Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy paruje mi jedna lampa. Wiecie może czy jest jakaś masa uszczelniająca. Coś takiego jak sylikon ale aby nie zastygło. Myślałem o wazelinie technicznej tyle, że jak będzie lato to pewnie się rozpuści. Kupiłem klosze depo, bo podobały mi się czarne kierunki
Opublikowano
Silikon uszczelnia. Ale dziwne bo tam są uszczelki i nic więcej. Ja swoje oryginały rozebrane, złożyłem bo wymieniałem regulatory i nic nie paruje to chyba coś nie tak z kloszem
Opublikowano

te klosze depo nie dochodzą tak idealnie jak ori i dlatego parują. A silikonu nie chce dawać bo potem Ciężko ją otworzyć. A chce jeszcze dodać przesłony do lamp i czarne krzyże.

Może lampa wstydzi się tych tragicznie wyglądających ringów :mrgreen:

Mi tam się podobają ringi :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może spróbuj uszczelnić tą masą butylową (?) na której fabrycznie trzyma się wygłuszenie w boczkach?

Ona nie zastyga, nie wysycha, po rozklejeniu można skleić.

Moje poliftowe lampy są chyba na takiej masie składane, podgrzewasz, i klosz zdjęty, a do tego nic nie paruje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z 15 lat temu jak majster uszczelniał okna drewniane w domu to nałożył silikon w miejsca styku, na to połozył pasek folii i zamknął okno. Kazał poczekać 2 dni i zdjąć folię.

W ten sposób powstała uszczelka idealnie dopasowana do szpar. W lampach powinno się to równie dobrze sprawdzić.

Opublikowano
tam jest uszczelka po prostu w jednym miejscu pewnie nie dolega i dlatego paruje. Ta masa sklei lepiej jak silikon :D na pewno będę się męczył z otwarciem jej. Może dam cienką warstwę silikonu albo akrylu. Myślałem, że jest jakaś masa podobna do sylikonu ale nie zastyga :P Chyba, że jakiś patent aby sprawdzić w którym miejscu nie dolega :roll:
Opublikowano
Jeśli nie masz połamanych zaczepów klosza to nieszczelność masz na 93,5% przy kierunku.Odklejasz krótką uszczelkę(10 cm)nad kierunkiem.Szczelinę wypełniasz między kloszem a czarnym plastykiem po oczyszczeniu wypełniasz bezbarwnym silikonem(możesz oblecieć całą lampę na styku klosza z plastykiem)tak dla pewności.Ten pasek uszczelki sklej też na ten silikon.Z odpowietrzników wyciągnij zajechany filterek i zastąp go nowym kawałkiem wyciętej gąbki,pianki(ważne,by przepuszczała powietrze) i koniec parowania.Oczywiście przy okazji wszystko wyczyść i dobrze osusz wnętrze klosza.Odbłyśniki delikatnie-łatwo zetrzeć jego powierzchnie.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.