Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie :)

Piszę w imieniu mojego kolegi, który jest użytkownikiem BMW E92 325i z 2006 roku.

Auto pochodzi z polskiego salonu i oryginalnie jest na oryginalnych alufelgach BMW o rozmiarze 17 cali. Auto jest dla Niego trochę za twardę, dlatego teraz chce zmienić koła na 16" i na zwykłe opony (nie runflat) dla lepszego komfortu jazdy. Producent nie przewiduje w takim modelu mniejszych kół niż 17 cali, jednak wulkanizator założył do auta koła (nieoryginalne BMW) 16" i 7,5" szerokości i wszystko jest okej, na ma problemu z tarczami i zaciskami, nic nie obciera :D

Nie jesteśmy pewni czy kupować alufelgi 16", czy pozostać czy 17" dlatego mam do was pytania:

1. Czy oryginalne alufelgi BMW, które chce zakupić też będą pasowały w rozmiarze 16" ? Czy może akurat trafiliśmy na takie które pasują?

2. Czy w ogóle zakładać takie koła? Nie będzie później problemu z wymianą i wielkością tarcz i klocków hamulcowych?

3. Czy komfort jazdy na 16" znacznie się poprawi, czy wystarczy zmiana opon na "zwykłe" ?

Rozmiar felg nie jest dla nas istotny jeżeli chodzi o wygląd auta, a zależy nam głównie na komforcie.

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam :wink: !

Opublikowano
Ja bym został przy tych 17", a zmienił tylko opony na zwykłe. Mam zimówki na 18" i jest całkiem komfortowo na sportowym zawiasie. Na tym forum wiele osób ocenia jazdę na 17" RFT o wiele gorszą i mniej komfortową niż na 19" przy zwykłej oponie.
Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź :wink: !

Jeśli na 19" zwykłych jest lepiej niż na 17" z RFT to na pewno to przemyślimy :) Czekam jeszcze na inne informacje, może ktoś zakładał 16".

Dzięki :) !

Opublikowano
Z tego co wiem, to większość e9x 325i mają z przodu tarcze o średnicy 300mm., także felgi 16" są ok, aczkolwiek podaj nr VIN, wtedy będziemy mieli 100% pewności. Ja pozostałbym jednak przy feldze 17" i założył zwykłe opony, ewentualnie wzmacniane, xl.
Opublikowano

Ja mam co prawda E90 ale nie ma to raczej znaczenia bo też 325i i oryginalnie byl na felgach 16 cali. Potem kupilem 17 cali i nie widze różnicy w komforcie i twardości - na obu kompletach jest dosyc twardo i malo komfortowo na tych naszych dziurawych drogach. Dodam, ze oba komplety mają opony zwykle, nie ROF.

Tak wiec moim zdaniem nie warto zakładać 16 cali. Ale jakbyscie sie uparli to powinny pasować, tak, jak Kolega pisał tarcza jest 300mm wiec nie ma problemu.

Opublikowano
Dzięki wielkie za informacje :wink: ! Czekam na dalsze posty, ale możliwe, że zostaniemy przy 17", tylko zmienimy opony. Pozdrawiam :)
Opublikowano
Sprawdzałem po vinie i dla tego modelu dopuszczalne są trzy wymiary tarczy tj. 330, 312 i 300mm średnicy. Pierwsza na pewno odpada, ponieważ felga 16" którą zakładaliście po prostu fizycznie by nie weszła, pozostaje zmierzenie i sprawdzenie czy to 312 bądź 300x24mm - w tym przypadku felga 16" jest już ok. Ja bym jednak proponował o pozostawienie 17", komfort na zwykłych oponach podobny jak na mniejszych kołach, a wygląd o niebo lepszy niż na 16tkach, na których bryła e92 wygląda słabo.
Opublikowano

Panowie, dziękuję bardzo za pomoc :wink: !

Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw, na razie zostajemy przy alufelgach 17", przynajmniej na lato :) Zmieniamy tylko opony na nie RFT, dla lepszego komfortu jazdy. Może na kolejną zimę będą zakładane jakieś koła 16", ale tego jeszcze nie wiemy :)

Dzięki, raz jeszcze :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżam temat dla innych, którzy mają podobny kłopot ;)

Postanowiliśmy nie kombinować z kupnem alufelg 16" i zakupiliśmy po prostu zwykłe, nowe opony Goodyear Efficientgrip Performance 225/45 R17 91 W. Według mojego Znajomego, któremu jazda na runflatach bardzo przeszkadzała, komfort na tych oponach diametralnie się poprawił i jest naprawdę OK :cool2: . Przy okazji zostały wymienione wahacze przednie, więc zawieszenie też było poprawione, ale same opony dały naprawdę bardzo dużo z czego jesteśmy bardzo zadowoleni :) . Prawdopodobnie na kołach 16 cali byłoby minimalnie lepiej, ale ze względów estetycznych i technicznych nie miało to najmniejszego sensu :wink:

Dziękujemy wszystkim za pomoc! Fajnie, że dzięki takiemu forum można zaoszczędzić czas, pieniądze i doświadczyć pomocy od innych. Dużo zdrówka :wink: !