Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie.Z gory przepraszam jesli to nie odpowiedni dzial, szukam informacji od kilku dni ale nie moge znalesc nic sensownego...planuje zakup x5 e53.Znalazlem ciekawe auto z 2006 roku w sport pakiecie z 3,0 dieslem 218 km i automatem, czyli dokladnie to czego szukam.Boje sie jednak akcyzy za to auto.czy ktos od jakiej wartosci pojazdu bede musial ja zaplacic(od faktury czy wartosci z eurotax?)

Jaka jest w dniu dzisiejszym wartosc takiego auta w eurotax-ie?

Auto jest po kradziezy tzn ma wybita szybe kierowcy ukradziony monitor navi, zmieniarka CD i naped nawigacji DVD.

Cena od wlasciciela prywatnego naprawde atrakcyjna, co robic??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Będziesz chyba musiał jechać z samochodem do rzeczoznawcy żeby on wycenil samochód i podbił swoją pieczątkę inaczej policza Ci z Eurotax.

Papiery z policji nic Ci nie dadzą bo oni wyceny nie robią :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Czyli powiedzmy ze na umowie bede mial 7500€.Od tej kwoty zaplace akcyze?jaka wartosc wedlug eurotax ma to auto?

Bmw e53 x5 3,0 dA sport pakiet 2005 produkcja po vinie 10.2005 ale we wszystkich dokumentach jest 02.2006 jako produkcja, rejstracja .czyli w zasadzie wedle dokumentow samochodu rok to 2006

Opublikowano

Akcyze zapłacisz 18.6% od wartości netto (wg eurotaxu)

Możesz przedstawić opinie rzeczoznawcy która wyceni samochód na kwote widniejącą na umowie - i wtedy płacisz akcyze od tej kwoty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolega pewnie zastanawia się czy gra jest warta świeczki, czyli

Wartość samochodu względem Eurotax - wycena samochodu = dyferencja ceny i z niej 18.6% musiało by pokryć koszta rzeczoznawcy i zostać coś w kieszeni na brakujące części bo inaczej nie ma sensu na zabawę i zawracanie sobie czterech liter.

Załóżmy ze taki sam samochód jest wart względem Eurotax 11.000€ to dyferencja wynosi 4.000€ z tego 18.6% jest równe 744€ czyli jakieś 2800 zł. Nie wiem ile wyniósły by Cię części których brakuje i ile kosztuje rzeczoznawca ale stawiam że dłożysz do tego interesu.

Jaki przebieg ma ten rodzynek i wyposażenie które się zostało?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Przebieg teraz 226,Xxx a wyposazenie dosc bogate jest vin w moich innych postach rozkodowany, w zasadzie mi brakuje tylko szyberdachu albo panoramy.oprocz nawigacji zmieniarki i napedu dvd nic nie zginelo i nie zostalo zniszczone( poza wybita szyba...)auto ogolnie bardzo fajne, i znam historie serwisowa( w wiekszosci serwisowane w zaprzyjaznionym warsztacie).wiem ze obecny wlasciciel poniosl spore koszta w ostatnim roku(wtryski, turbo, skrzynia problemy z dpf a teraz kradziez-jak sam mowi miarka sie przebrala)

Co uwazacie o cenie 7500€??chyba dobra jak za pewne auto...