Skocz do zawartości

f25 3.0d czy 35i

ksal29

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w innym wątku forum w dyskusji z 2012 ciekawy link do niemieckiej strony, gdzie jak rozumiem użytkownicy swoich samochodów rejestrują swoje przebiegi i ilość spalonego paliwa.

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/6-BMW/42-X3.html?fueltype=2&vehicletype=1&constyear_s=2010&powerunit=2

Jeśli wierzyć w powyższe, to średnio wychodzi przy 35i 11-12 l/100. Jeśli tak by to miało być przy normalnej jeździe, wciskając od czasu do czasu pedał przy wyprzedzaniu to wychodzi że to spalanie jest podobne do 28i i pomijając wyższy koszt zakupu, koszty utrzymania będą podobne.

Jako że teraz jeżdżę już leciwym, wolnossącym benzyniakiem 2.0l (tzw. citroen) i pali 9-9.5 l/100, to 12l przy 3.0 R6 jest rewelacyjne i chyba zmienię już podjętą w ten weekend decyzję z 30d na 35i. Nie będzie tak źle z tym zasięgiem.

W tym tygodniu chcę zamknąć sprawę i zamówić X3. Niestety termin odbioru dopiero lipiec/sierpień :cry2:

W tym linku masz uśrednione po wszystkich benzyniakach włączając 2 litrowe...

Sent from mobile.

Po zawężeniu tylko do 35i, wynik dalej w przedziale 11-12/100. Tylko podstawą są rezultaty zaledwie 5 kierowców.

dane tu

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Nie patrzyłem na totalną średnią, tylko poszczególnych kierowców i poszczególne tankowania/przejechane odcinki (po kliknięciu na wybrany samochód/kierowcę) - np. jak tutaj:

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/598814.html

Fakt, nie ma ich za wiele i trudno coś powiedzieć o stylu jazdy, ale 35i nie kupują chyba dziadkowie?

Myślę, że nie jeden profesor w D może pozwolić sobie na M5... Polska jest jeszcze na dorobku, taka prawda.

Cieszyć się trzeba, że nam wychodzi i nasze dzieci/wnuki nie będą widzieć tej różnicy

(Powagą powiało... ;) )

m.

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)