Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje pomocy. Od jakiegoś miesiąca alarm w moim aucie włącza się sam bez przyczyny. Próbowałem zdiagnozować problem załączając go o różnych porach dnia i w różnych temperaturach. Jedynym wnioskiem, który mi się na razie nasuwa jest to, że w nocy, ogólnie, kiedy jest ciemno (w dzień w zamkniętym garażu również) alarm się nie włącza. Uruchamia się, kiedy jest widno, czasem już po minucie, czasem po godzinie. Poza tym kiedy już się uruchomi, światła migają cały czas, natomiast sam sygnał działa przez jakąś minutę, dwie i się wyłącza (może to normalne w tym modelu).

Czekam na konstruktywne opinie i rady.

Z góry dzięki za pomoc.

BMW 3, e46, 320 d, 150KM, 2.0 diesel, automat, M47N, 2004 r.
Opublikowano

Jęsli alarm jest fabryczny...

Zacznij od czujnika maski, podobno często pada i niepotrzebnie uruchamia alarm. Jest obok zawiasu maski z prawej strony samochodu, obok kielicha amortyzatora.

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano
Ok, sprawdzę po pracy. Ale czy światło słoneczne czy inne lub temperatura mają wpływ na alarm? Akumulator mam sprawny.
Opublikowano

wpływ ma wszystko. :)

Alarm może się wzbudzić jeśli samochód jest pochylony, jeśli jest jakiś ruch w środku - np. mucha lata, po wymianie akumulatora lub odłączeniu klem.

Lewy pobór mocy. Gdzieś czytałem że nawet lampka w podsufitce potrafi wzbudzić alarm, podobno gdzieś tam przycisk źle odbijał i potrafiła się sama włączyć lampka.

Ja po kupnie auta też miałem problem z alarmem i u mnie okazał się właśnie ten czujnik jak i u wielu innych szczęśliwych posiadaczy e46.

Odepnij kostkę i sprawdź, najlepiej by było jeszcze po odpięciu kostki czujnika skasować błędy.

A jeśli to nie pomoże, to najlepiej było by zdiagnozować pod komputerem. Który czujnik wywołuje alarm.

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano

Odłącz czujnik pod maską. Jest po lewej stronie. U mnie to winowajca.

Jęsli alarm jest fabryczny...

Zacznij od czujnika maski, podobno często pada i niepotrzebnie uruchamia alarm. Jest obok zawiasu maski z prawej strony samochodu, obok kielicha amortyzatora.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podpinam się pod temat. Od dwóch dni mam problem z alarmem. Pierwsze kroki skierowałem do czujnika pod klapą -już odłączony, zobaczymy czy dzisiaj coś będzie wyło.

Problem jednak zaczął pojawiać się od dwóch dni, od kiedy są solidne opady w mojej okolicy, postanowiłem więc przyjżeć się pozostałym czujnikom.

Okazało się, że gumowo-gąbkowa osłonka czujnika przy drzwiach kierowcy jest popękana. Nie wiem czy dostająca się tam wilgoć może być powodem, ale chciałbym to sprawdzić. Wiecie może jak nazywa się ten element i czy można go osobno dokupić? Nawet przez alledrogo? Na bmwfans ani na czescidobmw tego nie znalazłem bo szukałem trochę na ślepo.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Moja zagadka rozwiązana - czujnik maski. Dzięki tomek176 !