Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie klubowiczów,

mam problem z moją e87.Otóż powyżej ~155km/h odczuwam drżenie w podłodze samochodu oraz lekko na kierownicy. Pasażerowie nic nie czują... Dodam iż drgania są mocniejsze podczas hamowania silnikiem powiedzmy od 170km/h do owych 155km/h.Poniżej 155 nic nie czuć. Nie wiem co może być ? podpora wału, poduszki pod silnikiem

Dodam iż w tamtym roku skrzywiłem prawą przednią felgę ale została wyprostowana wg.wulkanizatora jest naprawiona dobrze. Co sądzicie ? Prosze o rady.Pozdrawiam

Opublikowano
Generalnie przyczyn może być wiele, ale... myślę, że warto zacząć od rzeczy najprostszych i o ile jest taka możliwość sprawdzić czy opisane zjawisko występuje na innym komplecie kół (inne felgi+inne opony).
Opublikowano

dzięki za zainteresowanie, kolego Taucher 6 nie mam. Tak jest to na każdym biegu czy to na 4 czy 5 generalnie od 155 do wyższych prędkości ale najbardziej odczuwalne to jest jeśli puszcze gaz np przy 180 i do czasu aż nie zwolni do owych 155 to bardzo drga...

zawieszenie sprawne żadnych luzów , po geometrii. Na letnich to było a po zmianie w październiku na zimówki jakby trochę mniej ale znowu wróciło...

Opublikowano
Może tarcze biją? albo piasta?

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

Opublikowano
Tarcze z przodu wymienione w grudniu i klocki a z tyłu były podczas ostatniej wymiany klocków dobre jeszcze więc raczej nie to, piasty ? hmm trzeba sprawdzić, natomiast tak jak zasugerował kolega Taucher zastanawia mnie że po założeniu nowych opon (zimówki) problem ustał znacznie bardzo znacznie na jakies 2 tyś kilometrów a teraz znowu się nasila. Wachacze ? drązki? cholera wie co jeszcze
Opublikowano

Jazda w przedziale 155-180km/h jest zakazana w naszym kraju i wszelkie porady dotyczace rozwijania takich predkosci po polskiech drogach sa niestosowne.

Facet ktory zbiera zwloki dla prokuratury po wypadku drogowym zaciera rece inkasujac po 20zl za kazdy kawalek znalezionego ciala…

STOP dla piratow drogowych jezdzacych BMW !

MADE IN PRL
Opublikowano
A mi się zdaje, że to jednak może być coś od wału napędowego.
Opublikowano
Kumaty - prosiłem o porade na temat objawów samochodu : ) a nie to gdzie rozwijam ta prędkośc chyba oczywiste że nie na naszych autostradach : ) widać nadgorliwość :=)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jazda w przedziale 155-180km/h jest zakazana w naszym kraju i wszelkie porady dotyczace rozwijania takich predkosci po polskiech drogach sa niestosowne.

Facet ktory zbiera zwloki dla prokuratury po wypadku drogowym zaciera rece inkasujac po 20zl za kazdy kawalek znalezionego ciala…

STOP dla piratow drogowych jezdzacych BMW !

A co to ma do rozwiązania problemu? Czy można jeździć czy nie, nie zmienia przecież to faktu że coś jest nie tak i trzeba to naprawic (a nikt też nie pisał że jeździ po PL)!Chłopak pojedzie do Niemiec i szybciej jeździć nie będzie mógł jak 150km/h

STOP trolowaniu na forum!

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Kurcze naprawdę dziwne,

zawieszenie sprawdzone i jest ok, łacznik elastyczny wału napędowego jest ok nie ma luzu. Natomiast wydaje mi się że te drgania się pojawiły jak wpadłem w marcu ubiegłego roku w dziurę i skrzywiłem tą felgę. Może oprócz felgi skrzywiłem jakiś wahacz ? albo jakieś drązki ;/ a piasty da się sprawdzić samemu ? czy tylko mechanik pozostaje

Opublikowano

Jesli pamietasz ktorym kolem/torem wpadles w dziure (na niemieckiej autostradzie :) ) to trzeba zdemontowac zawieszenie na tym kole.

Zanim jednak zdemontujesz powinienies jechac wywazyc na nowo kola ktore zostana poddane inspekcji na wywazarce.

Felga po naprawie mogla ponownie sie wykrzywic i nadaje sie po prostu do wymiany.

(Opony wywaza sie co 7-10 tys km a nie raz do roku podczas zmiany kompletu)

MADE IN PRL
Opublikowano
Nie na dziurę wpadłem akurat na drodze gminnej :-) a od tego czasu juz 2 razy przekładałem opony ;p ale tak masz racje chyba trzeba bedzie sprawdzić zawieszenie na tym przednim prawym kole
Opublikowano

ciekawia mnie te wasze porady... :) nową mechanike odkrywacie :) pierwsze słysze zeby skrzywiony wahacz miał wpływ na drgania.... natomiast luzy na sworzniach, łącznikach i stabilizatorze moga tak się objawiać(potęgować niedoważenie kół)

uszkodzony cieplnie element dociskowy w zacisku hamulcowym, też moze tak sie objawiać.

Sprawdz felgi oraz opony, najlepiej zamien kola do próby bo czasem niewielka buła na oponie tez moze tak dzialac.

kumaty wuju daruj sobie takie dziwne porady... raz chwalisz sie jakimis radiowozami teraz znow jakies bzdury nie na temat... kazdy jest tu dorosły i powinien znac konsekwencje swoich zachowań...

Opublikowano
cypisek powiem Ci że po założeniu kompletu nowych zimówek było dużooo lepiej na pewien czas ale teraz znowu wraca, sek w tym że zalożyłem na te same felgi
Opublikowano
sprawdz luzy w zawieszeniu i profilaktycznie wymien te sprezyny dociskowe. napewno ich nie wymieniales ani poprzedni własciciel rownież. jednak obstawiam ze to felga ktora byla prostowana pamieta swoje skrzywienie i wraca...
Opublikowano
mowie o sprezynach rozpierających zacisk hamulcowy (takie male sprezyste blaszki w hamulcu... jesli są stare i przegrzane to sa miekkie i moze sie to objawiać stukami w zawieszeniu na niskiej predkosci i wibracjami przy wysokiej predkosci bo zacisk jest luźny
Opublikowano
możliwe trzeba sprawdzić bo tarcze i klocki z prdzodu robiłem w grudniu a czy sprężynki mechanik wymienił to nie wiem w każdym razie dziękuje Ci za porade
Opublikowano
Napewno nie wymienił ;) mało jest mechanikow z glową na karku. poza tym kazdy chce miec tanio zrobione wiec na takich elementach sie oszczedza.
Opublikowano

kumaty wuju daruj sobie takie dziwne porady... kazdy jest tu dorosły i powinien znac konsekwencje swoich zachowań...

Czasem nie widac tego po was ze jestescie dorosli.

MADE IN PRL
Opublikowano
Cypisek jesteś GOŚĆ!!!! :cool2:

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)