Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna mam taki problem, że po dynamicznym przyspieszeniu silnik zaczyna falować.

Co ciekawe, jeśli wciąż jadę (szybciej lub wolniej) - silnik chodzi ok.

Natomiast jak zrobię dość mocny sprint od świateł i zatrzymuję się na następnych: silnik dość mocno zaczyna falować.

Trwa to kilka sekund i się uspokaja.

Przy spokojnej jeździe nie zdarza się to wcale.

Ma ktoś jakiś pomysł? Od czego zacząć?

dodam, że auto dopiero co dostało świeży filtr powietrza + oleje (jeszcze przed wystąpieniem usterki.

Co ciekawe, nie dzieje się tak za każdym razem...

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Jak wymieniałeś filtr powietrza to może się dolot trochę rozszczelnił i po gwałtownym przyspieszeniu daje to o sobie znać ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Hmm... coś w tym może być... Problem występuje właśnie od czasu wymiany filtra.

Na co dzień poruszam się raczej spokojnie + nie za każdym razem tak się dzieje, więc nie mam 100% pewności od kiedy to występuje,

ale na pewno po wymianie filtra. Posprawdzam to dziś i po testuję.

edit:

Posprawdzałem dolot, znalazłem jeden luźniejszy plastik - dopchnięty i już jest sztywny i szczelny.

Poza tym, nic innego nie widać a problem występuje nadal.

Jakieś sugestie, w którym kierunku szukać?

Silnik po sprincie kuleje jak by miał co najmniej jeden cylinder mniej, co ciekawe, problem zanika po kilku / kilkunastu sekundach od zatrzymania.

Mam dziwne wrażenie, że dziś poczułem spaliny w kabinie - ale nie jestem pewien czy to na pewno z mojego auta.

Trochę czytałem o pękających kolektorach - ale czy pęknięty kolektor może być przyczyną takiego kulenia silnika?

Potrzebuję rady, w jakim kierunku iść z diagnostyką...

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl