Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim witam wszystkich fanów marki jestem nowy na forum ale od lat z Bavarią :D A teraz do sprawy.

Podczas zimowych mrozów samochód stal około 5 dni nie odpalany zasypany śniegiem. W końcu przyszedł czas to odśnieżyłem samochód wsiadam do środka odpalam silnik i zaświeciła mi się kontrolka informująca mnie o małej ilości płynu chłodniczego, udałem się na stację paliw i kupiłem 2L. Następnego dnia wlałem do zbiorniczka około 1,5l płynu i wszystko grało kontrolka zgasła jeździłem tak koło 3 dni i znowu się zapaliła kontrolka płynu. Po raz kolejny udałem się na stacje paliw dolałem podobną ilość i pojechałem do pracy. Wracając zauważyłem że wyciek się powiększył, pod samochodem była już duża plama a nagrzewnica nie dawała już ciepłego powietrza do kabiny. Padłem bo wiedziałem że tu już jest duży problem :( Czy ktoś miał podobny problem i może mi pomóc z tym, byłem na podnośniku zobaczyć z skąd ten wyciek ale nie znam się na tyle żeby samemu stwierdzić usterkę, sprawdziłem węże, chłodnice, zbiorniczek wyrównawczy brzydki wyciek znalazłem pod samochodem ale nie mam pojęcia co to jest !

https://www.youtube.com/watch?v=-l2nfn2MomY&feature=youtu.be

Wyciek

https://www.youtube.com/watch?v=W8kmoqWJQV8&feature=youtu.be

Z pod silnika

Opublikowano
Na drugim filmie to dużo płynu jest na pompie wody , może w czasie mrozów się rozszczelniła , jaki masz przebieg , ja wymieniałem ostatnio pompę wody bo zaczęła huczeć właśnie też po postoju na mrozie , mój przebieg to 131tyś podobno tyle wytrzymuje i do wymiany :mad2:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
Moj przebieg to 151 000, tez słyszałem że pompa wody w tym modelu to bolączka. A jaka zapaliła ci sie lampka ostrzegawcza ???
Opublikowano
Obudowa pompy wody pękła. U mnie ta awaria występuje mniej więcej co 40 tys. km, zawsze przy ujemnych temperaturach. Radzę przeprowadzić naprawę w ASO. Na początku zapłaciisz 3.200 zł, ale później każda kolejna pompa będzie już robiona na gwarancji.
Opublikowano
Moj przebieg to 151 000, tez słyszałem że pompa wody w tym modelu to bolączka. A jaka zapaliła ci sie lampka ostrzegawcza ???

'

U mnie tylko huczała pompa nie zapaliła się żadna lampka ostrzegawcza , wiedząc że pompy mają ograniczoną żywotność od razu ją wymieniłem (możesz kupić u kolegi gorik79 z forum po około 1200,-zł) :D

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano

'

U mnie tylko huczała pompa nie zapaliła się żadna lampka ostrzegawcza , wiedząc że pompy mają ograniczoną żywotność od razu ją wymieniłem (możesz kupić u kolegi gorik79 z forum po około 1200,-zł) :D

Ja pier..le :duh: 1200 złotych za pompę wody co ona jest z kosmosu :duh: widać że benzyniaki też mają swoje bolączki :?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
To nie dobrze :( jestem teraz za granicą a konkretnie w Szwecji a tu ceny takich usług sa co najmniej 2x wyższe jak u nas. Oddaje auto jutro do Serwisu BMW z doświadczenia wiem że tego typu naprawy nie powinien wykonywać " Mietek" w szopie, bo chcąc zaoszczędzić na robociźnie później traci się czas, nerwy i jeszcze więcej pieniędzy.Niepokoją mnie jeszcze te slady oleju
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dwa tygodnie temu odebrałem samochód z znaprawy koszt, podaje koszt z za granicy to 4200 zl :). Słusznie pompa wody model Siemens VDO. Zastanawia mnie tylko czy to jest oryginalna pompa czy juz była robiona. Może miał ktoś ową pompę w ręku ?
Opublikowano
Dwa tygodnie temu odebrałem samochód z znaprawy koszt, podaje koszt z za granicy to 4200 zl :). Słusznie pompa wody model Siemens VDO. Zastanawia mnie tylko czy to jest oryginalna pompa czy juz była robiona. Może miał ktoś ową pompę w ręku ?

Siemens VDO to raczej oryginał , ja mam nową VDO Continental . Koszty niczego sobie ale za granicą nic nie poradzisz :oops:

• 5 lat później...
Opublikowano

Cześć,

Podłączę się pod temat z pytaniem czy ktoś może tą pompę rozbierał? Bo moja jest sprawna, tylko uszczelka puściła. Widziałem w necie uszczelki pomp do innych modeli bmw i kosztują po 20 zł, a uszczelki do naszej pompy nie znalazłem. I co? Mam wymienić całą pompę? Za 2 klocki...