Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj w swoim bmw x3 e83 2,5i wymieniłem pasek od alternatora pasek od klimatyzacji napinacz paska z rolkami. Co dziwne po odpaleniu auta u mechanika piszczało niemiłosiernie (mechanik pow ze to normalne pasek musi się ułożyć ) dodam ze pasek wciskał na chama przy użyciu brechy i śrubokręta. po ujechaniu 5km piszczenie ustało jednak dzisiaj znowu zaczęło piszczeć przy cofaniu a jak doda się gazu to przy obrotach 4,5-5 tys piszczy i nie ma różnicy czy silnik zimny czy ciepły. Na starym pasku nic nie piszczało i wszystko było ok. w czym może być problem??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

dodam ze pasek wciskał na chama przy użyciu brechy ...

... to nie mechanik :mad2:

.... moze uszkodzil rolke lub ja lekko skrzywil ... teraz obraca sie ale lekko pod katem i piszczy :D

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
tzn tak to jest wszystko ok tylko na biegu jalowym jak sie przegazuje tak od 4 tys obrotow zaczyna popiskiwac a przy 5 to juz masakra tak piszczy
Opublikowano
tam jest napinacz autamatyczny ale chyba jest jakas sruba zeby popuscic i po ludzku zalozyc pasek albo go sciagnac a nie naginac rolke brecha.... i dlubac srubokretem zeby dobrze naskoczyl pasek....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

@Majki92 : napisz dokladnie jaki masz silnik , jaki rocznik , przebieg itd.

... prawdopodobnie masz silnik benzynowy 2.5 - M54

Tutaj masz filmik jak zmienic pasek / paski , bez uzycia "brechy" - tam jest tez pokazane jak poluzowac pasek tak zeby sciagnac :cool2:

2005 BMW X3 2,5 drive belts

powodzenia :D

Pozdrawiam Andrzej
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie piszczy tylko oryginał.
Opublikowano

Powiadasz

ja mieszkam w UK i tu ciezko o dobrego mechanika

Nie pisz tego na forum bo nasi dobrzy fachowcy wyjadą na wyspy ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 3 lata później...
Opublikowano

Mam problem z x3 e83. Padł mi pasek alternatora.

Czy mogę poprosic kogos o film instruazowy jak wymienić samemu pasek.

Opublikowano

To nie twój silnik ale jest podobnie

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.