Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeszukałem całe forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem. Posiadam X5 2002 rok 3.0i w zeszłym roku wstawiłem do niego instalację lpg - i od tego momentu zaczął mi brać olej średnio 1 l na 1000 km. Wydaje mi się to nie normalne bo średnio miesięcznie robię ponad 2 tys, km i muszę dolewać 2 litry. Jeżdżę na valvoline 5w30. Nie wiem czy przejść mam a 10w40 czy zostać na 5 w30 - przebieg mam ok. 230 tys. km. Niektórzy piszą aby zmienić odmę. Niby wszystko w porządku jak sprawdzałem przy odpalonym silniku wlew oleju i bagnet. Wycieków nie mam a silnik chodzi bez problemu. Na dojazdach np. do świateł czy tocząc się czasami mi gaśnie jak nie ma obrotów. Może ktoś miał podobny problem bo nie wiem od czego zacząć aby się nie władować w koszty. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te silniki bardzo często biorą 1L na 1500-2000km litr na tysiąc to już sporo ale LPG nie ma z tym nic wspólnego myślę,że przed założeniem lpg było podobnie.

Wadą tych motorów są słabe uszczelniacze i pierścienie.

Miałem 5 BMW z tym motorem i każdy brał dużo od 1L na 1500 do 4000km.

Zostań na syntetyku ja bym jednak zmienił na 5w40 lub 5w50 te 5w30 to woda myślę,że po zmianie trochę mniej będzie ubywać ale nie lej żadnych 10w40 to się nie nadaje do tego silnika.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, zgadzam się z twoja opinią - moje podejrzenia się potwierdziły co uszczelniaczy i pierścieni - przejdę na 5w40 albo 5w50 może trochę spadnie. Pozdrawiam a ten typ widocznie tak ma że bierze :0
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
uszczelniacze to pikuś, ale gdybym miał teraz robić szlif cylindrów, tłoki nadwymiar i nowe pierścienie pakować to pewnie z torbami bym poszedł. Sama wymiana pierścieni to nieporozumienie i szkoda na to czasu.
Opublikowano
Ja bym zaczal od odmy ;) mam m54 ale w e60 i po wymianie odmy i podstawy filtra zauwazylem ze oleju nie ubywa ;)