Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Możecie się śmiać hehe mnie tez to śmieszy ale droga która mam dojazd do domu jest mocno błotnista i myjąc ostatnio samochód na myjni bezdotykowej umyłem na skręconych kołach te drązki co widać i drgania dużo się zmniejszyły. Jak się pogoda unormuje i bedzie bez błota umyje całe zawieszenie pod spodem i zobaczymy
Opublikowano

To nie wina umytych drążków , tylko umytych kół od wewnątrz. Duża ilość błota na nich doprowadza do bicia. Przykład miałem ostatnio w pracy, kiedy klient zgłosił bicie podczas jazdy. Po podniesieniu samochodu moim oczom ukazał się dosłowna kopalnia. ilość błota była nie do opisania. Założyłem koła na wyważarkę, brudne, w błocie i były 'niedoważone' ~ 40-50 gram, po ich oczyszczeniu, wymyciu, koła przestały bić, i wszystko wróciło do normy.

Także zalecam jednak mycie nie tylko od czasu do czasu samochodu, ale i mycie jego spodu, oraz kół od wewnątrz.

BMW e87 120d - 198,3 KM / 442 NM

FreeaksPC

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczął bym od najprostszych rzeczy: sprawdzenia felg oraz wyważenia całego kompletu w sprawdzonym warsztacie (a to akurat nie jest takie proste).

Znajomy zakładał nowe opony R17. Po założeniu były wibracje przy różnych prędkościach. Dopiero w trzecim warsztacie wyważono dobrze koła i problem ustał.

Ja miałem taki sam problem w ubiegłym sezonie przy kołach R18 i mieszanym ogumieniu. Koła proste (praktycznie jak nowe) oraz nowe opony. Wibracje były od początku. Teraz na sezon wyważyłem koła w innej (sprawdzonej) firmie i rzeczywiście ciężarki na felgach wcale się nie zgadzały z tymi założonymi w ubiegłym sezonie. Jeszcze nie przetestowałem tego wyważenia, ale jestem dobrej myśli.

O porządnym czyszczeniu piast i felg nie będę wspominał, jak również odpowiednim ciśnieniu.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Przetestowałem dziś felgi R18 (z mieszanym ogumieniem) po ponownym wyważeniu na sezon letni, i zmiana kolosalna na PLUS. Wyważenie na dobrym sprzęcie rozwiązało wcześniejsze problemy. Do 150km/h na razie żadnych drgań czy wibracji. Wcześniej wibracje już były przy ok 120 km/h.

Przy okazji sprawdzę jeszcze przy większych prędkościach (na odpowiedniej drodze).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Przepraszam że odkopuje temat ale może się to komuś przyda. Drgania dużo ustały ale nadal występowały. Dzisiaj problem zostal rozwiązany. Planując naprawę(wyważanie wału, podpora, łącznik ) w między czasie wymieniłem felgi i opony na nowe. Jakie było moje zdziwienie kiedy auto nie wydało najmniejszego drgania w zakresie od 0 do 220. Winowajcami były felgi.... Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jak, miałeś na zimowych i letnich ten sam problem czy miałeś opony całoroczne?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To rozumiem że co sezon robiłeś przekładkę opon na te same felgi?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dokładnie tak, bo na wyważarce nic nie było widać i jakoś nie wierzyłem w to że to może być od felg. Chciałem już wymieniać pół auta a to tylko felgi.... :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moze komus sie przyda kiedys ta informacja...

Wywazenie niweluje tylko bicie osiowe natomiast jesli jest bicie felgi na boki ktorego nie zniweluje opona to nie ma na to lekarstwa

Opublikowano
Dokładnie... zmyliło mnie to że po odpuszeniu gazu drgania się nasilały więc obstawiałem coś z dyfrem/ mocowaniem lub wałem. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim którzy się starali pomóc