Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam społeczność BMW.

Nazywam się Piotr....Zapewne będę w tym kręgu reprezentował grupę seniorów.

Czy możecie mi powiedzieć coś na temat tej e46?

Np. realna wartość - koło dwumasowe zrobione niecały rok temu, przebieg ponad 250.000 km...

Tylna wycieraczka w pozycji na lewo...czy to błąd komputera sterującego?

Vin: WBAAP71030PJ57694

Code Serienausstattung Standard Equipment

S210A Dynamische-Stabilitäts-Control Dynamic stability control

S2AAA BMW LM Rad Ellipsoidstyling 46 BMW light alloy wheel, ellips. styl. 46

S548A Kilometertacho Kilometer-calibrated speedometer

S832A Batterie im Kofferraum Battery in luggage compartment

S851A Sprachversion deutsch Language version German

S321A Exterieurumfänge in Wagenfarbe Exterior parts in vehicle color

S386A Dachreling Roof railing

S423A Fussmatten Velours Floor mats, velours

S428A Warndreieck und Verbandstasche Warning triangle and first aid kit

S488A Lordosenstütze Fahrer u. Beifahrer Lumbar support, driver and passenger

S520A Nebelscheinwerfer Fog lights

S521A Regensensor Rain sensor

S534A Klimaautomatik Automatic air conditioning

S550A Bordcomputer On-board computer

S606A Navigationssystem Business Navigation system Business

P735A Basic Package Basic Package

S785A Blinkleuchten weiss White direction indicator lights

L801A Länderausführung Deutschland National Version Germany

S863A Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe

S879A Bordliteratur deutsch On-board vehicle literature German

S979A Business-Paket II Business package II

Czy takie bąble na przednich błotnikach są realne?

http://img661.imageshack.us/img661/6915/jORZ9u.jpg

http://img661.imageshack.us/img661/5937/keS6sw.jpg

Edytowane przez PiotrowskiGD72
Opublikowano

TaK jak pisalem na priv blotniki na smietnik jak najbardziej realne czasem sa dziury na wylot przeciera sie warstwa zabezpieczajaca i gnija od nadkola bo jest bardzo twarde.

cena jak za darmo dodam ze mam taki sam tylko z nawi 16/9 skora multi xenon i mialem kupca za 20tys tylko ze syn auto potrzebuje na wyjazd za granice na rok dlatego nie sprzedalem

po 13 to przedlifta dobrego trudno chyba kupic no ale w tym kraju wszystko jest mozliwe :cool2:

Nie ma dobrych tanich BMW jezeli chcesz kupic dobre tanie BMW kup dwa jedno dobre drugie tanie.
Opublikowano

Dzięki za kilka sugestii.

Dodam, że przednie reflektory w rzeczywistości są potwornie "zaszronione".

Nie wiem czy zwykła polerka tu wiele zrobi.

A co z tylną wycieraczką..?? To jakiś błąd sterowania czy zwykła awaria?

Opublikowano

Wycieraczka ma być po lewej. Ino tu się wzięła i nieco opadła.

Mi się to auto zupełnie nie podoba.

Opublikowano

Rzeczywiście, mój błąd. :shock:

Miałem w pamięci taki tył e46 i nie sprawdziłem.

http://img905.imageshack.us/img905/1968/RmcUMI.jpg

cena jak za darmo dodam ze mam taki sam tylko z nawi 16/9 skora multi xenon i mialem kupca za 20tys tylko ze syn auto potrzebuje na wyjazd za granice na rok dlatego nie sprzedalem

po 13 to przedlifta dobrego trudno chyba kupic no ale w tym kraju wszystko jest mozliwe :cool2:

Poczytałem trochę Twoich postów...kabaret za darmo. :mad2:

Z zasady nie wierzę politykom i importerom aut używanych... :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Link jakiś jest?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Rzeczywiście, mój błąd. :shock:

Miałem w pamięci taki tył e46 i nie sprawdziłem.

http://img905.imageshack.us/img905/1968/RmcUMI.jpg

Poczytałem trochę Twoich postów...kabaret za darmo. :mad2:

Z zasady nie wierzę politykom i importerom aut używanych... :?

