Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam do kupienia X3 28i 2014 po lifcie, było to demo salonu, program demo skończył się w Grudniu, a teraz samochód bywał w użyczeniu...

Przebieg 10 tyś km, bezwypadkowy (tak przynajmniej twierdzą).

Oferuja na nie 16 % upustu od ceny katalogowej...

Wydaje mi się to za mało...

Audi (tak wiem to nie ta liga) oferuje 18% upustu na auto z 2014 roku (Q5) ale bez przebiegu, z pełną gwarancją.

Co o tym myślicie koledzy (bardziej doświadczeni w tej materii)?

X3 jest zajebista, ale to nie znaczy że mam dać się doić...

Opublikowano
Ja, nowy,bez przebiegu i to do zamawiany / konfigurowany od podstaw z odbiorem w połowie tego samego roku dostałem 16-17%. Ale to były dłuższe negocjacje i trochę przepychanki między dealerami, ale się opłacało. Teraz trochę mniej płacze jak widzę ceny i ile spadły :)
Opublikowano

Aha, więc da się :) Dzieki za info.

No jak za używkę te 16% wydało mi się za mało...

Dobra, jutro będę negocjował :)

Opublikowano

No też mi to daje do myślenia - szczególnie to użyczanie...

Niektóre Salony w ogóle nie praktykują użyczania...

Niby nie da się zajeździć przez 10 tyś km, ale kto zagwarantuje że taki jest właśnie przebieg :)

Cholera, coraz więcej watpliwości...

Opublikowano
Ja bym podszedł do ceny tak: auto nowe po wyjeździe z salonu -10%, po przekręceniu się roku w kalendarzu -10%, z takim przebiegiem i demo -10%. Wiem, że w BMW sprzedaje się teraz wszystko, ale dla zasady bym drożej nie brał. Tylko wtedy można myśleć o demo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam byłem nieraz na jeździe testowej i sprzedawca ZAWSZE :duh: zachęcał do jazdy po dziurach (by sprawdzić zawieszenie) / dawania w palnik (by zobaczyć jak się auto zbiera) itp... 10 tys. km takiej jazdy to jak co najmniej 50 tys. spokojnej.

Nawet najbardziej spokojna "dusza" dostając użyczenie mocnego BMW nie będzie (chyba) nim jeździła po "dziadkowemu"...

Co do kręcenia licznika byłbym spokojny... za duże ryzyko by Salon coś takiego zrobił.

Poza tym w BMW jest za dużo sterowników, które trzymają dane o przebiegu i naprawdę mało komu się chce się wszystko "skorygować" - o ile wie gdzie...

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano

miałem auto w użyczeniu, jakoś nie specjalnie je katowałem, jeździłem normalnie, zależy jak komu dają.

Co do rabatu to uważam że mało. Ja dostałem 15% kwotowo + koło 12 tys. w dodatkach. Czyli łącznie 20-22% za nowe auto fabrycznie z 2014 r

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

16% rabatu za taki egzemplarz to śmiech i kpina z klienta jak dla mnie min 30%.

Istnieje duże ryzyko,że przez te 10tyś dostała zdrowo w tyłek o ile ma faktycznie taki przelot bo cofanie demówek w celu zmniejszenia strat to norma w naszym kraju.

Przy porządnym podejściu do negocjacji wynegocjujesz i 20% na nówkę skonfigurowaną pod siebie z bierzącego rocznika a 15% można uzyskać dość łatwo.

Opublikowano
Kolego Rami - autko bez przebiegu? Tylko rocznikowo starsze?

tak właśnie na takie auto.

Kolego mały, daj namiary na te salony gdzie dostaniesz 20% na nowe konfiguracje. W BMW to jest nie realne, chyba że ma się specjalne programy flotowe lub inne. Generalnie 25% na demówkę to taki standard wszędzie był, powienieneś dojść do 30% przy dobrych negocjacjach. 2- letnie BMW mają 65-75 % wartości, na półroczne nie dostaniecie tyle samo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest sztuką negocjacji i przepychanek uwierz że 20% na nówkę z konfiguratora jest realne przy odpowiednim podejściu. Do póki diler zarabia to i tak sprzeda lepiej zarobić coś niż nic tylko trzeba ich trochę pomaglować połazić od konkurencji do konkurencji i podkolorować oferty jednych u drugich wiadomo,że od ręki nikt Ci nie da 20%.
Opublikowano
A wg mnie wszystko zależy od modelu. X3 sprzedają się na pniu, schodzi im praktycznie wszystko, rynek SUV-ów jest jaki jest trzeba się z tym pogodzić. Może na 3 byś dostał taki rabat, sam mi to doradca powiedział, ale nie na ixa bo tu auta się bardzo dobrze sprzedają. Czasem dealer sprzeda jak w moim przypadku bo mu brakuje do wyrobienia planu i zejdzie do ceny takiej że nie zarobi, nawet lekko straci ale koniec końców za 3 miesiące mu to się zwróci. Kupujcie auta bliżej końca miesiąca bo jest łatwiej, ale też przesady z tymi rabatami. Jak będzie mieć ofertę na niecałe 2 letnie X3 za 55% to poproszę namiary bo ja szukałem i nie znalazłem.
Opublikowano

Wziąłem nową Q5-tke bez przebiegu - dostałem 19,5% rabatu. Nie jest to X3-ka ale tragedii nie ma no i to jest nówka :)

BMW nie było zbyt elastyczne, widocznie X3-ki zbyt dobrze się sprzedają :)

Opublikowano
Bedzie Pan zadowolony :D choc to moze dziwnie brzmi ,bo sam mam 28i...
Opublikowano
Tym bardziej dobry wybór ,700 km na jednym baku jest dla 28i raczej nieosiągalne...
Opublikowano
Wziąłem nową Q5-tke bez przebiegu - dostałem 19,5% rabatu. Nie jest to X3-ka ale tragedii nie ma no i to jest nówka :)

BMW nie było zbyt elastyczne, widocznie X3-ki zbyt dobrze się sprzedają :)

w kwocie czy liczysz kwotę z dodatkami?

Myślę że bardzo dobry wybór, choć do mnie to auto nie przemawia. No i Audi nie chciało mi sprzedać auta, nie ybli zainteresowani :duh:

Opublikowano
Tym bardziej dobry wybór ,700 km na jednym baku jest dla 28i raczej nieosiągalne...

Aha, zapomniałem dodać - to jest Gruźlik, czyli Diesel - nowe wydanie, z silnikiem 190 KM

Benzyny z Audi nie chciałem, gdyż swego czasu mieli problemy z właściwym odpowietrzeniem skrzyni korbowej i Silniki nieźle chłeptały olej.

Co najciekawsze problem dotyczył tylko Audi, a w Volkswagenie już nie. Różniły się szczególikiem w budowie.

Jeździłem Tiguanem 2.0 TSI i dolewałem oleju 1,5 L na 25 tyś km więc bardzo przyzwoicie.