Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam pekła mi poduszka i auto siadło z jednej strony,zamierzam je wymienic i mam pytanie czy w wersji m-pakiet a zwyklym zawieszeniem jest jakas roznica w poduszkach czy są takie same ? i czy po wymianie musze podlaczyc pod kompa zeby wykasowac jakies błedy ?.
Opublikowano

Poduszka z zawieszeniu M różni sie od standardowego.

37 12 6 765 603 Poduszka M lub sportowe dostosowanie nadwozia

37 12 6 765 602 Standard

Opublikowano

Witam dokładnie tak jak piszesz teraz juz to wiem ,są tez na rynku zamienniki firmy arnott na membranie continentala ponoc ulepszona konstrukcja i wytrzymuje dluzej od oryginału i jeszcze tanszy zamiennik o ktorym nic nie wiadomo .Co ciekawe pasuja do wersji standardowej jak i sportowej nie ma to znaczenia według tych producentow ale cos musi byc na rzeczy skoro bmw wyprodukowało 2 rodzaje.

http://allegro.pl/bmw-seria-5-e-61-e-60-miech-poduszka-nivo-tyl-i5113213794.html

http://allegro.pl/bmw-5-e61-tylny-miech-zawieszenia-zawieszenie-i5088743306.html

Opublikowano
Poduszka od M zapewne jest trochę krótsza. Musisz się dowiedzieć co i jak.
Opublikowano
Witam pekła mi poduszka i auto siadło z jednej strony,zamierzam je wymienic i mam pytanie czy w wersji m-pakiet a zwyklym zawieszeniem jest jakas roznica w poduszkach czy są takie same ? i czy po wymianie musze podlaczyc pod kompa zeby wykasowac jakies błedy ?.

Witam

Miałem do porównania dwie poduszki i nie było żadnej wizualnej różnicy.Po zamontowaniu na aucie jednej i drugiej wysokość pozostała bez zmian.Może różnica tkwi w gumie chodzi o twardość.

Jedyna różnica jaka jest zauważalna - poduszka od M ma białą postawę - normal czarną.

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podbije temat bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Jak duża jest różnica między standardowa poduszka a poduszka M

Zmieniam zawieszenie i muszę wiedzieć czy jest sens inwestować w te gumy

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No już kupiłem z białą podstawka. Wymienię je po amortyzatorach i zobaczę czy jest jakaś różnica w twardości ale dzięki za odpowiedź :cool2:

Ciężko znaleźć coś na ten temat i dla tego chce sam sprawdzić

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Podepnę się, żeby nie zakładac nowego tematu. ostatnio gdzieś słyszałem, że po podniesieniu e61 na podnośniuku w całości lub też nawet po podniesieniu jej na lewarku, trzeba jechac na kompa jakoś ustawić zawieszenie (chodzi o tył), żeby wszystko było ok. Gośc powiedział mi, że tak należy zrobić, żeby nie uszkodzić poduszek? Prawda to czy głupoty?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Totalna bzdura

Od tego jest czujnik poziomowania z tyłu i sam sobie ustawia wysokość jaka jest zapisana.

Sprawdzę jeszcze w ista ale pewnie nie ma żadnej wzmianki

Ps. sprawdzilem w Ista i trzeba zrobic tylko jesli bylo cos robione w systemie nivo czyli,:

-Wymiana sensoru wysokosci

- Wymiana modulu

- Wymiana wiazki

Nach Arbeiten am Luftfedersystem, die das Steuergerät müssen Korrekturwerte in das Steuergerät eingegeben werden. Diese Korrekturwerte werden in diesem Testmodul nach Eingabe von Soll- und Istwerten für den E39 und E53 sowie nach Eingabe von Felgengröße und Istwerten beim E65 und E61 ermittelt und in das Steuergerät automatisch eingegeben.

Servicefunktionen

Höhenstandsabgleich

Der Höhenstandsabgleich muss nach folgenden Arbeiten durchgeführt werden:

- Tausch des Steuergerätes

- Tausch eines oder beider Höhenstandssensoren

- Tausch des Kabelbaumes

Vor dem Durchführen des Höhenstandsabgleiches müssen folgende Punkte beachtet werden:

Das Fahrzeug muss sich in horizontaler Lage befinden.

Das Fahrwerk darf nicht verspannt sein.

Die Luftfeder muss ausgeregelt haben (zur Sicherheit Motor ein- und ausschalten.)

Die Stromversorgung muss gesichert sein (Batteriespannung überprüfen).

Während des Höhenstandsabgleiches darf das Fahrzeug nicht be- bzw. entladen werden.

Vor dem Abgleich nochmals eine Kontrolle des Höhenstandes durchführen.

Der Höhenstandsabgleich wird nach Eingabe von Soll- und Istwert(Abstand Radhauskante / Felgenhorn unten) automatisch ausgeführt. Die Sollwerte befinden sich im TIS unter ”Reparaturanleitung” (33 00 Hinterachse).

Nach dem Höhenstandsabgleich wird der Bandmodus automatisch gelöscht. Die Regelung beginnt bei laufendem Motor.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Tak sobie właśnie myślałem, że to głupota. Np w trasie przy wymianie koła by było trzeba mieć kompa program i kalibrowac zawieszenie, co jest oczywiście jakąś totalną porażką. Tak mi ktoś powiedział i dlatego spytałem. dzięki za odp
  • 5 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czółkiem...odgrzeję 😉

od jakiegoś czasu włącza się kompresor...pompuje pompuje aż w końcu wywala błąd.

raz napompuje i spokój a raz wyrzuca błąd.

Zauważyłem że problemy pojawiają się przyniższych temperaturach.

podejrzewam że guma się kurczy i miech traci szczelność.

Chciałbym je wymienić.

Mam M pakiet z vinu - czy powinienem zastosować miech o numerze z końcówką 603 ?

z tego co czytam to nie ma różnicy.

Polecany jest LIMAK - macie doświadczenie w temacie ?

z góry dzięki.

image.png.94afa32ab018a6b5528d63e510d95e39.png

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć,

z vinu nie widzę tego wyposażenia. 

Masz opcję żeby rozkodować pełny ?

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...