Skocz do zawartości

doposażenie top view/surround view F10/11/07

kubaj123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

zastanawiam się nad doposażeniem w kamery surround view, niestey wybierając opcje w salonie sprzedawca przekonał mnie do nie brania surround view pozniejwaz jest praktycznie bezuzyteczne. Teraz jednak widze, że bardzo brakuje mi tego wynalazku. Wiem, że doposażenie w kamere cofania jest możliwe bez najmniejszych problemów (cofania wziąłem przy zamawianiu auta) i czy tak samo jest z surround view? wiem, że trzeba zmieniać zderzaki ale nie o to mi chodzi, głównie chodzi mi o to ile kamer jest w surround view oraz jak to jest z wiązką? wystarczy się wpiąć w moduł od kamery cofania? czy trzeba jakos specialnie sie wpinać w wiązke? W surround view są 3 kamery czy 5?

W jednym aucie mam surround view i uważam, że jest to funkcja bezużyteczna jak ktoś potrafi parkować na lusterka, czasem to włączam, ale nie można się skupić na 2 rzeczach na raz, a jestem już przezwyczajony do lusterek. Jeśli chodzi o surround view to obsługują to kamery w lusterkach i z tyłu

Częściej się już przydaje Side View przy wyjeździe z jakichś ciasnych ulic, i tu juz kamery są w zderzakach, ale czy surround view i side view występują osobno tego nie wiem. Generalnie jakbym miał dokładać to raczej bym się nie zdecydował ze względu za duże koszty ( zderzak+lakierowanie+kamery+wiązka+lusterka ) zrobi się z tego kwota pewnie koło 10-12tys.zł. No chyba, ze w zderzaku się wycina otwory, ale w sumie i tak niewiele to zmienia.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Przy zwykłej piątce moze i nie jest to aż tak przydatne ale niestety f07 małe nie jest i widoczności dobrej nie ma. W moim przypadku koszt był by tylko za kamery, wiązkę i ewentualnie dół lusterka. Tylko najbardziej mnie ciekawi czy w moduł od kamer wystarczy wpiąć kabel AV jak w normalnej kamerze i działa czy trzeba ciąć wiązkę i gdzieś sie podpinać. Jeżeli sam AV starczy to rzecz jest banalnie prosta do zrobienia. I koszt bedzie sie ograniczał do 4kamer czyli jakieś 500-1000zl, chyba guzika na konsoli i programowania.

No jeśli uważasz, że zrobisz to za 500-1000zł to raczej jesteś w błedzie :)

Pamiętaj jeszcze o przełączniku na konsoli.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

1000zł może przesadziłęm ale do 2.5tys spokojnie da sie to zrobić jeżeli jest z wiązką tak jak mówię. Zderzak zostaje stary, wystarczy troche umiejętności. z grubszych rzeczy będzie do wymiany dół lusterka i to na tyle by było. Kwestia też czy moduł kamery posiada jedno wejście czy pięć.

Można wywiercić otwory w zderzaku pod kamer - jest nawet zaznaczone miejsce wiercenia + kupić mocowanie na taśmę dwustronną. Więc zderzaka nie trzeba lakierować, jednak w kwocie 2.5tys się będzie ciężko chyba zamknąć..

Wczoraj jeszcze trochę poszperałem.

Moduł na 5 kamer 800zl

Kamery gdzieś po 150-250za sztukę

Wiązka/kable do kamer

Dół lusterka

Wg mnie na bank wyjdzie taniej niż salonowe niecałe 4tys. Do tego czy będę zakładać czy nie brakuje mi jednej informacji i jeżeli ktoś z was miał by jakoś możliwość sprawdzenia był bym wdzięczny, a mianowicie:

Czy kabel który wychodzi z kamery idzie prosto do modułu kamer? Czy może po drodze łączy sie pod jakieś inne moduły itp?

Na logikę biorąc wydaje mi sie ze powinno być tak jak mowie czyli kabel AV idzie prosto do modułu a dopiero moduł tym rozporządza, tak jak w przypadku podłączania kamery pod komputer czy telewizor

• 3 lata później...

chce zamontować kamerę cofania, bo to w sumie dość proste. Ale też myślę o domontowaniu np side view kamer.

Pytanie, czy dla kamery cofania mogę kupić moduł np surround view i na razie uaktywnić tylko rear view. ?

No a potem w przyszłości dokładać inne kamery, jak na to czas i kasa pozwoli. Jest w tym sens czy nie będzie funkcjonować?

Proszę o poradę

Ja wymieniałem jedną kamerę w przednim zderzaku bo kabel zgnił przy wtyczce, sama wymiana jest prosta ale trzeba potem adaptacje wykonać, więc za każdym razem jak dołożysz nową kamerę będziesz musiał adaptacje wykonywać bo jak to było w moim przypadku kamera pokazywała obraz do góry nogami, masz 5 kamer i do każdej musisz mieć wiązkę, może zacznij od wiązki a potem moduł i kamery.

Ja jak miałem uszkodzoną kamerę to obraz pokazywało przez kilka sekund i gasło więc nie wiem czy moduł pozwoli Ci na włączenie tylko jednej kamery.

Ja wymieniałem jedną kamerę w przednim zderzaku bo kabel zgnił przy wtyczce, sama wymiana jest prosta ale trzeba potem adaptacje wykonać, więc za każdym razem jak dołożysz nową kamerę będziesz musiał adaptacje wykonywać bo jak to było w moim przypadku kamera pokazywała obraz do góry nogami, masz 5 kamer i do każdej musisz mieć wiązkę, może zacznij od wiązki a potem moduł i kamery.

Ja jak miałem uszkodzoną kamerę to obraz pokazywało przez kilka sekund i gasło więc nie wiem czy moduł pozwoli Ci na włączenie tylko jednej kamery.

przepraszam za trzy odpowiedzi ale nie wiem gdzie skasować!

• 1 miesiąc temu...