Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co sądzicie o założeniu letnich opon Run on Flat do X5 ? Aktualnie posiadam takie ale zimowe /255/55/18/ ; natomiast zastanawiam się czy nie byłoby lepiej na nadchodzący sezon założyć opony bez tych wzmocnień. Słyszałem od sprzedawcy , że większość użytkowników pyta jednak o "zwykłe" opony. Jeżdżę głównie po mieście, rocznie ok. 10 tys km. Jak jest Wasza opinia?

Opublikowano
Ja miałem auto po kupnie na run... i zmieniłem na zwykłe. Komfort po zmianie lepszy. Cichsze, bardziej miękki. Wiem że z run... masz gwarancję jazdy nawet po przebiciu, ale X5 ma zapas, bynajmniej u mnie był. A zakupiłem też zestaw do kołkowania i ostatnimi czasy nawet się przydał. Zakołkowałem bez zdejmowania koła, napompowałem i jeżdżę już tak drugi miesiąc. Cena zresztą też robi swoje, a też nie każdy warsztat ma zestaw do run... inaczej albo felgę, albo oponę popier.......li.
Opublikowano

Witam .

Mam na lato 19" zwykle a na zime 18" Run on Flat, wole letnie mimo wiekszego kola sa bardziej konfortowe no i swietnie wygladaja.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Run flat nie ma zadnych zalet wzgledem zwyklej opony. Jesli pojedziesz bez powietrza, to musisz opone (lub dwie na osi) wymienic. Jaki to ma sens, w szczegolnosci, gdy w danym momencie nie ma takich opon dostepnych i trzeba jest sprowadzac?

Pomijam kwestie kosztow, bo to dla niektorych nie problem.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Temat wałkowany w każdej sekcji forum.

To kwestia na ile chcesz podnieść swoje bezpieczeństwo (przy pewnych kosztach - pieniądze, komfort).

Zapas lub zestaw naprawczy możesz wozić nawet z RF. Nie musisz jechać dalej i niszczyć RF po uszkodzeniu, a RF traktować jako bezpiecznik w sytuacjach jak tu:

https://www.youtube.com/watch?v=FumXPC8MQAI

X5 to bardzo szybki i ciężki samochód.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jasne. To kwestia wiary w to czy takie sytuacje jak ta symulowana nalezy brac pod uwage. Kazdy ma swoj rozum i logike. Ja nie czuje sie mniej bezpiecznie po przejsciu z run flatow na opony zwykle. BMW wypuszcza rozne filmy propagandowe - run flat to dodatkowa kasa dla nich.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Wszystko kwestia gustu, mi osobiście sztywniejsze opony nie przeszkadzają, a raz miałem już okazje korzystać . Najechałem na coś metalowego na drodze, oponę i tak i tak przecięło ale chociaż spokojnie bez zamieszania dojechałem prawie 30km do domu. Swoją drogą niezłe bym zamieszanie zrobił bo zdarzenie miało miejsce na dwukierunkowym moście na bardzo ruchliwej drodze. Na zupełnym flaku raczej nie zaryzykowałbym zjechania (lato to 20" :D :D )