Napewno wierzysz w świetego Mikołaja :cool2:

Dobre 320d po lifcie mozna spokojnie sorżedac za 20 tys no ale ty jako łowca okazji masz takie po 12 tys :cool2:

Sa jeszcże klienci ktorzy wiedza ile kosztuje zadnane auto .

A dodam jeszcze kup sobie taniej przynajmniej ludzie tacy jak ty utrzymują warsztaty samochodowe :mrgreen:

Nie ma dobrych tanich BMW jezeli chcesz kupic dobre tanie BMW kup dwa jedno dobre drugie tanie.
Opublikowano
Nie wiem jaka jest/była cena, ale ja po dwóch małych zdjęciach widzę błotniki do wymiany, zaorane tarcze hamulcowe i zimówki z 2005 roku nadające się tylko i wyłącznie do utylizacji :roll: Oczywiście nie chcę się już znęcać nad tym autem bo prawdopodobnie jego stan techniczny jest adekwatny do ceny. Wkurza mnie tylko takie takie podejście że kupię sobie najtańszego bo i tak będzie w takim stanie jak te droższe. Bzdura :cool2:
Opublikowano
Nie wiem jaka jest/była cena, ale ja po dwóch małych zdjęciach widzę błotniki do wymiany, zaorane tarcze hamulcowe i zimówki z 2005 roku nadające się tylko i wyłącznie do utylizacji :roll: Oczywiście nie chcę się już znęcać nad tym autem bo prawdopodobnie jego stan techniczny jest adekwatny do ceny. Wkurza mnie tylko takie takie podejście że kupię sobie najtańszego bo i tak będzie w takim stanie jak te droższe. Bzdura :cool2:

Dokładnie tak jak piszesz.

Auto obejrzane i....na żywo wygląda o wiele gorzej.

A dodam jeszcze kup sobie taniej przynajmniej ludzie tacy jak ty utrzymują warsztaty samochodowe :mrgreen:

Zenku...wiem, że ciężko przekonać kogoś kto handluje samochodami używanymi, zę cena jest nie halo...

Ale już dość tej Twojej akwizycji chłopie.

Opublikowano
Dobre 320d po lifcie mozna spokojnie sorżedac za 20 tys no ale ty jako łowca okazji masz takie po 12 tys :cool2:

Pokaż mi jakiś wiarygodny link - jaki polecasz... :search:

EDIT.

I nigdzie nie napisałem, że szukam do 14.000... :nienie:

Akurat taka się pojawiła w mojej okolicy wiec poprosiłem o opinie.

Pech trafił, że wydawałeś mi się ekspertem - po kilku przeczytanych mailach doczytałem, że jesteś handlarzem.

Nie mam górnej granicy zakupu.

Raczej zdrowy rozsądek.

Opublikowano

Swego czasu w tym dziale oceniało się stan auta. Te czasy minęły bezpowrotnie. Dziś ocenia się cenę.

Można w sumie przykleić jeden temat na górze, a w nim widełki, w których potencjalnie można kupić dobre/średnie/kiepskie auto. I to wystarczy za cały dział ocen.

Jeśli ci to nie odpowiada, to musisz zmienić forum, albo pisać o poradę na PW do kilku kumatych osób, które jeszcze chcą pomagać.

Ten dział umarł i nie żyje.

Opublikowano
Wszystko zależy od indywidualnego podejścia kupującego. Cena wcale nie musi być wyznacznikiem stanu danego egzemplarza. Nikt nikomu nie zabroni tanio sprzedać porządnego auta i drogo trupa. Trzeba obejrzeć kilka egzemplarzy na żywo, bo to też zupełnie co innego niż ocenianie kilku zwykle marnej jakości zdjęć z ogłoszenia. Wówczas mamy rozeznanie czego można się spodziewać. Podczas poszukiwań auta obejrzałem kilka sztuk e60, e65 na żywo i mimo że nie były to pierwsze lepsze egzemplarze tylko takie wcześniej wyselekcjonowane zawsze było rozczarowanie :roll:
Opublikowano

Racja, choć takie stanowisko prowadzi jednym krokiem do zamknięcia tego działu.

