Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kilka miesięcy temu kupiłem e36 320i cabrio od znajomego, który ją zaniedbał, bo nią nie jeździł, otóż stała prawie 4 lata czasem tylko odpalana, więc jak się domyślacie roboty od cholery mam przy niej.. ale do rzeczy.

Auto szarpie podczas jazdy. Wyczułem, że szarpnięcie jest wtedy kiedy choć minimalnie zdejmę nogę z gazu. Nasilenie przy zimnym silniku, wtedy jest to dość mocne szarpanie. Przy ciepłym jest już o wiele lepiej, ale nadal wyczuwalne szczególnie na 2,3 biegu przy 2-3tys obrotów.

Myślałem, że to wina sondy lambdy, bo komputer pokazywał mi błąd na niej, ale przedwczoraj znajomy elektryk mi ją odłączył jakoś na patencie ,,obszedł" i niby mogę tak śmigać bez niej (nie znam się więc mu ufam). Dodam, że spalanie mam cały czas takie same z sondą czy bez niej, nie widzę różnicy, ale myślę, że okolice 10-11l na ciepłym to dobry wynik jak na lpg.

Opublikowano
A vanos nie hałasuje? Sprawdź na live data wartości vanosa, jeżeli jest uszkodzony to mogą być takie objawy, szarpanie, nie płynne przyśpieszanie itp bo źle nastawia rozrząd a dosyć często w tych starszych silnikach które mają już spore przebiegi vanos wysiada.
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano
Szarpanie masz jadąc na gazie? Tak może być przy zuzytej instalacji. Zacznij od zrobienia lambdy i jezdzij na benzynie żeby mieć pewność ze jest ok, potem się zajmij gazem
Opublikowano

Szczerze mówiąc jak przełączam na gaz to już lekko się dławi, ale myślę, że to dlatego, że silnik jest już ciepły. Dodam, że przegląd nie wykazał żadnych problemów z gazem.

Aha i jeszcze zauważyłem, że zaraz po odpaleniu, czyli na zimnym, muszę się na maxa delikatnie posługiwać gazem, jak tylko depne trochę więcej np na 2 to jest moment gdzie nie ma w ogóle reakcji na gaz, a raczej jakbym puścił pedał i gwałtowne szarpnięcie i dopiero leci.

Na dniach sprawdzę świece i cewki.

Opublikowano

Jeszcze jedno. Nie napisałem ważnej (chyba) rzeczy jaką zauważyłem.

Kiedy przykładowo przyśpieszam do 100km/h i jade już tą stałą prędkością pali np 16l i lekko zdejmę nogę z gazu lecz nadal utrzymuję 100km/h to jest moment szarpnięcia i nagle spadek spalania do 11l.

Mówiąc prościej, przy każdym szarpnięciu jest spadek spalania o kilka l/100km.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jeżeli tak się dzieje na benzynie sprawdź pompę paliwa gdyż może nie dawać odpowiedniego ciśnienia, jeżeli daję niższe ciśnienie niż powinna dawać tak się będzie działo gdyż nie wyrabia z podawaniem benzyny
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
sorry, że kotleta odsmażam, ale dopiero teraz miałem chwilę na naprawę tego ustrojstwa.. przyczyna jak się okazało była bardzo prosta, zepsuty przepływomierz, wymieniłem na używkę za 100zł i śmiga jak nowy, zero szarpania i utraty mocy, dzięki za pomoc, temat do zamknięcia ;)