Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem e39 2.5tds dopiero od kilku dni i mam wiele pytań i kilka usterek do naprawy, poprzedni model e36 2.5tds.

I jak w temacie mam problem z ślizgającym sprzęgłem głównie na 4 i 5 biegu. Zaczyna ślizgać przy dociśnięciu gazu przy mniejszej prędkości i osiągnięciu 2-2.5 tyś/obr. Na niższych biegach nie ma takiego efektu ani taż szarpania, wszystko działa płynnie tylko obroty idą w górę a samochód powoli przyspiesza. Czy to wina tarczy czy raczej całość się kończy?

Postaram się nagrać efekt na kamerce.

Opublikowano
Jeżeli już to wina tarczy można wymienić tylko tarczę i łożysko ale powinno się zrobić to w kpl czyli jeszcze docisk myślę że na takim zestawie powinno się zakończyć :wink: no chyba że dwumas poleciał to koszt już nie mały :?
Opublikowano
moze byc docisk moze byc tarcza ale jesli docisk to przy takim slizgu juz tarcza tez do wymiany, komplet nie jest drogi jak robic to juz wszystko. bedziesz sam zmienial?
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano

Kpl sprygło jest tak tanie że nie opłaca się iść w pół środki.

Co innego jak dwumas siadł, ale miał byś szarpania przy zmianie biegów, stukanie na wolnych stukanie by ustawało po wciśnięciu sprzęgła.

Opublikowano

https://www.youtube.com/watch?v=odEVljQyrAY&feature=youtu.be

nic nie stuka i nie szarpie. mam zamiar sam to zrobić.

jeszcze pytanie poza tematem a mianowicie czy ten silnik jest inny niż w e36? tamten tds zbierał się od dołu i płynnie przyspieszał, spodziewałem się że w e39 będzie gorzej z powodu większej wagi samochodu. Jest zupełnie inaczej silnik do 2-2,5tyś/obr jest dosyć słaby ale po osiągnięcio tych obr. dostaje niesamowitego kopa?!