Bo porad, na co zwracać uwagę i jak kupować e46 jest masa. A jeśli nie ma sensu oceniać po zdjęciach, to i dział ocen niepotrzebny.

W starej formie, gdzie podawało się potencjalnemu nabywcy "punkty zapalne", na które miał zwrócić szczególną uwagę, miało to sens.

Np. właśnie, żeby zerknąć na klapę tylną od innego auta, wymienioną kierownicę, wszelkie inne zmiany, braki itd.

Jeśli się przy oględzinach okazywało, że klapa była pordzewiała i sobie właściciel zmienił na nowszą, albo zmienił wzmocnienie przednie po stłuczce, to ok.

Przynajmniej kupujący wiedział, co ma sprawdzić.

Jeśli zaś okazało się, że auto złożone z dwóch, to dzięki temu działowi może choć jedna nieznająca się wcześniej na marce osoba uratowała własną kieszeń.

Dziś dział opanowało towarzystwo, które nigdy nic o żadnym aucie nie pisze w formie oceny (trzy przeczenia w jednym zdaniu, dałem radę). Bo jak napisałem wcześniej, nie ocena auta stała się celem, tylko ocena ceny.

Dla mnie to brak wiedzy, dla innych troska o portfel kupującego, right.

Dziś możesz zgadzać się z lobby, a jak nie to dostaniesz na twarz merytoryczne "idź na piwo", "widać bezrobotny, ma czas na siedzenie na forum", "jesteś pedofilem?", czy inny ciekawy element oceny auta.

Stali bywalcy to wiedzą, Nowym warto powiedzieć. Bo przychodzą z nadzieją na pomoc i poradę.

Autorowi życzę powodzenia w niełatwej - jak słusznie zauważył Johnny- sztuce zakupu auta.

Opublikowano
Swego czasu w tym dziale oceniało się stan auta. Te czasy minęły bezpowrotnie. Dziś ocenia się cenę.

Można w sumie przykleić jeden temat na górze, a w nim widełki, w których potencjalnie można kupić dobre/średnie/kiepskie auto. I to wystarczy za cały dział ocen.

Jeśli ci to nie odpowiada, to musisz zmienić forum, albo pisać o poradę na PW do kilku kumatych osób, które jeszcze chcą pomagać.

Ten dział umarł i nie żyje.

Wiem, masz rację.

Ten problem dotyczy chyba większości zmęczonych życiem użytkowników forów.

Do tego dochodzi masa naganiaczy/handlarzy z przeróżnych miasteczek i wiosek - próbujący mianować się do rangi EXPERT.

Szukam e46 jako drugiego auta w domu.

Po prostu podoba mi się szczególnie w wersji kombi. Dopuszczam jeszcze sedana.

Coupe wykreślam - bo kojarzy mi się aż nadto dresowaty.

Racja, choć takie stanowisko prowadzi jednym krokiem do zamknięcia tego działu.

Bo porad, na co zwracać uwagę i jak kupować e46 jest masa. A jeśli nie ma sensu oceniać po zdjęciach, to i dział ocen niepotrzebny.

W starej formie, gdzie podawało się potencjalnemu nabywcy "punkty zapalne", na które miał zwrócić szczególną uwagę, miało to sens.

.

Tę starą formę zlikwidowali sami użytkownicy.

To nie ADMINI sprawili, ze userzy zrobili sobie z tego działu poligon wyścigów naganiania dla swoich samochodów.

EDIT

Cena wcale nie musi być wyznacznikiem stanu danego egzemplarza. Nikt nikomu nie zabroni tanio sprzedać porządnego auta i drogo trupa...... Podczas poszukiwań auta obejrzałem kilka sztuk e60, e65 na żywo i mimo że nie były to pierwsze lepsze egzemplarze tylko takie wcześniej wyselekcjonowane zawsze było rozczarowanie :roll:

Po takiej wypowiedzi zaczynam się zdrowo zastanawiać, czy kierunek e46 jest właściwy.

