Skocz do zawartości

e39 5XX Radio Business CD automatyczna zmiana audycji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od dłuższego czasu denerwuje mnie jedna rzecz. Praktycznie 99% czasu podczas jazdy e39 słucham mp3 poprzez wyjście AUX. Gdzieś kiedyś czytałem, że w e39 da się zaprogramować radio tak żeby automatycznie przełączało się na daną audycję na dowolnym kanale radiowym podczas jej nadawania gdy użytkownik używa radia. Jakoś tak się złożyło, że u mnie jest ta opcja aktywowana a, że do AUXa muszę głośność ciut bardziej rozkręcić to nie raz zdarzyło mi się solidnie przestraszyć pasażera gdy nagle ni z gruchy ni z pietruchy leci prawie na maksymalnej głośności dżingiel Radia Kierowców z radiowej Trójki bodaj :mrgreen:

Wie może ktoś z was jak dezaktywować opcję przełączania na zaprogramowaną audycję? Niby drobna pierdoła ale problem pojawił mi się jakiś rok temu nie wiadomo skąd.

Pozdro :cool2:

Opublikowano
może masz włączoną funkcję TA albo TP,nie pamiętam która jest od czego,ale jedna z nich jest właśnie od automatycznego przełączania odbiornika w momencie jak któraś ze stacji radiowych zacznie nadawać wiadomości,głośność tej funkcji w większości radioodbiorników też można ustawić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W ustawieniach masz AUX volume czy coś podobnego. Ustaw to na 5 -standardowo jest 1. Różnica będzie znacznie mniejsza.

Pod warunkiem, że używasz radia BMW Alpine.

Opcja informacji drogowych to chyba TP. Masz na guzikach.

Opublikowano

Cytując wypowiedź z innego forum:

jak stacja w RDS wysyła informację TP to w radiu zapala się ikonka TP, która to informuje, że na tym programie mogą być wiadomości drogowe. Aby radio się przełączyło automatycznie na program z informacjami to rozgłośnia radiowa w RDS musi wysłać (zapalić, ustawić, zależy od żargonu :) ) flagę TA. Radio odbierając na którymś kanale tą flagę powinno samo się tam przełączyć. A wyświetlanie jakichkolwiek informacji to nie ma z tym technicznie nic wspólnego (oprócz RDS) :).

Czyli musisz wyłączyć w radio opcję TA. Najlepiej to obie wyłącz - TP/TA

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki koledzy za szczegółowe informacje. :cool2:

Temat można zamknąć. Pozdrawiam