Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym że od jakiegoś czasu codziennie przeglądam polskie i niemieckie serwisy ogłoszeniowe, wydaje mi się że w końcu coś znalazłem...

Tylko że nigdy sam nie importowałem auta z zagranicy i potrzebuje pomocy w kilku kwestiach.

Prowadzę firmę, w związku z tym interesuje mnie zakup na FV. Sprzedawcą w Niemczech jest dealer wiec raczej nie będzie problemów. Jednak jak wygląda sprawa z płatnością? Płacę cenę netto? Czy brutto i potem jakoś mi ten VAT zwracają? Kiedyś byłem ze znajomym i musieliśmy zapłacić brutto a jak już zarejestrowałem to za tydzień znajomy będąc w Niemczech odebrał nadpłatę.

Chciałbym na auto wziąć leasing, nie orientujecie się czy jest szansa na leasing na używane auto za granicą?

Jak to wygląda w praktyce?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak na firmę i masz europejski nip to możesz kupić netto... tak samo jak w PL...

Zresztą nawet prywatnie można kupić bez Vatu i ten zapłacić dopiero w drugim kraju... tyle że w DE VAT to 19% a w PL 23%...

kupujesz nowe auto czy używane? od dealera BMW czy jakiś komis?

Opublikowano

Samochód używany z 2012 roku.

Sprzedawca to : Erwin Schmidt GmbH & Co.KG - BMW & MINI Vertragshändler

Wygląda na salon/dealera, ale akurat przy tym aucie jest tylko cena brutto podana i nie wiem co to moze znaczyc...

http://www.mobile.de/pl/marka/bmw/model/525/vhc:car,pgn:1,pgs:50,srt:price,sro:asc,mke:bmw,mdl:5__bmw_er_series,frn:2012-01,mlx:100000,ger:automatic_gear,pwn:147,ccx:2000,itp:leather,dmg:false,vcg:limousine,srf:true/pg:vipcar/203318117.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz pod ceną "MwSt. nicht ausweisbar" tak więc możesz kupić tylko brutto. Auto zapewne od osoby prywatnej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak na firmę i masz europejski nip to możesz kupić netto... tak samo jak w PL...

Zresztą nawet prywatnie można kupić bez Vatu i ten zapłacić dopiero w drugim kraju... tyle że w DE VAT to 19% a w PL 23%...

kupujesz nowe auto czy używane? od dealera BMW czy jakiś komis?

Troszkę piszesz nieprawdę. Po pierwsze w PL Polak nie może kupić bez VAT bo jak??? Płaci cenę brutto i odlicza potem VAT jak ma taką możliwość.

Po drugie, prywatna osoba nie może kupić netto w Niemczech albo innym kraju UE, bo nie jest firmą, więc nie może mieć NIPu EU czyli nie może dokonać wewnątrzwspólnotowego nabycia towaru.