołów. Co do kupna używki to prawdopodobieństwo dostanie skrzynki z przebiegiem max 150tys jest bliskie trafieniu 6 w totka. Kupno z przebiegiem bliskim 200tys mija się z celem, szkoda kasy.

Mój GM ma w tym momencie 291tys. Niestety pojawiają się już problemy z płynnym ruszaniem i podczas zmiany z 4 na 5 bieg. Biję się z myślami, bo sam do automatu nie przysiądę, a wydatek 6tys za remont w aucie wartym jakieś 2x tyle :twisted:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
trzbea dobzre zgłebić temat - te skrzynie to 5l40 montowane w dziesiątkach modeli - różnią się, ale nie na tyle żeby nie pasowały - elementy "montazowe" typu "dzwon" przykręcany do silnika itp. można przekręcić ze swojej przecież - podstawa jest ta sama + inny konwerter.
Opublikowano
Z tego co się orientuje klamoty do tych skrzyń są drogie więc naprawa nawet po znajomości lub we własnym zakresie wychodzi drogo...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789