Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, panowie proste pytanie, swiece byly sprawdzane w grudniu, na dwoch byl blad, diagnoza po sprawdzeniu swiec na krotko, sterownik. Oddalem autko do jakiegos "szpeca" zrobil, nie bylo bledow... dzis patrze na inpie i ot taki blad.... spalona swieca czy raczej znow sterownik?
Kompletuje m pakiet z przodu sedan... moze jakos pomozesz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja uparcie jak w każdym temacie o świecach obstawiam sterownik, którego budowę spitolili i to on siada :D
Opublikowano

a ja dodam miałem nowy sterownik beru..podziałał 2mc i padł..gwarancję po roku uznali..bo zrobiło się ciepło już bo to był marzec i olałem sprawę.W grudniu zamontowany a w lutym 2 błędy świec

Teraz też miałem walkę sterownik czy świeca..sterownik kolega z forum sprawdził niby wszystko malina..zaryzykowałem i wymieniłem świece..póki co 0 błędu od 3tygodni..ale mechanik powiedział świeca grzała... ale mówi mogła mieć zwarę wewnętrzną

Opublikowano
Chyba juz nie bedzie zimy to w lecie sie w to pobawie, pewnie dam sterownik Rogerowi i bede mial pewnosc ;) a swieczke zawsze mozna zmienic kolejnoscia i sprawdzic wtedy ;)
Kompletuje m pakiet z przodu sedan... moze jakos pomozesz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jest wyraznie napisane ze swieca na pierwszym cylindrze. Gdyba był to sterownik byłby inny błąd "13573 glow device"

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zimekthx dobre, ale chyba za dużo z tym problemem nie walczyłeś i nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :D

wymieniałem u siebie dwa sterowniki i ani razu nie widziałem takiego błędu. Za pierwszym razem błąd czterech świec, za drugim błąd jednej. Świec ja nigdy nie wymieniałem, podobno poprzedni właścłaściciel to robił, ale czy to prawda to nie wiem.

Opublikowano

Fachowcy ............... .

Oboje macie rację:

- w przypadku 2.0d VP44 komputer nie wyświetla błędu każdej świecy tylko "8 glow device", który może oznaczać uwaloną świecę-e albo przekaźnik.

- w przypadku 3.0d CR1 komputer nie wyświetla błędu każdej świecy tylko "13573 glow device", który może oznaczać uwaloną świecę-e albo przekaźnik.

- w przypadku 2.0 i 3.0d CR2+ komputer wyświetla błąd na obwodzie każdej świecy z osoba.

Niespodzianką jest fakt :mrgreen: , że może być uszkodzona świeca na danym cylindrze albo obwód sterujący jej pracą w sterowniku świec żarowych (które można regenerować).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z opisu kolegi ewidentnie wynikało że ma M47N, więc się wypowiadam, bo tylko z takim silnikiem miałem do czynienia. O M57 i M47 nie wiem nic więc się nie udzielam:)