Choć e46 podoba mi się jako bryła - to niestety coraz bardziej to auto jest w rękach rycerzy ortalionu...niestety.

Zobaczę zatem e60 (5-tka) i e90 (3-ka).

Jak powiedziałem wcześniej nie mam górnej granicy ceny- Auto ma mi się podobać a cena ma być adekwatna do stanu auta.

Opublikowano

Jasna sprawa że wszystko co się wyczyta w necie trzeba brać z przymrużeniem oka :wink:

Zdjęcia oceniać trzeba jak najbardziej ;) bo to na ich podstawie decydujemy czy jechać oglądać auto czy nie. Natomiast należy pamiętać że nawet te najlepsze nie oddadzą np. smrodu po papierosach, pocie, fast foodach w aucie... :wink:

Opublikowano
Po takiej wypowiedzi zaczynam się zdrowo zastanawiać, czy kierunek e46 jest właściwy.

Choć e46 podoba mi się jako bryła - to niestety coraz bardziej to auto jest w rękach rycerzy ortalionu...niestety.

Zobaczę zatem e60 (5-tka) i e90 (3-ka).

Jak powiedziałem wcześniej nie mam górnej granicy ceny- Auto ma mi się podobać a cena ma być adekwatna do stanu auta.

Z e46 będzie ciężko. Ja powoli przymierzam się do zmiany mojego kombiaka. Ale 20k trzeba dać. A tyle za starego rupcia żaden szanujący się nabywca nie da.

Ja nawet nie ogłaszam i nie będę ogłaszał auta. Pójdzie w moim otoczeniu. Na takim allegro nie będzie mieć najmniejszej szansy na zainteresowanie.

Tłumacz oszołomom, że 4 kluczyki, dokumentacja, którą osobiście robiłeś, nawet głupie naklejki fabryczne do rozróżniania kluczyków są, jak się należy. O nowych częściach nawet nie mówię, bo to już będzie trącić krypto-ogłoszeniem, a nie taki mam cel.

BTW, myślicie, że znajdzie się z 10% forumowiczów, którzy w ogóle wiedzą, że było coś takiego, jak naklejki na kluczyki? Tak bez googla?

Opublikowano
Z e46 będzie ciężko. Ja powoli przymierzam się do zmiany mojego kombiaka. Ale 20k trzeba dać. A tyle za starego rupcia żaden szanujący się nabywca nie da.

Ja nawet nie ogłaszam i nie będę ogłaszał auta. Pójdzie w moim otoczeniu. Na takim allegro nie będzie mieć najmniejszej szansy na zainteresowanie.

No taka prawda.

e46 znaleźć od pierwszego właściciela i to jeszcze kupionego w Polsce też nie spotykasz na allegro i innych portalach ze sprowadzanym "bezwypadkowym" złomem.

Takie auta najczęściej klienci pozostawiają w salonie sprzedaży w rozliczeniu za kolejny nowy pojazd.

Wchodzisz na jakikolwiek portal a tam 99 % to handlarze ze skorygowanymi licznikami, podrasowaną historią auta... Szczególnie w Polsce BMW nie ma lekko, bo te markę mocno upodobali sobie rycerze ortalionu.

Od kilku lat ze średnim skutkiem BMW Polska próbuje ten obrzydliwy wizerunek zmienić. Ale może niedługo....

Dlatego świta mi od wczoraj e90.... Ale zobaczymy... e46 jeszcze nie przekreślam.

Opublikowano
Ja też chcę kupić e46 (ale sedan 330i) w ładnym stanie i też się zacząłem zastanawiać czy nie dołożyć i nie kupić e90. Ale wydaje mi się, że na sensowną sztukę też trzeba dać sporo kasy. 40k raczej nie wystarczy :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pokaż mi jakiś wiarygodny link - jaki polecasz... :search:

EDIT.

