Skocz do zawartości

Lakiernik: poprawki i profilaktyka

Adrian A-One

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wybieram się do lakiernika - zmusiła mnie do tego część zaraz pod klapą bagażnika (ogniska rdzy). Z zewnątrz wygląda to na drobną sprawę, ale nie mam pojęcia jak jest w rzeczywistości.

Przy okazji chcę profilaktycznie posprawdzać/zabezpieczyć wszystkie inne wrażliwe w e46 punkty. Na co zwrócić uwagę? Na pewno będę robił wszystkie nadkola od wewnętrznej strony.

Ale czy coś jeszcze? Często nakładam mleczko polerujące i nie widzę nic poważnego "z zewnątrz". Więc wydaje mi się, że jak coś jest, to od wewnątrz - gdzie posprawdzać?

Proszę o rady, ktoś ma na pewno jakieś doświadczenie z tym, zna słabe punkty blacharki e46 (gdzieś coś przeczytałem o progach...).

W moim przypadku chodzi o cabrio, więc dach siłą rzeczy odpada ;)

Pozdrawiam

Przechodziłem malowanie auta w zeszłym roku. Większość korozji chociaż u mnie nie dużo było w miejscach niedostępnych, niewidocznych. Pod plastikowymi nakładkami progów (dookoła plastikowych zielonych tulejek), w tylnej klapie przy mocowaniu teleskopów u góry pod tymi czarnymi obudowami i na wejściu wiązki do klapy. Błotniki przód to standard, drzwi tył u dołu od wewnętrznej strony, nad podświetleniem tylnej rejestracji oraz delikatnie tylne błotniki.

Dokładnie sobie sprawdź przed daniem zlecenia co chcesz zrobić u lakiernika bo jak ci auto rozpaprają i w połowie roboty zadzwonią że są dodatkowe punkty do zrobienia bo dziury wyleciały to nie będziesz miał wyjścia i wszystko co Ci powiedzą zaakceptujesz.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Wydaje mi się, że nie ma możliwości sprawdzenia wszystkiego... przecież i tak trzeba będzie rozebrać części, zanim się sprawdzi.

Jak tak czytam odpowiedzi to zdałem sobie sprawę, że trochę głupi temat założyłem. Nie ma elementu, którego można nie sprawdzać. Myślałem, że są jakieś krytyczne elementy, ale też chyba nie. W zależności od modelu, stanu, zadbania...

Najgorsze co dla mnie w tym jest to ściąganie zderzaka, zwłaszcza przedniego :/ Po wymianie chłodnicy zakładali mi go 2 dni (serio) zanim byłem zadowolony z spasowania... :/

to widze trafiłes do dobrych speców

sciaganie przedniego zderzaka to chwila, no dobra 15mint, odkrecasz na dole mocowania, wysuwasz zderzak, jak slizgi/mocowania są zjechane to zmawiasz nowe aby było idealnie

podobnie prawidłowe zamontowanie....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• 2 tygodnie później...
Mi na szczęście samochód odmalował szwagier- lakiernik. W Dobrze też, że miał gdzie to malować i dostęp do pistolety elektrostatyczne. Bez dobrego sprzętu efekt mógłby być marny.

No dziwne by lakiernik nie miał gdzie malować i nie miał sprzętu. Marna reklama.

Podepnę się bo temat został pośrednio poruszony.

Zafundowałem jakiś czas temu mojej bawarce lakierowanie zderzaków coby usunąć ślady po przygodach pierwszego właściciela... Dramatu co prawda nie ma, ale w porównaniu ze stanem oryginalnym, jest gorzej.

Możecie napisać jakie elementy do obu zderzaków dokupić aby możliwe było jak najlepsze spasowanie tego ponownie?

Mi na szczęście samochód odmalował szwagier- lakiernik. W ten sposób zaoszczędziłem kupę kasy. Jedynie co to na farbę się wykosztowałem. Dobrze też, że miał gdzie to malować i dostęp do pistolety elektrostatyczne. Bez dobrego sprzętu efekt mógłby być marny.

Mowisz? To moze ja jestem malo uswiadomiony, ale powiedz mi, czym ty to malowales, bo taki pistolet elektrostatyczny to raczej do farb proszkowych a nie natryskowych, prosze pana.

Szwagier ma komore? Bo jak w szopie, przy sianie, no to sam rozumiesz Stachu.

Panowie, to reklama jest ;) pozycjonowanie strony internetowej, związanej z "pistolety elektrostatyczne" (odnośnik). Zgłosić, usunąć i po sprawie.

Mi termin przełożyli, może uda się oddać w tę niedzielę :/ na dodatek alternator padł, będzie zabrany jak już samochód będzie stał na miejscu, powinno się w międzyczasie udać zrobić ;)