Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od sierpnia 2014 jestem posiadaczem Bmw e46 330d z 2001 roku. Pierwsze 3 miesiące było wszystko ok później zacząłem mieć problem a mianowicie pojawiły się dziwne drgania silnika na wolnych obrotach. Walcze z tym juz któryś miesiąc i nie moge sobie dać rady wymienione zostało parę elementów takich jak :

Pompa progowa , czyszczenie kolektora, czyszczenie EGR, wymiana filtra paliwa, komputer nie pokazuje zadnych błędów a problem nie znika. Silnik chodzi bardzo dobrze odpala za kazdym razem czy ciepły czy zimny nie kopci. Pojawiają się drgania silnika i obrotów tak jakby się dławil na wolnych obrotach mija kilka chwil auto zgasze zapale i wszystko chodzi ok obroty sie trzymaja nie ma zadnych drgan ani poszarpywan a za chwile od nowa sie zaczyna. Prosze o pomoc znawców tematu może ktoś miał podobny problem do mojego. W załaczniku dodaje filmik z pracy silnika na wolnych obrotach. filmik https://www.youtube.com/watch?v=evkg2t09TvQ&feature=youtu.be

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy wyłączonej klimie też faluje? Na ciepłym 90st silniku też faluje? Może akumulator nie wyrabia? Sprawdź w TEST 9.0 co się dzieje z napięciem podczas tego falowania.
Opublikowano
Tak na cieplym też faluje, klima czy włączona czy wyłączona bez róznicy taka sama sytuacja. Najgorsze jest to że są chwile że silnik chodzi tak jak powinien a po jakimś czasie od nowa się zaczyna, pare razy dojezdzając do swiatel wciskam sprzęgło i zgasł , przekrecam kluczyk i juz chodzi idealnie. Takie mam odczucie że to jest problem typu coś działa i za chwilę nie działa i tak w kółko a najgorsze że nie mogę znaleźć powodu. Teraz wrócę w piątek albo sobotę do domu to zrobię ten test 9.0