I nigdzie nie napisałem, że szukam do 14.000... :nienie:

Akurat taka się pojawiła w mojej okolicy wiec poprosiłem o opinie.

Pech trafił, że wydawałeś mi się ekspertem - po kilku przeczytanych mailach doczytałem, że jesteś handlarzem.

Nie mam górnej granicy zakupu.

Raczej zdrowy rozsądek.

Zenek ma rację. Dobre E46 po lifcie spokojnie sprzedajesz za ponad 20 tys. zł. Wiem, bo sam kilka takich sprzedałem i pewnie nie jedną jeszcze sprzedam. Tylko mówimy tu o autach w stanie bardzo dobrym z realnym przebiegiem poniżej 200 tys. km. Jak samochód jest szrotem, który już w Niemczech nie przeszedł przeglądu, więc został wypchnięty na wschód, a do tego ma nalatane 250-400 tys. km, to będzie kosztował 15 tys zł albo mniej. Do tego wszystko kwestia wersji, bo jak widzę takie ze zwykłą kierownicą plastikową, klimą ręczną i radiem z marketu wstawionym na siłę to bym tego za darmo nie chciał.

Opublikowano
Ja też chcę kupić e46 (ale sedan 330i) w ładnym stanie i też się zacząłem zastanawiać czy nie dołożyć i nie kupić e90. Ale wydaje mi się, że na sensowną sztukę też trzeba dać sporo kasy. 40k raczej nie wystarczy :?

No to prawie tak jak ja.

e46 po prostu mi się bardziej podoba - i według mnie to chyba ostatnia trójka z zębem. Wszystkie następne to jeżdżące PECETY.

Aczkolwiek łatwiej znajdziesz zdrową e90/91. Właśnie oglądałem kilka w przedziale 40-45 tyś na wystawionych aukcjach.

W weekend coś w okolicy obejrzę na żywo.

Temat założyłem raczej ku zaskoczeniu czemu błotniki rdzewieją i czy to normalne - ale - kilku handlarzy z tego forum uważa, ze tak.

Ja jestem innego zdania. mam do tego prawo. :D

Zenek ma rację. Dobre E46 po lifcie spokojnie sprzedajesz za ponad 20 tys. zł. Wiem, bo sam kilka takich sprzedałem i pewnie nie jedną jeszcze sprzedam. Tylko mówimy tu o autach w stanie bardzo dobrym z realnym przebiegiem poniżej 200 tys. km. Jak samochód jest szrotem, który już w Niemczech nie przeszedł przeglądu, więc został wypchnięty na wschód, a do tego ma nalatane 250-400 tys. km, to będzie kosztował 15 tys zł albo mniej. Do tego wszystko kwestia wersji, bo jak widzę takie ze zwykłą kierownicą plastikową, klimą ręczną i radiem z marketu wstawionym na siłę to bym tego za darmo nie chciał.

Może i Zenek ma rację - ale od chwili gdy poprosiłem go o wskazanie jakiegoś sensownego linku - zapadł się pod ziemię.

Nie chcę nikomu przypisywać łaty.

Ale środowisko handlarzy to specyficzna społeczność.

Określenie podwójna moralność pasuje jak ulał.

A co do ceny.... to wyłącznie kwestia negocjacji. Obecnie rynek jest tak NAPCHANY autami, że sztuki warte 20.000 idą od ręki albo idą po 15 000 albo dalej stoją.

