Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem z diagnozą autka, a nie chciałbym zamówić niepotrzebnej części.

Otóż podczas dotykania sprzęgła występuje stukot, jak wcisnę do połowy do dźwięk się nieco zmienia ale nadal coś jakby charczy. Przy wciśnięciu sprzęgła do końca dźwięk ustaje.

Drgań na aucie nie ma - lewarek oczywiście delikatnie drga jak się go trzyma w ręce, ale to raczej norma :-)

Sprzęgło też delikatnie pulsuje, ale - delikatnie.

Przy przyspieszaniu nie buja budą.

Ale... na zimnym silniku przy ruszaniu z 1 biegu samym sprzęgłem słychać głośny stukot. Jak silnik się rozgrzeje to stukot już nie występuje...

Poniżej zamieszczam filmik, na którym słychać opisywany problem na postoju:

https://www.youtube.com/watch?v=DUushF087Qo

Podobno w tamtym roku poprzedni właściciel wymieniał sprzęgło, lecz nie wymieniał dwumasu.

Obecny przelot to 236kkm.

Czy dwumas się już poddaje, czy może np. łożysko oporowe? Bądź jeszcze coś innego?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Sprzedam nowy Downpipe decat 4,5' do B58 - firmy CTSP.
Opublikowano

hej ,masz takie same obiawy co u mnie ;) dwumas do wymiany ;)

ja mam 300k km i slychac identycznie, przy wciskaniu i puszczani delikatny stukot ,bylem z tym u mechanika dwumas zaczyna padac

trzeba sie rozejrzec za nowym

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Czy u Was też NIE było czuć wibracji podczas przyspieszania? Ani na postoju na karoserii?

Bo takich problemów nie mam, jedynie ten dźwięk przy wciskaniu sprzęgła...

Opublikowano

tak, u mnie nic nie buja nie szarpie, tylko ten wkurzajacy stukot ,zastanawiam sie, ile jeszcze pojezdzi przed wymiana

z tym stukotem zrobilem juz 10k

Opublikowano

Witam

Stukanie dwumas , szuranie -terkotanie łożysko oporowe.

Łożysko czasem można strawić przez jakiś okres, natomiast dwumas zmusza cię do natychmiastowej reakcji i wymiany.

Uszkodzony dwumas powoduje w niedługim czasie inne awarie.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
Witam

Łożysko czasem można strawić przez jakiś okres, natomiast dwumas zmusza cię do natychmiastowej reakcji i wymiany.

Pozdrawiam Krzysiek

a czym twoim zdaniem rozni sie stukanie od terkotania ??

przy wciskniu i puszczaniu sprzegla, specyficzne stukanie (terkotanie) mam identycznie jak kolega na filmiku dopolowy wciskania i od połowy wyciskania ten stukot (terkot)

mechanik mowil ze dwumas, jezdze z tym juz 10k km i caly czas to samo, teraz jakby minimalnie glosniej (chyba) ;)

o jakich innych awariach piszesz ??

Opublikowano
Jeżeli będziesz nadal jeździł z uszkodzonym kołem dwu masowym to do następnych awarii dojdzie uszkodzenie łożyska na wałku sprzęgłowym a to doprowadzi do zniszczenia skrzyni biegów i wymianę. Do innych awarii można zaliczyć uszkodzenie docisku, tarczy sprzęgłowej, łożyska oporowego także jest sporo awarii w związku z uszkodzonym kołem dwu masowym.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Więc nie będę czekał.

Skoro to dwumas to biorę się za wymianę.

Dzięki!

Opublikowano
teraz napiszcie czy wymieniac sam dwumas czy od razu z kompletnym sprzegłem ??

Kolego, najlepiej wymienić z kompletnym sprzęgłem, przynajmniej na przyszłość nie będziesz do tego wracał, zresztą zasada jest taka że wymieniając część uszkodzoną wymienia się również współpracującą w tym przypadku kompletne sprzęgło przy okazji wymień również łożysko oporowe bo koszt niewielki a będziesz miał z głowy :)

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Zdecydowanie dwumasa do wymiany. Sprzęgło też warto za jednym razem, bo koszt samej powtórnej robocizny to ok 40-50% kosztu sprzęgła.

-------------------

Artur

Opublikowano

czyli wszystko jasne ,dzieki koledzy za porady ,musze jeszcze troche sie pokulac tak jak jest mam nadzieje ze wytrzyma ;)

dwumas, kompletne sprzegło ,łozysko oporowe to wszystko panowie ?? jakiej firmy polecacie te czesci ??

Opublikowano
czyli wszystko jasne ,dzieki koledzy za porady ,musze jeszcze troche sie pokulac tak jak jest mam nadzieje ze wytrzyma ;)

dwumas, kompletne sprzegło ,łozysko oporowe to wszystko panowie ?? jakiej firmy polecacie te czesci ??

Dwumas LUK lub Sachs, sprzęgło kompletne ASO, łozysko oporowe chyba INA ja na takie wymieniłem części w swojej byłej E46 i teraz kolega który kupił już zrobione na tym zestawie 60 tysięcy i wszystko ok :cool2:

Opublikowano
Witam

Pozdrawiam Krzysiek

a czym twoim zdaniem rozni sie stukanie od terkotania ??

przy wciskniu i puszczaniu sprzegla, specyficzne stukanie (terkotanie) mam identycznie jak kolega na filmiku dopolowy wciskania i od połowy wyciskania ten stukot (terkot)

mechanik mowil ze dwumas, jezdze z tym juz 10k km i caly czas to samo, teraz jakby minimalnie glosniej (chyba) ;)

o jakich innych awariach piszesz ??

