Skocz do zawartości

Schemat instalacji elektrycznej BMW E34

maciej679

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiedzialem gdzie to napisac oraz nie moglem znalesc na forum ani w google wiec chcialbym zapytac czy ktos z forum ma moze schemat instalacji elektrycznej E34 oraz opisane poszczegolne piny/kolory kabli/schemat cokolwiek do licznika na 4 kostki z check control ? z gory dzieki za pomoc :) bardzo by mi sie to przydalo a nigdzie nie moge tego znalesc.

Dzieki bardzo :) a powiedzcie jak moge zdefiniowac ktory kabel od licznika odpowiada za co. Bo na schemacie nie zbyt moge odczytac ktore jest zasilanie gdzie masa oraz co oznacza taki trojkat z literka w srodku np A bardzo bym byl wdzieczny bo kompletnie nie wiem jak zdefiniowac odpowiednie kable

Rok auta to 1989. Potrzebuje dokladny opis koloru kabli lub chociaz PIN-ow do licznika. Mam kostke niebieska i biala I potrzebuje wiedziec ktory pin lub piny odpowiada za obrotek predkosciomierz kontrolki itp oraz takze przydalo by sie tez do licznika z 4 kostkami taki opis. Albo chociaz jak mam dojsc ktory kabelek odpowiada za co. W internecie na zadnym forum nie moge znalesc opisu. Schematy co dal kolega sa dobre ale z nich nie mozna dokladnie odczytac co do czego. I prosze nie mowic ze szkoda zachodu ze licznik nie bd pasowac itp. Z goey bardzo bylbym wdzieczny.

• Zasłużeni forumowicze
Do starszych wersji nie było opisu wtyczek trzeba wszystko ze schematów patrzeć.Ściąg sobie dla rocznika 1995 to masz rozpisane wszystkie 4 wtyczki.Kiedyś też myślałem nad zamianą zegarów nawet wszystko rozpisałem co i jak ale mi przeszło.Pędzę do roboty ale postaram się pomóc na tyle ile czas pozwoli.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Dzieki bardzo byl bym bardzo wdzieczny bo by mi to wszystko ulatwilo a niechce spalic obu licznikow lub co gorsza instalacji. Bo nie ma innej metody na sprawdzenie i podlaczenie. A takie jedno pytanie np nazwa kostki X16 to na kostce w aucie jest jakis napis X16? Czy jak? I jeszcze co to jest 30 Volltage Fuse F20 domyslam sie ze jakis bezpiecznik przekaznik co daje 30V tak?

• Zasłużeni forumowicze
Nie ma na kostkach oznaczenia np x16.Jedziesz na koniec schematów i tam masz rysunki gdzie leży kostka i jak się nazywa.Oznaczenie 30 to stałe napięcie(+) bez przekaznika.Jak masz trójkąt i w tym trójkącie jest np.litera A to pod literą jest numer schematu do którego musisz dojechać(takie przedłużenie kabla) żeby widzieć resztę schematu.Numery schematów masz po prawej stronie.F 20 to numer bezpiecznika.Nie chcę cię zniechęcać do takiej przeróbki ale ja zrezygnowałem dlatego że bez modułu CC zegary na cztery wtyczki mają martwy wyświetlacz.Trzeba dołożyć moduł CC i znowu nowe kable żeby to działało tak jak trzeba-dlatego odpuściłem.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Wiem o co chodzi. Teoretycznie do CC trzeba cala instalacje wymienic w samochodzie. Najwyzej jak nie da rady i sie poddam to mam nadzieje ze idzie kupic licznik na dwie kostki z elektronicznym wyswietlaniem kilometrow. Dlatego ze ja mam duzo czasu i nikt tego nie robil i nie probowal to ja chce sie w to pobawic i mysle ze wspolnymi silami damy rade. A potem zrobie poradnik i wrzuce dokladny opis tzw gotowca jak podlaczyc co gdzie jak i wql. Juz mniej wiecej wszystko wiem za co bardzo dzieki Ci. Zostalo mi tylko jedno z czym mam troche problem zdefiniowac w starym liczniku na dwie kostki ktory kabelek za co odpowiada oraz w nowym liczniku na 4 kostki do wyswietlacza jaki pin podlaczyc od czujnika zuzycia oleju tych tzw kropek zielonych itp

• 5 lat później...

W mojej BMW E34 520i rok 1991 proszę o pomoc zniknęły światła drogowe, a mijania się świecą ,zestaw głośnomówiący , radio nie działa ,bezpiecznik są dobre co możliwe sprawdziłem . w przewodach które powinny zasilać czyli prądowych nie ma prądu , jak podam prąd z innego źródła np. do radia to działa podam osobno do zestawu głośnomówiącego to też działa , gorzej ze światłami drogowymi bo nie wiej jak im podać prąd , ale co się stało do tej pory zasilane te 3 przedmioty były jednym przewodem prądowym i nie ma w nim prądu

Krzysztof