Wszystko zależy od zainteresowania itp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jest napchany, że nie możesz znaleźć żadnego porządnego auta nawet za te 20 tys zł??? To gdzie to napchanie? Ja bez problemu sprzedaje porządne, poliftowe E46 za ponad 20 tys. złotych. Tylko moje auta przechodzą każdy przegląd przedzakupowy bez żadnych większych uwag. Potencjalni klienci wręcz są zawiedzeni, że nie ma powodów do zbicia z ceny. :) Jak ktoś pojeździł po Polsce i naoglądał się szrotów po 15-16 tys. zł to zaczyna rozumieć, że w tej cenie nie kupi takiego auta i przewartościowuje swoje cele. Wbrew pozorom i ofercie na otomoto i allegro, dobrych E46 jest bardzo mało, bo na zachodzie kosztują nadal sporo i nikomu nie opłaca się ich sprowadzać. No ale Polacy chcą wszystko "tanio". To jest nasz narodowy, motoryzacyjny problem, że każdy szuka samochodu za 3/4 jego prawdziwej wartości. Polak musi kupić okazję, bo inaczej czuje się wydymany. :) No to handlarzyny spełniają jego oczekiwania. A to, że robią to cofając przebiegi albo składając auto z dwóch to normalne, bo cudów nie ma. Nikt na zachodzie aut za pół darmo nie rozdaje. Oni lepiej liczą kasę od nas. No ale dla statystycznego Polaka ważne jest, że tanio kupił. Potem miesiąc w miesiąc będzie pompował po tysiąc złotych żeby furka się trzymała kupy, no ale cóż.. życie to sztuka wyboru. :)
Opublikowano

"A co do ceny.... to wyłącznie kwestia negocjacji. Obecnie rynek jest tak NAPCHANY autami, że sztuki warte 20.000 idą od ręki albo idą po 15 000 albo dalej stoją.

Wszystko zależy od zainteresowania itp."

Wszystko zależy :wink: ja za 75% wystawionej ceny na pewno bym auta nie sprzedał - możesz sobie zerknąć jak wyglądało moje e46 :wink:

Mnóstwo jest zajechanych szrotów i co najwyżej przeciętniaków. Aut zadbanych jest bardzo mało, może 2-3% ofert. Jeżeli będziesz miał szczęście i trafisz np. na prywatnego sprzedawcę do którego nikt wcześniej się nie odzywał (ze względu na cenę) może akurat uda się coś stargować. Jeżeli trafisz na świeże ogłoszenie szanse są małe.

Jak pojechałem po moją obecną S klasę sprzedawca zszedł z ceny kilka stów chyba tylko po to by poprawić mi nastrój :wink: . Po kilku miesiącach wertowania internetu i oględzinach kilku egzemplarzy bmw, mb dobrze wiedziałem że lepszego auta nie znajdę i jeżeli się nie zdecyduję to kolejny oglądający zrobi to na 100%. Mercedesy mam w domu od ponad ćwierć wieku więc wiem na co zwrócić uwagę. Za auto jak na polskie warunki zapłaciłem bardzo dużo, jednak mam egzemplarz bezwypadkowy, w pełni sprawny, pedantycznie zadbany prosto z garażu właściciela. Jako "pakiet startowy" wymieniłem sobie obudowę kluczyka bo była porysowana :cool2:

Smutno to przyznać ale w przypadku bmw większość sprzedających wciskało mi kit już na etapie rozmowy telefonicznej :? (w przypadku mb wcale nie było wiele lepiej...)

Nowszy model typu e60, e90, czy nawet e65 wiele nie zmienia

Opublikowano (edytowane)
Tak jest napchany, że nie możesz znaleźć żadnego porządnego auta nawet za te 20 tys zł??? To gdzie to napchanie?

Chłopaku...dopiero pierwsze auto zobaczyłem...czytaj ze zrozumieniem :norty:

A czym jest napchany...?? Tym złomem, który sprowadzasz m.in Ty na kołach i na lawetach....czyli to co potem nosi na aukcjach skróty myślowe pt: "igła", "stan od dziadka", "od oryginalnego Niemca"...tudzież "pierwszy właściciel - sprowadzony".

To ostatnie szczególnie jest na wskroś nielogiczne...ale taki rynek, takie nawyki marketingowe. :idea:

Wszystko zależy :wink: ja za 75% wystawionej ceny na pewno bym auta nie sprzedał - możesz sobie zerknąć jak wyglądało moje e46 :wink:

Zgadza się, wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Ty byś nie sprzedał, ale Pani Jola, Pani Krysia, czy Pani Małgosia sprzeda...a potem takie auta są wystawiane przez pośredników....handlarzy itp....

Edytowane przez PiotrowskiGD72
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.