Na filmie pokazane są 2 awarie pierwsza to łożysko oporowe -pełny ruch na sprzęgle =szuranie terkotanie.

Druga awaria to dwumas -stukanie w pierwszej fazie wciskania sprzęgła.

10k km.... sporo . Wykup asistans będzie ci potrzebny niebawem.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

A czy łożysko oporowe nie powinno wyć/szumieć na wolnych obrotach?

U mnie tego nie ma.

Mechanik twierdzi, że wymiany wymaga tylko dwumas (dziś zamówiłem).

Opublikowano
A czy łożysko oporowe nie powinno wyć/szumieć na wolnych obrotach?

U mnie tego nie ma.

Mechanik twierdzi, że wymiany wymaga tylko dwumas (dziś zamówiłem).

Tak łożysko bez wciskania sprzęgła powinno szumieć, rozumiem że mechanik twierdzi że jak jest dobre to po co wymieniać ale myśl za siebie i nie ufaj mechanikom tylko zamów łożysko nowe bo koszt nie jest duży bo jak wymienisz koło dwu masowe i zacznie szumieć łożysko to będziesz się bił w głowę dlaczego za jednym razem tego nie wymieniłem :?

Opublikowano

Skoro sprzęgło było wymieniane w tamtym roku, to pewnie razem z łożyskiem. Nie powinno być zatem zużyte.

Zamówię, ale jeśli to na aucie będzie w bdb stanie to najwyżej je zwrócę.

Opublikowano
Skoro sprzęgło było wymieniane w tamtym roku, to pewnie razem z łożyskiem. Nie powinno być zatem zużyte.

No w sumie zapomniałem że miałeś wymieniane sprzęgło ale 100% pewności nie masz że łożysko zostało wymienione, skoro ktoś wymienił sprzęgło to dlaczego nie wymienił koła dwu masowego przecież mógł je wymienić bo na pewno już miało luzy i szkoda kasy było, także pewnie i łożyska nie wymienił bo po co :duh: Po rozebraniu ocenisz jak wygląda łożysko i ewentualnie wymienisz ale ja na twoim miejscu wolałbym wymienić, przy rozbiórce pamiętaj o zablokowaniu docisku by nie było później więcej roboty, zresztą myślę że do kumatego mechanika oddałeś auto.

Opublikowano

No w sumie zapomniałem że miałeś wymieniane sprzęgło ale 100% pewności nie masz że łożysko zostało wymienione, skoro ktoś wymienił sprzęgło to dlaczego nie wymienił koła dwu masowego przecież mógł je wymienić bo na pewno już miało luzy i szkoda kasy było, także pewnie i łożyska nie wymienił bo po co :duh: Po rozebraniu ocenisz jak wygląda łożysko i ewentualnie wymienisz ale ja na twoim miejscu wolałbym wymienić, przy rozbiórce pamiętaj o zablokowaniu docisku by nie było później więcej roboty, zresztą myślę że do kumatego mechanika oddałeś auto.

W pełni się zgadzam - ostrożności nigdy za wiele.

Mechanik zerknie czy sprzęgło było wymieniane czy nie - a jeśli nie, to ja już się policzę z poprzednim właścicielem :-) Łożysko też zamówiłem.

Co do mechanika, to oczywiście. Serwisuję w stajnia-bmw w Zelowie (łódzkie) i jestem bardzo zadowolony z ich usług.

Opublikowano

Poprzedni właściciel wysłał mi właśnie fakturę za zakup sprzęgła w serwisie BMW, zapłacił 324 Euro, nr części z faktury: 21207575556.

Więc chyba wymienił komplet. Faktura jest z lipca zeszłego roku, przebieg auta minus 12tys km.

Tak więc sprzęgło powinno być nadal w znakomitym stanie. Oby.

Opublikowano
Poprzedni właściciel wysłał mi właśnie fakturę za zakup sprzęgła w serwisie BMW, zapłacił 324 Euro, nr części z faktury: 21207575556.

Więc chyba wymienił komplet. Faktura jest z lipca zeszłego roku, przebieg auta minus 12tys km.

Jeżeli sprzęgło wymienione to ok, ale wiadomo będzie zdemontowane to sprawdź zużycie tarczy sprzęgłowej i docisku i po ewentualnej weryfikacji zdecydujesz co dalej, myślę że po takim przebiegu powinno być jeszcze w porządku, jak tam sprawa z montażem Logic7 z tego co widać to pewnie odłożyłeś temat na później :?:

Opublikowano

Jeżeli sprzęgło wymienione to ok, ale wiadomo będzie zdemontowane to sprawdź zużycie tarczy sprzęgłowej i docisku i po ewentualnej weryfikacji zdecydujesz co dalej, myślę że po takim przebiegu powinno być jeszcze w porządku, jak tam sprawa z montażem Logic7 z tego co widać to pewnie odłożyłeś temat na później :?:

Dokładnie - najpierw dwumas.

Dodatkowo z Logiciem doszło parę problemów - muszę zmodyfikować tylne boczki pod tweetery (będę wycinał dziurki) jak i czekam na jeszcze jeden głośnik + od razu zamówię pianki wyciszające.

W przyszłym tyg. będę pomalutku składać układankę :-) Tylko pewnie z 2 tygodnie mi to zajmie.