Skocz do zawartości

E46 coupe 328/330 czy CLK320 w209. Poważna dyskusja ;)

tutusik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam 30k do wydania i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś coupe. Od razu piszę: Nie interesują mnie teksty typu BMW dla łysych czy Mercedes dla emerytów :nienie:

Zależy mi na bezawaryjności, przyjemności, komforcie jazdy, Nie jestem fanem palenia gumy. Lubię jeździć na długie trasy, często robię wypady takie 500-1500km ale też chciałbym poczuć trochę mocy pod butem.

Proszę o komentarze co wybrać? Czytałem o E46 to tylko 330 od 2000. Chciałbym usłyszeć subiektywne opinie ;)

Kolego,jeśli jeździsz długie trasy i oczekujesz komfortu to odpuść BMW i kup merca

jeżdżę coupe i niestety muszę napisać że zawieszenie w tym modelu jest dość twarde ale w moim przypadku to zaleta,nie wiem czego ty potrzubujesz ale jak bardzo cenisz komfort to raczej Mercedes będzie lepszym wyborem

Auto będzie służyło głównie w mieście do uczelni/pracy. Wypady robię co parę miesięcy, nie są to służbowy wyjazdy. Wiadomo latem częste wycieczki nad wodę do 100km, 1-2 dalsze podróże do np. Chorwacji czy Francji. Zimą gdzieś w góry/słowacja.

Musisz przejechać się jednym i drugim. W mojej opinii CLK jest wygodniejszym autem ale posiada o wiele mniej charakteru niż E46. Nie należy przy tym traktować tego jako wady. W większości przypadków w codziennej jeździe (szczególnie miejskiej) takie CLK w automacie jest bardzo ok. Musisz sam porównać, bo mi pomimo tego co napisałem E46 pasuje bardziej, bo gdy już uwolnisz się od korków i zechcesz pojechać szybciej po krętej drodze E46 da więcej funu.
Kupię komplet felg styling 270

Przejdziedz sie obydwoma autami , na prostej i na kretej drodze oraz po nierównej drodze sprawdzisz co lepiej ci pasuje, wygląd auta to tylko kwesta gustu, :D 330i ogolnie maja taki problem ze nie trzymaja mocy seryjnej czyli moze nie być tych 231 koni warto więc podjechac na hamownie wydać te 100zl i sprawdzić moc, o awaryjności merca czytaj na forum mercedesa bo tu raczej nikt ci nie powie bo tu tylko BMW, mozna za ta sume kupić 330i w m pakiecie jak sie dobrze poszuka, ostatnio na allegro widziałem niebieskie cabrio z metalowym dachem przedlifta 325i z 193koni zrobiony na 265 i chciał 30kola za nie ale auto było godne uwagi :D

Tylko szybko dementujac plotki. 330i to nie tak, ze mocy nie trzyma. Wiekszosc nie ma tej mocy (wlacznie z pozornie zadbanymi, z forum) bo maja zajechane silniki.

Siakis z forum nawet sprzedawal niedawno. Super hiper wychuchane niby, za 26 kola ze starego rocznika, przedliftowego. Pierwsza strona opisu jego samochodu, ktory sam robil, pokazywala wykres z hamowni - 190 pare koni. Do sprzedazy dokladal kola, malowal, cudowal, ale mocy nigdy nie odzysal. ERGO - remont silnika to tanie rzeczy nie sa.

Coby sie nie czarowac, ten silnik jest delikatny, do takiego M50 nie ma w ogole porownania, nawet od M52 odstaje, blizej mu do M52TU.

Patrzyłem na alledrogo,otoszrot,mobile,autoscout to większość 330ci ma od 200-300k przebiegu. Jeśli chodzi o wygląd to i merc i bmw mi się podobają. Wiem, że te 302 są nie do zajechania. Czytałem również, że silniki bmw 325 i 328 są też mega trwałe. Na forach widziałem, że użytkownicy polecają zamiast 328 330. Nie spotkałem się z opinią, żeby tracił mocy. Chyba muszę trochę więcej poczytać o nich. Jeśli macie jakieś ciekawe opinie to piszcie!

Jeśli robisz długie trasy to ja bym w ogóle radził e39 .

Komfort i bezpieczeństwo nie porównywalne z e46 .

Szukam qpetki więc e39 odpada :8)

a mówili Ci już , że ten mesiek jest dla stylisty fryzjera? :wink: :lol:

A co jeśli jestem stylistą/fryzjerem tylko jestem łysy i noszę dresy ortaliony? :8) :twisted:

właściwie to nie powinienem tu nic pisać,bo musiłbym napisać to o czym piszesz w pierwszym poście,że bmw to dla....,a mercedes dla....,jeździłem troszkę clk i tak jak na zewnątrz jest ok to w środku już zdecydowanie nie-przynajmniej dla mnie,tak jak ktoś tu napisał,musisz przejechać się jednym i drugim,wtedy będziesz mógł cokolwiek powiedzieć,w moim odczuciu mercedes poza wystrojem wnętrza jest bardziej miękki i dlatego kupiłem sobie e86-bo może jest twarde,ale daje dużą frajdę z jazdy. :D

Moze skonczmy ta dyskusje. W ogole nie wiem jak mozna na forum BMW porownywac E46 do CLK.

Przeciez to sa dwa calkiem rozne samochody. Rownie dobrze moglbys tu pytac, czy wolelibysmy miec za dziewczyne murzynke czy meksykanke, mniej wiecej ten sam sens.

Jak sam nie wiesz, czego chcesz, to nikt ci raczej nie pomoze.