Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych kolegów pomyślałem co będę 30zł płacił mechanikowi :norty: teoretycznie wydaje się to banalne lecz mam pytania

Odkręcam korek przy misce olejowej( w osłonie aluminiowej jest osłonka mała odkręca się ją i już miska widoczna)

Olej zleci zakładam na śrubę nową podkładkę miedzianą,którą dostałem razem z filtrem i zakręcam(tutaj ponoć były przypadki,że śruba potrafiła pęknąć)

Następnie filter oleju tylko,że strzałka na obudowie do odkręcenia jest w kierunku wskazówek zegarka czyli to oznacza,że w tą się dokręca? a odwrotnie odkręca? pytam bo nie chce niechcący w złą stronę kręcić jak to plastikowe jest i też lubi pęknąć..

i odnośnie nalewania oleju 5l w ciemno lać.. a potem sprawdzać na miarce? tzn lać dotąd aż na miarce będzie maksimum tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wchodzi 5,5l, więc wlewasz 5l, odpalasz na chwilę, gasisz i sprawdzasz poziom, dolewasz tyle ile trzeba. Na resztę pytań boje się odpowiadać, bo jeszcze będę miał Ciebie i Twoje auto na sumieniu, więc spasuję.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Strzałka pokazuje kierunek zakręcania, nie bez powodu jest tam również podana siła dokręcania.

Ja bym odpuścił temat. Bo coś czuję nadchodzący "Pomocy, wyje z okolic filtra oleju, co to?"

Opublikowano
jednak zlecę mechanikowi..nie,żebym się tam bał.. ale.. zobaczę jak on to Robi a przy kolejnej wymienianie o ile auto u mnie doczeka ja wymienię :norty:
Opublikowano

Staszek witaj !

Odnośnie odkręcania starego filtra to możesz zobaczyć na nowym filtrze zwoje gwintu i możesz zobaczyć czy to prawy czy lewy.

Ale jednak podjąłeś słuszną decyzję

jednak zlecę mechanikowi

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
tylko,że ja wymieniając olej to bym poczekał z 10 minut aż wszystko skapie.. a mechanik to spuści..zleci zakręci i już nalewa
Opublikowano

stasiu zbyt małą presję wywierasz na mechaniku :nienie:

zadbaj o odpowiedni nacisk psychiczny a poczeka 20minut az ostatnia kropla opuści miskę

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Staszek witaj !

Odnośnie odkręcania starego filtra to możesz zobaczyć na nowym filtrze zwoje gwintu i możesz zobaczyć czy to prawy czy lewy.

:mad2: :mad2:

W jego silniku jak w większości BMW, filtr to wkład, a odkręca się obudowę (pokrywkę) plastikową.

Jak się człowiek nie zna, to niech się lepiej nie udziela.

Staszek nagraj film z pracy mechanika i wrzuć na YT, jak widać przyda się niektórym, a może nawet umieść w dziale "zrób to sam-gotowe recepty" :wink:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Krzysiek witaj !

Przyznaję Ci rację że to tylko wkłady i tam gwintu nie zobaczy bo niema , napisałem trochę z rozpędu mając przed oczami inne typy filtrów.

Ps. Ale dlaczego od razu taka złośliwa uwaga

Jak się człowiek nie zna, to niech się lepiej nie udziela.

..........................................................................................

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo na forum nie chodzi o ilość postów tylko o ich jakość.

:clap: :clap: :clap:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

tak przy okazji czy bmw stosowało kiedykolwiek filtry nakręcane ?

Jak mnie pamiec nie myli to od zawsze wkłady po dzień dzisiejszy....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Panowie , Panowie !

Bo na forum nie chodzi o ilość postów tylko o ich jakość

Mnie nie zależy na ilości postów bo się tu z niczym nie reklamuję i nie szukałem i nie szukam klientów ale jak piszę to staram się pytającego naprowadzić na dobry tok myślenia, lub podać gotową receptę na dany problem.

Wszystkim się zdarzają jakieś wpadki przez pisanie na skróty lub poprzez pomyłkę z innym modelem czy marką auta co czytający muszą brać pod uwagę .

Odnośnie wymiany filtra to już napisałem że od razu mi sie skojarzył klasyczny filtr nakręcany a nie taki jak w tym aucie co ma Staszek gdzie jest tylko wkład wymienny, co zresztą sprostowałem .Ja przez ostatnie 40 lat miałem modeli aut bez liku więc to z tego powodu ta pomyłka.

Nie budujmy własnych wizerunków na złośliwym dokopaniu innym.

Opublikowano
tak przy okazji czy bmw stosowało kiedykolwiek filtry nakręcane ?

Jak mnie pamiec nie myli to od zawsze wkłady po dzień dzisiejszy....

Były i filtry nakręcane, ale to era silników M10/M20/M30/S14 stare dzieje :wink:

Teraz mamy ekologiczne wkłady niemal w każdym aucie, tylko żeby jeszcze cena ich była bardziej eko :wink: bo zazwyczaj kosztują 2x tyle co filtry puszkowe.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200