Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam panowie!

Mam pytanie czy wszystko jest ok czy nie..

Po calonocnym postoju auta przed odpaleniem jak chce wcisnac pedał hamulca to sie nie da ( twardy)... gdy odpale to juz jest wszystko ok, moge bez wysilku go wcisnąć. Wczesniej mialem serie 3 i takiego czegos nie bylo.

prosze o pomoc, co mam sprawdzic.

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

bez sensu :)

w e46 tak nie bylo i dlatego chcialem sie upewnic.

Najdorzej jest jak sie zaparkuje na malym wzniesieniu.. wredy trzeba reczny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie jest to sprawa braku podciśnienia w serwie, rzecz normalna gdy auto dłużej poztoi, choć nie zawsze, bo czasem gdy naprawdę szybko po zgaszeniu silnika hamulec twardnieje samoczynnie to świadczy o dużej nieszczelności.

W e46 trzymało po nocy (u ojca w reni też trzyma), sam się zastanawiam jak jest u mnie teraz, jakoś nie zwracałem na to uwagi :mrgreen:

Będę zaraz po piwko leciał to obczaję i dam znać czy trzyma, czy zeszło i hamulec twardy :wink:

Powody gdy podciśnienie zwiewa to wszelakie nieszczelności, uwalony zaworek zwrotny na przewodzie do serwa, no dużo rzeczy do sprawdzenia, choć ja bym się nie przejmował jeśli normalnie wspomaganie hamulców działa.

Opublikowano
Kolego daniel..napisze bardziej zrozumiale.np przed momentem przyjechałem do domu no i zaparkowałem na delikatnym wzniesieniu(takie ze jak auto stoi na luzie to zjeżdża do tylu) No i zgasiłem auto i zostawiłem na biegu.jutro wsiadam do auta naciskam sprzęgło i daje na luz - auto leci do tylu-naciskam na hamulec i jest twardy (w tym momencie w moim byłym e46 mogłem wcisnąć bez problemu i zahamować auto)..tu sie nie da wiec zaciągam ręczny,odpalam i juz hamulec nożny da sie wcisnąć ...tylko po długim postoju tak jest...
Opublikowano

Jak zgasisz silnik i wtedy wciśniesz hamulec, to zrobisz to lekko 1-3 razy. Potem już "wyczerpiesz" podciśnienie, więc nie masz wspomagania i zostaje tylko siła mięśni. Jak napisali koledzy wcześniej, zwykle tak jest, że jak auto trochę postoi to traci podciśnienie i "na zimno" nie da się wcisnąć hamulca.

Swoją drogą jak auto stoi, to na większości stromizn jesteś w stanie utrzymać auto bez wspomagania (nie zatrzymać, ale utrzymać stojące) - tylko trzeba dość mocno naciskać. Jak się już toczy, to faktycznie zaczyna się problem, tym bardziej, że E39 lekkie nie jest.

Ale to co opisujesz jest jak najbardziej normalne.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kolejna obserwacja z tym hamulcem.

Ostatnio po dluzszym postoju, przed odpaleniem auta, moge wcisnac pedał hamulca ... czasami tak sie zdarza...

Czyli teraz mam tak ze raz hamulec jest twardy a raz nie :).... też tak ma byc?

Opublikowano
Oczywiście, że tak nie powinno być. Tak jak kolega Shadow69 napisał sprawdź podciśnienie. Ja jak wsiadałem do auta po 2 tyg. przerwie mam miękki hamulec. Oczywiście każde naciśnięcie powoduje wzrost jego twardości do czasu, aż nie uruchomi się silnika.