Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E39 520i prawdopodobnie M52B20

Problem z licznikiem oraz radiem

Mam problem z licznikiem, a mianowicie po przekreceniu kluczyka powinno wszystko budzic sie do zycia. Kazda kontrolka powinna sie pojawic i oznakiem tego, ze wszystko dziala- zaraz zgasnac - wiecie o co chodzi. Dzieje sie tak w kazdym aucie. U mnie wyglada to tak: przekrecam kluczyk- sa wszystkie podswietlenia (konsoli srodkowej, licznika) lecz brak jakichkolwiek kontrolek. Dopiero przy kreceniu siknikiem (pali na dotyk) wiec przyjmuje, ze po odpaleniu zaczyna sie dziac to, co powinno byc wczesniej- kontrolki jedna po drugiej sie pokazuje i gasnie (czyli prawidlowo).

stacyjka sprawdzana- na kazdej pozycji dziala, test zegarow- ok, na komputerze, ktorym dysponuje jestem w stanie wywolac kazda kontrolke osobno i tez wszystko ok. Brak bledow. Czym to moze byc spowodowane? Czasami jest tak, ze odpale auto a dopiero po kilku sek licznik zaskakuje i sie "budzi" pomimo, ze podswietlony juz zostal dawno...

Drugi problem to gubiace zasieg radio, czasami gra czysto ladnie i glosno, a czasami harczy nie mozna podglosic i trzeszczy przy basach. Ewidentnie nie wyglada to na brak zasiegu radiostacji. Kilka razy niedomaganie radia ustawalo po otworzeniu np. drzwi, itp (moze cos z masa?)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odswiezam, nikt nie pomoze? Czy zmiana licznika wiaze sie z problemem imo? Czy po prostu plug-and-play :) i czy sa jakies adaptery na licznik full obd bo inne kostki sa niz w tym, co ja mam (golas)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem co może być przyczyną u Ciebie takiego zachowania, ale wymiana licznika to plug-and-play, pod warunkem, że będzie też od benzyniaka. Jedyne co to przebieg nie będzie Ci się zgadzał i będzie czerwona kropka będzie świecić.

Trzeba go przekodować, ewentualnie jakieś moduły przelutować.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświerzam temat, problem (choć nie zbyt dokucziwy), ale wciąż pozostaje. A odnośnie radia zauważyłem, że czasami jak autem dłużej pojeżdżę (robi się ciepły silnik i w środku dość ciepło) to radio "zaskakuje" grając właściwie (wyraźna różnica). Może te probley są powiązane...

Szukałem jakiś nieprawidłowości typu słaba masa, itp, zmieniałem kostę stacyjki, licznik i dalej to samo.

Jakieś pomysły? może instalacja? ale tak sama z siebie? chyba, że ktoś coś grzebał, no ale w czym mógł tam "grzebać" jeśli wszystko OE. żadnych "gadżetów" nie ma dołożonych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeżeli nie masz sygnalizacji podstawowych kontrolek po zapłonie, no to nie jest to fajne, bo to zawsze test przed uruchomieniem , że kontrolki się zgłaszają i system żyje

jak zgubisz ciśnienie czy ładowanie, to się możesz zatrzymać w trakcie i nie będziesz wiedział dlaczego, warto to naprawić, może jakieś zegary na podmianę dla testu?

radio, może mieć lekko podchajcowany wzmacniacz i lekkie przesterowanie, coś z anteną lub głośniki mają już dość pompowania, jak ta modulacja się zmienia z temperaturą

to zacznij może od anteny, czy sygnał jest stały-poprawny, zjedź faderem na przód, później tył, i odkręć trochę audio, zobacz co się dzieje z głośnikiami, może jakaś podmiana konkretnego głośnika załatwi sprawę, to można dość szybko ustalić

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Podmieniałem licznik, wrzuciłem nową kostkę stacyjki- efekt taki sam (po wymianie kostki radio juz ok). Zauważyłem, że gry odpalam ato z wrzuconym wstecznym to nawet po odpaleniu nic sie nie dzieje- dopiero jak ruszę z miejsca to się zaczyna "budzić" (cały czas trzymając dźwignie zm. biegów na wstecznym- manual). Nikt nie potrzfi pomóc i nikt nie wie od czego zaząć więc co jakiś czas odświeżam temat- może ktoś się z tym spotkał, może ma ktoś jakiś pomysł. Każdy będzie pomocny w przypadku braku własnych.
  • 1 miesiąc temu...