Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Jakiś czas nie było mnie w kraju. W związku z tym moje BMW posłusznie stało pod blokiem i czekało. No właśnie pod blokiem. Po zmyciu zimowego brudu zauważłem sporo rys! których wcześniej nie było. Zanim zdecyduje się na polerkę w zakładzie lakierniczym, chce spróbować domowych metod. Jaki środek polecacie?

http://s29.postimg.org/w1ablstbr/20150318_132848_1.jpg

http://s12.postimg.org/jfrgzi6rh/20150318_132938_1.jpg

Opublikowano
Czasem warto unikać takich specyfików, jak woski koloryzujące - różne są opinie na ich temat. U mnie akurat sprawdziło się specjalne mleczko do usuwania rys na lakierze samochodowym - w takiej żółtej buteleczce firmy Formula1. Niedrogie a dobre :)
Opublikowano

90% rys jest do usuniecia po przez uzycie papieru sicernego p2000 p25000 p3000 + polerowanie mechaniczne , reszta rys wyplyci sie i nie bedzie tak widoczna , do tego jakis wosk koloryzujacy np Sonaxa , i ten kto nie wie ze tam bylo/jest porysowane to nie zoabczy i nie bedzie wiedzial :8)

Zapomnialem jeszcze dopisac aby usunac te 90% rys to niestety ale musi zrobic ktos kto sie zna na rzeczy , i najwazniejsze pomiar grubosci lakieru i mniej wiecej okreslenie ile mozna sciagnac lakieu papierkiem...

u mnie w galeri mozna zobaczyc mniej wiecej jak to wyglada w opisie link , lub tez na FB https://www.facebook.com/autokosmetykagreenmax/photos_stream w galeri mam zdjecia Toyota Maska niebieski metalik w duzo gorszym stanie niż u Autora tematu i 95 % rys zeszło , lakier w miare miekki i gruby ;)

Opublikowano

Dzięki, koledzy za odpowiedź.

Ponieważ pierwszy raz będę przeprowadzał taką "operację" więc chce to zrobić porządnie. Mam jeszcze jedno pytanie czy kolejność czynności jest ok?

1. Mycie samochodu (ewentualnie glinka)

2. Polerowanie

3. Nałożenie preparatu typu Pre-Wax aby usunąć resztkę pasty polerskiej

4. Nałożenie wosku ochronnego.

Zgadza się?

Opublikowano
Ja niestety miałem ostatnio problem z drobnymi rysami na lakierze, które zauważyłem po zimie, ale udało mi się nimi poradzić stosując mleczko do usuwania rys w takiej żółtej butelce (firma Formula1). Nie wiem jak radzi sobie z większymi rysami, ale mam nadzieję, że nie będę musiał tego sprawdzać ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja niestety miałem ostatnio problem z drobnymi rysami na lakierze, które zauważyłem po zimie, ale udało mi się nimi poradzić stosując mleczko do usuwania rys w takiej żółtej butelce (firma Formula1). Nie wiem jak radzi sobie z większymi rysami, ale mam nadzieję, że nie będę musiał tego sprawdzać ;)

Przetrzyj to IPA i wtedy oceń czy udało Ci się poradzić z tymi rysami :mrgreen:

Opublikowano
właśnie. Bo niektórzy się cieszą, ale tylko do pierwszego porządnego mycie gdzie wypełniacze się zmyją. A polerowanie to nie maskowanie rys, a "zdarcie" pewnej części lakieru. Mleczko nie jest w stanie tych rys zniwelować. Nawet słynnych krążków.